sâmbătă, mai 4, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Klaus Iohannis: Putem intra într-o fază de relaxare, dar după 15 mai

O relaxare a restricțiilor ar putea fi posibilă după 15 mai, dacă numărul cazurilor de infectare cu coronavirus și al deceselor va scădea, a declarat marți președintele Klaus Iohannis.

El a spus că relaxarea acestor restricții va fi făcută gradual, pentru că specialiștii ne spun că virusul nu dispare și a avertizat că o astfel de situație înseamnă că autoritățile se vor implica mai puțin în viața fiecăruia, iar responsabilitatea revine mai mult fiecăruia dintre noi.

”Este timpul să ne gândim la ceea ce se numește un plan de relaxare atunci când condițiile sunt îndeplinite. În vigoare este un decret care se termină pe 15 mai. După 15 mai, dacă numărul de persoane infectate scade, dacă numărul de decese scade, dacă noi respectăm măsurile și lucrurile merg înspre bine este clar că putem să intrăm într-o fază de relaxare.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Această relaxare va fi făcută în pași. Nu va exista o relaxare dintr-o dată, pentru că virusul nu va dispărea. Va trebui să continuăm să trăim cu anumite restricții”.

Klaus Iohannis a criticat documentul apărut în spațiul public elaborat de Institutul Matei Balș, care prevede măsura carantinării persoanelor de peste 65 de ani.

”A apărut o idee care a dus la foarte multă neliniște. Cineva propunea o măsură aberantă. Cum că persoanele peste 65 de ani să fie carantinate, ba chiar să fie duse în anumite zone de carantină. Așa ceva nu se poate. Este inacceptabil. Noi trăim într-o societate liberă, nu venim cu astfel de măsuri totalitare. 

Persoanelor în vârstă le spun clar. Stați liniștiți. Nu vă impune nimeni lucruri inumane.

Astfel de planuri nu fac decât să inducă panica și panica este ultimul lucru de care avem nevoie.

Dorim să repornim economia României și e nevoie de un plan.

Relaxare înseamnă că autoritățile se vor implica mai puțin în viața fiecăruia și responsabilitatea revine dumneavoastră”, a declarat președintele.

De asemenea, președintele a mulțumit românilor, autorităților, preoților pentru modul în care au respectat recomandările referitoare la distanțarea socială cu ocazia Sărbătorilor de Paște, a mulțumit medicilor pentru eforturi și a condamnat cu fermitate manifestările violente, puține, dar foarte vizibile din aceste zile: ”Vreau să mulțumesc și bisericilor, preoților, care au avut o contribuție semnificativă în a organiza ceremoniile religioase. Mulțumiri și autorităților care au fost prezente, care au știut să intervină când a fost cazul și să intervină în ajutorul oamenilor. Mulțumiri speciale medicilor și personalului medical. Au fost la serviciu, au avut grijă de cei bolnavi și s-au implicat foarte, foarte bine. În acest context general foarte bun au fost chestiuni cu iz clar negativ. Vreau să condamn cu fermitate acele manifestări violente, puține, dar vizibile. Poliția și Jandarmeria au intervenit la timp și ferm. Nu putem să tolerăm astfel de manifestări violente, de încălcări ale normelor. Este foarte clar în condițiile în care marea majoritate a românilor a respectat toate normele, acolo unde nu se respectă trebuie intervenit prompt și ferm”, a mai spus Klaus Iohannis.

Politica