vineri, aprilie 26, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Gorj. Gheorghe Dijmărescu, considerat cel mai mare alpinist român, s-a stins din viaţă

Gheorghe Dijmărescu, considerat cel mai mare alpinist român din toate timpurile, s-a stins din viaţă la vârsta de 59 de ani. Acesta a cucerit, începând din anul 1999, vârful Everest de numai puţin nouă ori, iar de alte câteva ori a urcat pe muntele K2, considerat cel mai dificil de escaladat din lume, dar fără să ajungă în vârf.

Dijmărescu s-a născut în comuna Turcineşti, de lângă Târgu Jiu.

„Veste tristă…românul cu cele mai mari performanţe în alpinism a încetat din viaţă. George Dijmarescu, gorjean născut în Turcinesti, a ajuns de nouă ori la rând în punctul geografic cel mai înalt al planetei. Fapt mai puţin întâlnit, într-una din încercări a reuşit să urce singur şi fără echipament special pentru respirare. De alte câteva ori a ajuns pe K2, cel mai dificil munte din lume, într-un final l-a cucerit. Un gorjean cu cetăţenie americană este românul cu cele mai mari realizări din alpinism din toate timpurile“, a postat gorjeanul Claudiu Fiu, vicepreşedintele Asociaţiei Judeţene a Vânătorilor şi Pescarilor Gorj. 

Policlinica Buna Vestire Craiova

O performanţă deosebită în cariera sa o reprezintă ascensiunea din anul 2000 pe Everest, când de unul singur şi fără mască de oxigen: „Am fost singurul care am urcat atunci pe partea tibetană“, mai spunea alpinistul.  

În anul 2003 a făcut parte in 2003 din prima echipa integral românească care a atins Everestul şi care a fost formată din 14 români.

În anul 2008, pe K2, considerat cel mai periculos munte din lume, a avut loc cea mai mare tragedie din istoria alpinismului, 11 persoane pierzându-şi viaţa. George Dijmărescu se afla la locul potrivit şi a reuşit să salveze câteva persoane, scrie Adevărul.

Gorjeanul a fost căsătorit cu Lakhpa Sherpa, o alpinistă de origine nepaleze cunoscuta, care a urcat şi ea de mai multe ori pe Everest. 

foto: Adevărul

Politica