joi, mai 2, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Vâlcea. Cetăţenii, chemaţi de primar să voteze la prezidenţiale direct în turul 2

În Râmnicu Vâlcea, au fost semnalate situaţii cu anunţuri legate de votarea din 24 noiembrie afişate înaintea primului tur de scrutin pentru alegerile prezindenţiale, din 10 noiembrie, scrie Adevărul.

În locul anunţului referitor la alegerile din data de 10 noiembrie, în Râmnicu Vâlcea a fost afişat cel aferent datei de 24 noiembrie. Afişele au fost puse în cel mai mare cartier din municipiu şi s-a aflat despre ele după ce au fost postate pe internet.

Primarul Mircia Gutău (PER) a motivat că au fost tipărite şi cele pentru al doilea tur de scrutin şi, din greşeală, au fost afişate şi din acestea. Mesajele anunţă când şi unde se poate vota. În mediul online, edilul este acuzat de manipulare şi dezinformare, oamenii spunând că edilul ar fi încercat să trimită un mesaj subliminal: să nu meargă acum lumea la vot, ci doar pe 24.
Primarul din Râmnicu Vâlcea a candidat la această funcţie din partea PER, dar este susţinător declarat al PSD.
Cel care a semnalat prima dată greşeala pe pagina sa de Facebook a explicat: „Poza e făcută pe 4.11.19, la ora 23,30, când am venit de la muncă. Anunţul era pus pe uşa din spatele scării. În faţă – nimic”.

Reacţiile în mediul online nu au întârziat să apară: „Devine pericol public, manipulare pe faţă”, „Păi, dacă nici asta nu e dezinformare…”, „Nu există eroare de redactare. Şi au fost mai multe. Nu întâmplător data se scrie cât mai mare şi mai vizibil. Îl păcăliră pe unul să se jure acum că a fost greşeala lui. După ce a stat acolo anunţul mult şi bine, le înlocuieşte repede”, sunt doar câteva din comentariile internauţiilor.
Aceştia se referă la faptul că afişele greşite au fost înlocuite la câteva zile după ce prezenţa lor a fost semnalată pe reţelele de socializare. „Erau pregătiţi în caz de ceva. Azi, pe la 10.00, un domn le rupea pe alea puse «greşit» şi punea cu data de 10”.

Tot internauţii atrag însă atenţia că cele cu data de 24 noiembrie trebuiau distribuite abia după primul tur de scrutin: „Cele cu 24 noiembrie nici măcar nu trebuiau distribuite până luni, 11 noiembrie, cel mai devreme. Aşa că dovada există”.

Politica