sâmbătă, aprilie 27, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Ziua eroilor și Înălțarea Domnului, sărbătorite la 40 de zile de la Înviere

Creştinii ortodocşi sărbătoresc, azi, Înălţarea Domnului. Această sărbătoare este celebrată la 40 de zile după Paşte, întotdeauna într-o zi de joi. Oamenii se salută în această zi cu formulele „Hristos s-a Înălţat!” şi „Adevărat s-a Înălţat!”.

Înălțarea Domnului este cunoscută în biserică ca fiind Ziua Eroilor, Ispas sau Paștele Cailor. Ispas este un personaj mitic care a asistat la Înălțarea Domnului la Ceruri și totodată la ridicarea sufletelor celor morți la Domnul. Credincioșii țin cont de mai multe tradiții și obiceiuri, în această zi importantă pentru creștini:

  • se spune că oamenii care mor în preajma acestei mari sărbători vor ajunge în Rai;
  • este ultima zi în care se mai roșesc ouă;
  • creștinii își pun flori de nuc la brâu, la fel cum a avut și Hristos când s-a înălțat;
  • se taie păr din cozile vitelor și se îngroapă în furnicar. „Să dea Dumnezeu să fie atâția miei și viței câte furnici sunt în acest furnicar!”;
  • nu se seamănă în această zi, căci nu va crește nimic;
  • se împart bucate pentru sufletele celor morți;
  • femeile împart lapte dulce fiert cu pasat și, de asemenea, persoanei respective îi mai dau și o mătură din nuiele adunate de pe câmp.

În România, odată cu Înălțarea Domnului se sărbătoresc și eroii căzuți la datorie de-a lungul timpului, pe câmpurile de luptă, pentru apărarea țării, dreptății, libertății și credinței.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Prin hotărârile Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române din anii 1999 şi 2001, sărbătoarea Înălţării Domnului a fost consacrată Zi a Eroilor şi sărbătoare naţională bisericească. În toate bisericile ortodoxe se face pomenirea eroilor români.

Sursa: crestinortodox.ro

Politica