Conecteaza-te cu noi

Actualitate

Poliţia Română: Peste 11.800 de tone de azotat de amoniu, depozitate necorespunzător

Publicat

pe

Aproape 12.000 de tone de azotat de amoniu, substanţă foarte periculoasă care era depozitată necorespunzător, au fost descoperite de poliţişti în urma unei acţiuni la nivel naţional, desfăşurate în ultimele luni.

Potrivit unui comunicat al Poliţiei Române, poliţiştii Direcţiei Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase au coordonat o acţiune naţională, pentru prevenirea şi sancţionarea faptelor de natură penală şi contravenţională la regimul produselor de protecţie a plantelor, fiind vizate cele ce conţin fosfură de aluminiu sau azotat de amoniu.

„Obiectivele acţiunii au fost creşterea siguranţei cetăţeanului, prin activităţi de prevenire, identificare şi combatere a evenimentelor negative generate de nerespectarea prevederilor legale care reglementează deţinerea, comercializarea, importul, depozitarea şi utilizarea produselor de protecţie a plantelor şi a precursorilor de explozivi. În acest sens, au fost verificate modul de efectuare a operaţiunilor cu produse de protecţie a plantelor ce conţin fosfură de aluminiu sau îngrăşăminte ce conţin azotat de amoniu, precum şi condiţiile de păstrare, depozitare, transport şi utilizare de către agenţii economici”, se arată în comunicat.

În cadrul acţiunii, poliţiştii de la arme, explozivi şi substanţe periculoase au constatat 121 de infracţiuni, cea mai mare parte fiind prevăzute de O.U.G. nr. 195/2005 privind protecţia mediului (80 de infracţiuni). De asemenea, au fost constatate 19 infracţiuni prevăzute de art. 359 Cod penal privind traficul de produse sau substanţe toxice şi 22 de infracţiuni la alte acte normative.

Acțiunea s-a desfăşurat în perioada 27 iulie  – 8 septembrie și au fost descoperite 11.894.266 de kilograme de îngrăşăminte ce conţin azotat de amoniu depozitate în condiţii necorespunzătoare, care ar putea pune în pericol mediul şi sănătatea populaţiei, faţă de care au fost dispuse măsuri legale pentru depozitarea acestora în spaţii adecvate.

De asemenea, în cazul a peste 107 kilograme de produse de protecţie a plantelor ce conţin fosfură de aluminiu şi 579 de litri de alte categorii de produse de protecţie a plantelor, au fost luate măsuri legale pentru a fi prevenită apariţia unor evenimente negative.

Tot în cadrul acestei acţiunii, au fost eliminaţi din circuitul ilegal 8.457 de litri şi 6.684 de kilograme de deşeuri periculoase.

Pentru alte nereguli constatate au fost aplicate 31 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 82.600 de lei.

Azotatul de amoniu este clasificat de Regulamentul CE nr. 1272, privind clasificarea, etichetarea şi ambalarea substanţelor şi amestecurilor, ca substanţă din Categoria 3, solid, oxidant, identificat cu fraza de pericol H272- poate agrava un incendiu, oxidant şi fraza de pericol H 319 – provoacă o iritare gravă a ochilor (produsul nefiind periculos, dacă este manipulat corect).

Acesta se descompune la încălzire, la temperaturi de aproximativ 150-170 grade Celsius, în apă şi oxid de azot, iar la temperaturi de peste 200 grade Celsius, în special dacă este contaminat cu substanţe organice, reacţia de descompunere devine explozivă.

Conform fişei de siguranţă, oxizii de azot, degajaţi la descompunerea azotatului de amoniu, sunt extrem de toxici.

Continue Reading
Faceți clic pentru a comenta

LASĂ UN RĂSPUNS

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.