marți, aprilie 30, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Vâlcea. Muzeul Memorial „Nicolae Bălcescu” inclus într-un proiect de reabilitare cu peste 4 milioane de euro

Muzeul Memorial „Nicolae Bălcescu” este prima instituţie de cultură din Vâlcea care accesează fonduri europene pentru restaurarea, consolidarea şi punerea în valoare a unor clădiri de patrimoniu de categorie A şi de amenajare a unor expoziţii. Lucrările propriu-zise urmează să fie demarate zilele următoare, după ce, mai bine de un an, s-a lucrat la partea de proiectare şi de obţinere a avizelor necesare în cazul intervenţiilor la monumentele istorice.

Investiţia se ridică la aproximativ 4,3 milioane de euro, graţie unui proiect conceput de Direcţia de Programe şi Relaţii Externe a Consiliului Judeţean Vâlcea, scrie Adevărul.

Clădirile istorice, ridicate la 1828, n-au mai cunoscut o reabilitare de o asemenea anvergură de aproximativ un secol, din perioada interbelică, în timp ce expoziţia de bază nu a mai fost actualizată de la transformarea Conacului Bălcescu în muzeu, la finele anilor 60 ai secolului trecut.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Lucrările începute în iunie 2020 vor fi finalizate până la jumătatea anului 2023 şi vor cuprinde, pe lângă renovarea Conacului Bălceştilor şi a Bisericii Gâltofani, amenajarea peisagistică a parcului, pe o suprafaţă de 1,8 hectare, dar şi realizarea unor noi expoziţii care vor cuprinde şi impresionantul patrimoniu de bunuri culturale masonice pe care le deţine instituţia.

„Dorim să venim în întâmpinarea publicului cu o expoziţie la standardele actuale, dar în acelaşi timp să păstrăm farmecul şi atmosfera de secol XIX”, a declarat directorul Chelcea.

Timp de doi ani, Muzeul Memorial „Nicolae Bălcescu” va rămâne închis publicului vizitator, dar în această perioadă personalul de specialitate se va ocupa de inventarierea şi informatizarea sistemului de evidenţă care vizează peste 15.000 de bunuri de patrimoniu.

Memorialul este un complex muzeal dedicat istoriei unuia dintre reprezentanţii de marcă ai generaţiei paşoptiste: Nicolae Bălcescu. Cele 11 încăperi ale conacului au găzduit până acum două expoziţii: „una dedicată familiei – înaintaşi şi urmaşi – şi alta dedicată lui Nicolae Bălcescu”. Complexul deţine pe lângă conac şi o biserică de lemn din Gâltofani, „monument istoric strămutat aici în 1974”, un parc şi alte expoziţii.

Conacul Bălcescu a fost ridicat în 1828 de către mama marelui paşoptist, Zinca Bălcescu şi fratele acesteia, Iancu. A cunoscut mai multe transformări de-a lungul vremurilor, dar cele mai ample au fost făcut de către un strănepotul al lui Bălcescu, Radu Mandrea, cel care a donat proprietatea statului român, la sfârşitul deceniului cinci, al secolului trecut.

Muzeul se află în comuna cu aceeaşi denumire – Nicolae Bălcescu, în Vâlcea, la graniţa cu judeţul Argeş, în apropierea DN 7 / E 81.

Politica