vineri, aprilie 26, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Olt. Deșeuri medicale, aduse la groapa de gunoi de lângă Slatina cu mașina firmei care trebuia să le incinereze

Săptămâna trecută, o firmă care deţine un incinerator de deşeuri periculoase în apropierea Slatinei a refuzat accesul comisarilor de la Garda de Mediu, primind astfel o amendă de 100.000 de lei. În weekend, la groapa de gunoi de lângă municipiu s-au descoperit deşeuri medicale care ar fi trebuit neutralizate. Poliţiştii au deschis dosar penal.

La groapa de gunoi în care operatorul de salubritate depozita temporar, până de curând, deşeurile menajere nepericuloase au fost descoperite, vineri, 14 august, deşeuri medicale.

Potrivit Adevărul, în urma unei informaţii, un activist de mediu a mers la groapă şi a dat peste recipiente pline cu seringi de unică folosinţă, recoltoare folosite, medicamente, alte deşeuri medicale. Informaţia, care pare că s-a confirmat în totalitate, era că patroana firmei Xtreme Eco Energy îşi trimite şoferii să aducă la groapa oraşului parte din deşeurile medicale pentru care încasează sume uriașe pentru neutralizare. 

Policlinica Buna Vestire Craiova

Chiar dacă în incineratorul de la marginea Slatinei se arde zi şi noapte, mult peste limita autorizată, deşeurile se adună în continuare.

La groapa de gunoi au ajuns echipe de poliţie, iar în cele din urmă au fost solicitaţi şi reprezentanţii Gărzii de Mediu Olt. Chiar în timpul operaţiunii a ajuns o maşină a firmei menţionate, care transporta deşeuri periculoase. Şoferii şi-au anunţat şefii, iar la groapa de gunoi a venit, pusă pe scandal, patroana firmei, partenera de viaţă a fostului procuror Eugen Iacobescu, însoţită de fostul procuror.

„La data de 14 august, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Olt a fost sesizat cu privire la faptul că la o halda ecologică dezafectată din municipiul Slatina au fost identificate deşeuri sanitare. În urma acestei sesizări, poliţiştii Biroului Arme Explozivi şi Substanţe Periculoase Olt s-au deplasat la faţa locului în vederea efectuării de cercetări.

Împreună cu specialişti ai Gărzii de Mediu Olt, poliţiştii au identificat în zonă o autoutilitară care transporta deşeuri care nu erau în concordanţă cu menţiunile făcute în documentele de însoţire a transportului. Cercetările continuă sub aspectul săvârşirii infracţiunii de „poluarea prin evacuarea, cu ştiinţa, în apă, în atmosfera sau pe sol a unor deşeuri sau substanţe periculoase“, a precizat purtătoarea de cuvânt a IPJ Olt, Alexandra Dicu.

Firma care deţine incineratorul de la marginea Slatinei a fost vizată de un alt control săptămâna trecută. Iniţial comisarilor Gărzii de Mediu li s-a îngrădit accesul în unitate, firma primind o amendă de 100.000 lei din acest motiv. În cele din urmă controlul a putut demara, iar concluziile acestuia, spun reprezentanţii gărzii de Mediu Olt, vor fi disponibile în cîteva zile.

Sursa foto: Adevărul

Politica