sâmbătă, aprilie 27, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

PSD vrea să prelungească mandatele aleşilor locali până în vara anului 2021

PSD ar putea prelungi mandatele aleşilor locali până în vara anului 2021, și asta pentru că, în premieră, data alegerilor locale va fi stabilită de Parlament, aşadar de majoritatea PSD, şi nu prin hotărâre de guvern, susţin surse politice pentru Adevărul.


Mandatele aleşilor locali (primari, consilieri locali, preşedinţi de Consilii Judeţene şi consilieri judeţeni) expiră în luna iunie, după o domnie de patru ani. Din cauza pandemiei, Guvernul Orban a prelungit, prin ordonanţă de urgenţă, cu încă 6 luni mandatele aleşilor locali.

Potrivit Constituţiei, orice ordonanţă de urgenţă ajunge în Parlament, unde e aprobată, modificată sau respinsă printr-o lege. În acest caz, OUG adoptată de Executiv pe tema mandatelor aleşilor locali a fost abandonată intenţionat în sertarele Senatului, acolo unde PSD are singur majoritate. În paralel, Marcel Ciolacu (PSD), Călin Popescu Tăriceanu (ALDE), Kelemen Hunor (UDMR) şi Victor Ponta (ProRomânia) au venit cu un proiect de lege care a dublat ordonanţa de urgenţă a Guvernului, dar nu doar atât: a adus şi o modificare esenţială.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Liderii PNL şi-ar dori ca alegerile locale să aibă loc în luna septembrie, din motive sanitare şi politice. Potrivit medicilor, în octombrie-noiembrie ar putea apărea al doilea val de coronavirus, deci România ar fi forţată să intre din nou în carantină. Prin urmare, nu se va mai putea ieşi la urne. Strict politic, Guvernul preferă să organizeze alegeri locale cât mai devreme, astfel încât să scape de mulţi dintre primarii PSD. În ciuda erorilor de guvernare, liberalii conduc în sondaje cu un scor în jur de 35%, deci pleacă favoriţi la alegeri.

De cealaltă parte, PSD nu vrea sub nicio formă ca scrutinul să aibă loc în septembrie. Social-democraţii ar vrea să împingă data alegerilor locale cât mai aproape de data alegerilor parlamentare, astfel încât PNL să scadă şi mai mult în sondaje. În plus, PSD a calculat, pragmatic, că întoarcerea pandemiei în toamnă ar face imposibilă organizarea alegerilor locale, dar şi a alegerilor parlamentare. Prin urmare, mandatele senatorilor, deputaţilor şi primarilor ar fi prelungite până în vara anului viitor. Astfel, PSD ar avea în continuare majoritate în Parlament pentru încă o vreme, unde va torpila toate proiectele PNL, iar pe plan local le va asigura primarilor încă un an la putere. În acest timp, pe fondul erodării PNL, PSD speră să atingă din nou pragul de 30%, cel puţin.

Preşedintele crede că este prematur să fie stabilită o dată pentru alegeri. „Important e să facem alegerile atunci când nu reprezintă un pericol pentru populaţie. Eu n-o să fiu de acord să facem alegeri atunci când epidemia încă există şi e un număr semnificativ de bolnavi. Eu îmi doresc să reuşim în această toamnă să avem şi alegeri locale, şi alegeri parlamentare la termen, spre sfârşitul lui noiembrie – începutul lui decembrie. Dar dacă nu se pot ţine în siguranţă, atunci vor trebui amânate. Nu voi tolera în niciun caz să avem alegeri sub semnul epidemiei”, a declarat şeful statului.




Politica