vineri, mai 3, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Gorj. Ziua Brâncuşi – marcată printr-o serie de premiere la Bucureşti şi Târgu Jiu

La împlinirea a 144 de ani de la naşterea sculptorului Constantin Brâncuşi, mai multe evenimente menite să aducă în atenţia publicului opera sa vor fi organizate miercuri la Bucureşti şi Târgu Jiu

În Bucureşti, în curtea Muzeului Naţional de Artă al României (MNAR), va avea loc un spectacol de proiecţii în cadrul căruia vor putea fi vizionate holograma sculptorului şi lucrări consacrate, scrie agerpres.ro

Cu prilejul marcării Zilei Brâncuşi, MNAR va oferi acces gratuit vizitatorilor şi va organiza tururi ghidate în Sala Brâncuşi din Galeria Naţională.

Începând cu lucrarea „Cap de copil”, prezentată la Salonul Oficial de la Paris din 1906, şi terminând cu „Prometeu”, operele lui Brâncuşi de la MNAR ilustrează traseul stilistic al sculptorului până la momentul abandonării detaliului inutil în favoarea formelor.

Colecţia include şi două machete – Scaun din piatră şi Pilonul Porţii Sărutului – pentru ansamblul monumental de la Târgu Jiu, precum şi o rară operă grafică – un schematic şi elegant nud feminin.

Vor putea fi admirate, de asemenea, patru opere cu care MNAR a participat la expoziţia „Brâncuşi. Sublimarea formei” în cadrul Festivalului Europalia de la Bruxelles, a cărui ediţie din 2019 a fost dedicată României, cu accent special pe creaţia brâncuşiană.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Celebra lucrare a lui Brâncuși, pentru care statul a făcut chetă printre cetățenii săi, nu va fi expusă, scrie digi24.ro

Cumințenia pământului se află în proprietatea Paulei Ionescu şi a Alinei Şerbănescu, moştenitoarele inginerului Gheorghe Romaşcu. De ziua lui Brâncuși, lucrarea nu va putea fi expusă deoarece Ministerul Culturii nu a plătit asigurarea de 2.000 de euro pentru expunerea sculpturii, a susținut avocatul proprietarilor, Bogdan Grabowski, într-un interviu acordat publicației online Cultura la Dubă. 

Ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, a anunțat că există discuţii pentru ca statul să cumpere Cuminţenia Pământului, însă Bogdan Garbowski a infirmat declarațiile ministrului, afirmând că „este o minciună”, potrivit sursei citate.

Bogdan Gheorghiu a declarat, marți, că cei din conducerea Muzeului de Artă nu au reușit să ajungă la un acord cu proprietarii sculpturii.

Cumințenia pământului se află în acest moment într-un depozit, într-o locație secretă. Statul român nu știe unde este și nici nu poate afla, decât dacă își dorește ca ea să fie expusă public, așa cum s-a întâmplat în ultimii 6 ani, la Muzeul Național Cotroceni, Banca Națională Română, Muzeul Național de Artă al României. 

Asigurarea plătită pentru expunerea la Muzeul de Artă s-ar fi ridicat la 2000 de euro pe lună. 

Cu această ocazie, la Târgu Jiu se va inaugura Muzeul Naţional „Constantin Brâncuşi”, la casa Barbu Gănescu, în care marele sculptor a locuit în perioada efectuării lucrărilor la Ansamblul monumental Calea Eroilor – Masa tăcerii, Poarta sărutului şi Coloana infinitului.

În cadrul evenimentului inaugural va fi vernisată o expoziţie alcătuită din 10 fotografii donate de Centrul Pompidou Paris şi 33 de fotografii document realizate la ridicarea Coloanei fără sfârşit.

Ambasadorul evenimentului este cântăreaţa Irina Rimes.

Politica