vineri, mai 10, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Urs, călcat de un tren pe Valea Oltului

Unul dintre cei 12 urşi monitorizaţi în Fondul de Vânătoare 13 din Parcul Naţional Cozia, judeţul Vâlcea, a fost găsit mort miercuri, 17 iulie. Animalul a fost călcat de un tren pe Valea Oltului.

Ursoaica omorâtă, în vârstă de 4 – 5 ani, a fost găsită în apropiere de Mănăstirea Turnu, din judeţul Vâlcea. Silvicultorii cred că a coborât de pe munte în căutare de hrană. Accidentul s-a produs noaptea trecută, fiind semnalat de angajaţii CFR, scrie Adevărul.

Comisia care s-a deplasat la faţa locului pentru cercetări a tras concluzia că ursoaica provenea din Fondul cinegetic 13, administrat de Direcţia Silvică Vâlcea a Regiei Naţionale a Pădurilor Romsilva, prin Ocolul Silvic Călimăneşti.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Pădurarii spun că ursoaica a coborât de pe munte în căutare de hrană, o situaţie destul de obişnuită în ultimii ani. Spre exemplu, urşii au dat iama de mai multe ori în gospodăria călugărilor de la Mănăstirea Turnu, în trecut.

Anul trecut, angajaţii Romsilva au reuşit să filmeze trei exemplare de urs în Parcul Naţional Cozia: o ursoaică şi puii ei, care s-au retras imediat cum au simţit prezenţa umană.

Tot anul trecut, la 30 de kilometri depărtare, pe Defileul Oltului, pe raza satului Robeşti din Câineni, un alt exemplar de urs a fost ucis de unul dintre TIR-urile care tranzitează Valea Oltului.

În ultimii ani, animalele sălbatice flămânde coboară tot mai des de pe munte în căutare de hrană. Anul trecut, în zona de nord a judeţului, aproape de graniţa cu Sibiu, în Ţara Loviştei au fost semnalate nenumărate atacuri ale urşilor în gospodăriile localnicilor. Ursoaice cu pui au fost văzute în mai multe zone locuite, fiind ucise o serie de animale domestice aflate la păşunat pe islaz. Printre ele şi un bou de peste 800 de kilograme, dar şi măgari, porci, sau oi.

Politica