sâmbătă, mai 4, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Dolj. Focar de pestă africană la o fermă zootehnică din localitatea Băileşti

Ultimul focar a izbucnit la o fermă zootehnică din localitatea Băileşti unde a început deja procesul de neutralizare. În acest moment în judeţul Dolj sunt declarate aproape 40 de focare active în 16 localităţi.

Deocamdată nu s-a putut stabili cum a apărut boala, scrie Adevărul.

„Supraveghem întreaga zonă. La ferma din Băileşti vor fi eutanasiaţi 4.500 de porci. Noi vom monitoriza întreaga operaţiune pentru a evita răspândirea virusului”, a declarat Andrei Butaru, directorul DSV Dolj.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Printr-un comunicat de presă, Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor DOLJ a informat proprietarii/deţinătorii de porcine, atât din exploataţiile comerciale cât şi din gospodăriile populaţiei, despre evolutia pestei porcine africane în judeţul Dolj.

Potrivit comunicatui, pe raza judeţului Dolj , sunt declarate în acest moment un număr de 39 focare active in 16 localitati : 114 porci morti si 344 porci ucisi in focare de boala , ultimile confirmări fiind în localităţile: Băileşti-în 3 exploataţii non-profesionale şi două comerciale; Galicea Mare -7 exploataţii; Cătane -1; Ghindeni-1; Dragoteşti-Viişoara -1; Murta-1, Bradeşti-1, Teslui-1; Taratal-3, Piscu Nou -3; Seaca de Camp- 13 exploataţii.

Autorităţile confirmă că au fost stinse 285 focare de PPA în 85 de localităţi şi au fost neutralizaţi prin metoda alternativă de îngropare 525 de porci morţi.

De asemenea 3.335 de porci au fost ucişi în focare, iar 5.175 porci au fost ucişi preventiv în 24 localităţi (1.060 exploataţii non-profesionale). Boala a fost confirmată şi la 63 mistreţi (31 morţi si 32 vânaţi), în următoarele fonduri de vânătoare: Gighera, Sadova, Macesu, Rast, Tunari (Poiana Mare), Carna, Bratovoesti, Dalga, Barca, Ciuperceni ,Calafat, Radomir, Rojiste, Murta, Bradesti.

DSVSA Dolj solicită sprijinul cetăţenilor pentru respectarea următoarelor măsuri:

• pentru această boală nu există vaccin, singura metodă de protejare a sănătăţii animalelor este respectarea condiţiilor de biosecuritate;

• nu intraţi în adăposturile unde creşteţi porcii cu încălţămintea şi hainele de strada;

• este recomandat, să puneţi o tăviţă cu burete sau covoras cu o soluţie slabă de sodă caustica sau cu un biocid recomandat de un medic veterinar; • nu hrăniţi animalele cu resturi alimentare/lături/ de la spălarea cărnii ,

• nu cumpăraţi purcei din locuri necunoscute, fără a fi identificaţi (cu crotalie) şi fără certificat sanitar veterinar de sănătate eliberat de medicul veterinar ,

• vânătorii şi responsabilii fondurilor de vânătoare trebuie să anunţe DSVSA Dolj despre orice situaţie în care au depistat porci mistreţi bolnavi- morţi;.

„Facem precizarea că pesta porcină africană nu produce îmbolnăviri la oameni, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact dezastruos la nivel economic şi social”, se mai arată în comunicatul DSV Dolj.

Politica