Conecteaza-te cu noi

Actualitate

CCR: Nu există conflict juridic între Guvern și Parlament prin asumarea răspunderii pe legea bugetului

Publicat

pe

Asumarea răspunderii Guvernului pe Legea bugetului de stat și al asigurărilor sociale de stat pe 2020 este legală. Este decizia Curții Constituționale de miercuri. Curtea a fost sesizată de PSD, după ce Guvernul Orban I și-a angajat răspunderea asupra legii bugetului pe anul în curs, scrie realitatea.net

Teodor Meleşcanu şi Marcel Ciolacu au sesizat, în decembrie 2019, Curtea Constituţională cu privire la adoptarea bugetului de stat şi a Legii privind asigurările sociale prin asumarea răspunderii.

În 23 decembre 2019, Guvernul şi-a asumat răspunderea în Parlament asupra bugetului de stat pe 2020, aceasta fiind o premieră.

Sesizarea lui Ciolacu nu a împiedicat intrarea în vigoare a bugetului pe 2020.  Acțiunea PSD s-a bazat pe articolul 138 din Constituție  care prevede :

 Art. 138, alin (2): Guvernul elaborează anual proiectul bugetului de stat şi pe cel al asigurărilor sociale de stat, pe care le supune, separat, aprobării Parlamentului.

,,Nu există un precedent în Europa ca un Guvern să vină cu un buget fără dezbateri în Parlament. De la Ceaușescu încoace, de 30 de ani nu a mai fost așa ceva. Vom stopa ca altcineva în viitor să facă acest lucru. Domnul Orban va intra în istorie ca singurul premier care și-a permis acest lucru, nu numai din România, ci dintr-o Europă democratică”, a afirmat Marcel Ciolacu, la momentul respectiv.

Continue Reading