Conecteaza-te cu noi

Dolj

Patronul clubului de noapte din Craiova acuzat de coordonarea unei rețele de trafic de persoane a fost trimis în judecată într-un alt dosar

Publicat

pe

Gheorghe Laurențiu Capotescu, patronul unui club de noapte din Craiova judecat deja pentru coordonarea unei grupări de traficanți de persoane și proxeneți, a fost trimis în judecată într-un nou dosar, tot pentru trafic de persoane. Tribunalul Dolj a dispus începerea judecării cauzei și în acest dosar. Capotescu și alte 12 persoane sunt judecate pentru infracțiuni de trafic de persoane, trafic de minori, proxenetism sau mărturie mincinoasă, după caz, cu toții fiind acuzați și de constituire de grup infracțional organizat, cauza fiind amânată pentru luna septembrie.

Tribunalul Dolj a decis, la sfârșitul săptămânii trecute, că poate începe cel de-al doilea proces al craioveanului Gheorghe Laurențiu Capotescu, trimis în judecată de procurorii DIICOT Craiova tot pentru trafic de persoane: „constată legalitatea sesizării instanței cu rechizitoriul nr.238D/P/2017 din 03.03.2020 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație şi Justiție- DIICOT- Serviciul Teritorial Craiova, prin care s-a dispus trimiterea în judecată a inculpaților: 1. Capotescu Gheorghe-Laurențiu, pentru infracțiunea de trafic de persoane; 2. Bazgan Leonard-Doru, pentru infracțiunile de: -complicitate la proxenetism, prevăzută de art.48 Cod penal, raportat la art.213 alin.1 Cod penal; -complicitate la proxenetism. Constată legalitatea administrării probelor şi a efectuării actelor de urmărire penală în dosarul nr.238D/P/2017 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – DIICOT – Serviciul Teritorial Craiova. Dispune începerea judecății în cauza privind pe inculpații Capotescu Gheorghe Laurențiu și Bazgan Leonard-Doru. Cu drept de contestație în termen de 3 zile de la comunicarea încheierii. Pronunțată în ședința din camera de consiliu din 30.07.2020”. Cei doi inculpați pot face contestație la Curtea de Apel Craiova.
Reamintim că, la începutul lunii aprilie 2017, procurorii DIICOT Craiova anunțau că i-au reținut pe Gheorghe Laurențiu Capotescu, patronul unui club de noapte din Craiova, Ahmed Cristian Bulacu, Radu Alin Florescu și Gheorghe Sorin Ciucă. Potrivit DIICOT, „în perioada anilor 2014 – 2017, inculpaţii Capotescu Gheorghe Laurențiu, Bulacu Ahmed Cristian şi Florescu Radu Alin au constituit un grup infracțional organizat în scopul comiterii infracțiunilor de trafic de persoane, trafic de minori și proxenetism, grup la care a aderat, în cursul anului 2015 și inculpatul Ciucă Gheorghe Sorin. Având în vedere natura legăturii dintre inculpați (Capotescu Gheorghe Laurențiu este nașul inculpaților Bulacu Ahmed Cristian şi Florescu Radu Alin), a existat o colaborare optimă, strânsă și constantă, rolurile lor în realizarea activității infracționale nefiind aceleași, modalitatea concretă în care își împărțeau sarcinile fiind determinată de împrejurările de fapt și de necesitățile practice ale realizării scopului infracțional – obținerea de venituri în mod facil din exploatarea sexuală a victimelor. Inculpații au profitat de naivitatea, situaţia materială precară, lipsa educaţiei și starea de vădită vulnerabilitate a victimelor, multe minore, și aflate în situație conflictuală cu familia, pentru a le recruta fie prin inducere în eroare, în sensul că le promiteau locuri de muncă în străinătate, bine remunerate, fie profitând de vulnerabilitatea lor vădită”, au comunicat anchetatorii.

Procurorii au mai arătat că, începând din 2014, Gheorghe Laurențiu Capotescu, patronul unui club de noapte din Craiova, a recrutat mai multe tinere, majoritatea minore, pe care le adăpostea într-un apartament care aparținea familiei soției lui Capotescu.
„Inculpatul Capotescu Gheorghe Laurențiu a folosit un club de noapte situat pe raza municipiului Craiova, în scopul recrutării victimelor, majoritatea minore, oferindu-le „locuri de muncă” și iluzia unei vieți confortabile. În realitate, inculpatul a exploatat victimele prin limitarea libertăţii de acțiune, impunând anumite condiții, cum ar fi interdicția de a stabili relații cu clienții clubului în afara programului sau de a schimba numerele de telefon cu aceştia. În urma cercetărilor efectuate în cauză s-a constatat că inculpatul a exercitat o supraveghere permanentă a victimelor fiindu-le limitată libertatea de deplasare, mai ales în situația în care acestea erau adăpostite în apartamentul aparţinând familiei soției inculpatului. De asemenea, inculpatul Capotescu Gheorghe Laurențiu le impunea dansatoarelor din club, chiar și în situația în care acestea erau minore, „să facă consumație”, respectiv să consume alcool cu clienții, având beneficiul de 25% din încasări”, arată DIICOT. Procurorii mai precizau că o parte din victimele recrutate au fost direcționate, la vârsta majoratului, spre un club din Spania, aducându-și aportul în acest sens și inculpații Bulacu Ahmed Cristian şi Florescu Radu Alin. Aceștia promiteau tinerelor un viitor împreună, ori locuri de muncă bine plătite în străinătate. Numai că, odată ajunse în Spania victimele erau obligate să se prostitueze, iar dacă refuzau erau amenințate.
„Odată ajunse în Spania, victimele erau constrânse de către inculpați să se prostitueze, în condițiile în care nu cunoșteau limba și nu dispuneau de resurse financiare pentru a se întoarce în țară la momentul în care își dădeau seama de situația reală. Atunci când victimele își exprimau dorința de a rupe legătura cu inculpații, aceștia le amenințau, folosindu-se și de relația pe care o aveau cu inculpatul Capotescu Gheorghe Laurențiu, care intervenea cu amenințări, uneori, personal în demersul celorlalți doi inculpați în scopul de a păstra controlul asupra victimelor. Inculpatul Ciucă Gheorghe Sorin s-a alăturat și el demersului infracțional al celor trei inculpați, în sensul că, în unele situații participa la transportul victimelor și folosea aceeași locație cu ceilalți inculpați, în Spania”, au mai reținut anchetatorii.

Procurorii DIICOT au efectuat în acest caz 9 percheziții domiciliare pe raza județului Dolj, în urma cărora au ridicat suma de peste 17.000 de euro, aproximativ 7.000 de lei, înscrisuri, 18 telefoane mobile, 12 cartele SIM, 2 laptop-uri, un hard disk, un pistol airsoft şi 85 de alice, calibru 4,55 mm.
Pe 14 noiembrie 2017, s-a dispus, la Tribunal, începerea procesului în care sunt inculpați Capotescu Gheorghe Laurenţiu, Bulacu Ahmed Cristian, Florescu Radu Alin, Ciucă Gheorghe Sorin, Mitrulescu Alin Marius, Barbu Cristian-Aurel, Ciucă (Tucă) Maria-Luciana, Dobrin Constanţa, Dunăreanu Florentina-Andreea, Dunoiu Laura, Gheorghe Teodora-Maria, Lopăţel Ana-Maria şi Tucă Mihaela Alexandra. Curtea de Apel le-a respins contestațiile, astfel că a început judecarea dosarului.

Continue Reading