sâmbătă, mai 4, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

SCJU Craiova a găsit soluţii pentru două dintre CT-uri

Conducerea Spitalului Judeţean de Urgenţă din Craiova recunoaşte probleme cu care se confruntă unitatea medicală şi promite rezolvări. Deşi problema defectării aparatelor computer tomograf este veche, reprezentanţii spitalului s-au cam ferit să vorbească până acum. Actualul manager al SJU Craiova, Eugen Georgescu, a transmis un punct de vedere cu privire la situaţia aparatelor CT, dar şi a posibilităţii de a se face tromboliză în unitatea medicală, după ce soţia unui medic ajuns pacient a reclamat faptul că acesta nu ar fi tratat corespunzător, fapt infirmat însă de medicii care l-au avut în grijă.

Iată ce a transmis conducerea spitalului:

Reprezentantii Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Craiova doresc sa lamureasca opinia publica cu privire la mai multe aspecte ce tin de doua subiecte de interes pentru pacienti si care au fost prezentate de presa în ultimele zile: situatia celor trei aparate computer tomograf (CT), care în acest moment nu functioneaza si a posibilitatii de a se face tromboliza in aceasta unitate medicala.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Conducerea spitalului considera necesara transparentizarea oricarei decizii, a demersurilor facute pentru rezolvarea problemelor aparute. Pacientii au dreptul sa fie informati si lamuriti cu privire la situatii ce ii pot afecta. Va asiguram ca este urgentata rezolvarea celor doua probleme, care acum sunt in atentia publica, dar si a altor situatii neplacute de care pacientii se lovesc.

Prin urmare, trebuie stiut ca în ceea ce priveste situatia celor trei CT-uri, in anul 2018 din cele trei aparate CT detinute de catre Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Craiova, doua nu aveau contract de back-up pentru situatia în care se defectau.

Aparatele de radiologie clasica (achizitionate în anii ’80) nu au functionat din anul 2017

In luna martie 2019 s-au defectat ambele aparate din cauza suprasolicitarii, o suprasolicitare aparuta din cauza faptului ca aparatele de radiologie clasica (achizitionate în anii ’80) nu au functionat din anul 2017, iar toate explorarile radiologice au fost preluate de aparatele CT.

Unul dintre acestea s-a reparat într-un interval de timp de 72 de ore si s-a demarat imediat si procedura de achizitie pentru servicii de back-up, unde nu s-a prezentat, insa, niciun ofertant. In aceasta situatie, conducerea actuala a spitalului a apelat la Centrul de Imagistica al Universitatii de Medicina si Farmacie din Craiova, fiind cel mai apropiat centru de Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Craiova care avea aparat CT, insa nu s-a putut incheia un contract de colaborare pentru ca institutia a motivat imposibilitatea asigurarii serviciilor medicale pe aparatul CT si noaptea, în weekend-uri sau in timpul sarbatorilor legale, iar Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Craiova are obligativitatea de a asigura în permanenta acest serviciu pacientilor.

Două CT-uri vor fi functionale pana la sfarsitul lunii septembrie

In data de 02 iulie 2019 ultimul tomograf care mai functiona în Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Craiova s-a defectat si nu a mai putut fi reparat.

Ca solutie temporara, pana la repararea celor trei CT-uri, s-a incheiat un contract, in urma unei proceduri de licitatie, cu Prima Medical si concomitent s-a demarat si procedura de licitatie piese de schimb pentru CT-uri, aceasta urmand sa se deschida pe data de 28.08.2019, iar finalizarea procedurii de achizitie anticipam ca va fi la sfarsitul lunii septembrie, cand doua din cele trei aparate CT vor deveni functionale.

Aparatul de osteodensitometrie a fost reparat

Mentionam ca, in cadrul serviciului de Radiologie, a fost reparat la sfarsitul lunii iulie 2019 aparatul de osteodensitometrie, aparat care era nefunctional din anul 2017.

Aparat de Radiologie nou, pana la sfarsitul acestei luni

De asemenea, la sfarsitul anului 2018 a fost demarata procedura de achizitie a unui aparat de Radiologie clasica din surse proprii si din fondul de dezvoltare, in ideea de a reduce costurile si de a evita sa mai fie utilizate în mod excesiv aparatele CT. Aceasta procedura a fost finalizata în data de 01.03.2019, aparatul urmand sa fie pus în functiune pana la sfarsitul acestei luni.

Procedura de achizitie în derulare pentru doua aparate de radiologie si un CT modern

Pentru imbunatatirea calitatii serviciilor medicale de inalta performanta, spitalul are în derulare si o procedura de achizitie, cu finantare de la Ministerul Sanatatii în vederea achizitionari a doua aparate de radiologie, cat si a unui CT modern, cu 128 sclice-uri ce va permite efectuarea unor tomografii de inalta rezolutie, absolut necesare dezvoltarii unui act medical de calitate.

Reprezentantii spitalului au definitivat procedura privind Programul Actiuni Prioritare pentru tratamentul pacientilor cu accident vascular cerebral acut. Se poate face tromboliza!

Cea de-a doua situatie pe care reprezentantii Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Craiova vor sa o lamureasca pentru corecta informare a pacientilor este legata de posibilitatea a face tromboliza pentru pacientii care sufera un accident vascular cerebral.

Trebuie stiut ca, în acest moment, reprezentantii spitalului au definitivat procedura privind Programul Actiuni Prioritare pentru tratamentul pacientilor cu accident vascular cerebral acut. Inca de la inceperea programului si de la includerea spitalului în acest program fibrinoliza/tromboliza a fost posibila in spital.

Decizia de initiere a tratamentului este insa a medicului neurolog de garda si a coordonatorului de program!

Este important de mentionat ca Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Craiova are linie de garda 24/24 h, atat pentru neurologie cat si pentru terapie intensiva si pat alocat pentru situatia în care un pacient are nevoie de spitalizare pentru efectuarea de tromboliza.

Politica