vineri, aprilie 26, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Pâinea în ţest de Scărişoara, o istorie de 60 de ani

Este vedeta târgurilor de produse tradiţionale din Bucureşti. Zilele trecute a fost căutată şi de jurnaliştii de la Discovery. Este vorba despre Floarea Vasile, singurul producator omologat de pâ0ine la ţest, care, săptămânal merge în capitală unde face pâinea mult căutată chiar şi de vedete.

Femeia locuieşte în comuna comuna Scărişoara, judeţul Olt, şi a moştenit reţeta pâinii la ţest de la mama ei: Majoritatea femeilor din sat s-au emancipat, nu prea mai păstrează tradiţia. Eu am cuptorul din afara casei. A ramas intact. Ţestul este un recipient din argilă, paie şi pleava, în forma unei carapace de broască şi este moştenit din străbuni. Eu fac, o dată la două zile, câte trei pâini pentru familia mea. Se face din făină de grâu. Punem drojdie, apa caldă, sare, apoi stropim cu ou sau zeamă de roşii. Este foarte buna.

Tanti Floarea, cum este cunoscută femeia din Scărişoara, pentru că face în continuare pâine în ţest şi a demarat procedura pentru ca produsul făcut de ea să fie atestat ca unul tradiţional. Face pâine după această reţetă de aproape şase decenii: făină, drojdie şi apă călduţă. Gustul pâinii este dat de coacerea în ţest, un cuptor mobil din lut pe care îl face singură în gospodărie. În ciuda modernizărilor dispuse de copiii săi în gospodărie, bătrâna a ţinut morţiş să-şi păstreze intactă vatra în care coace şi acum aromata pâine.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Frământ pâine de când aveam opt ani. Mama se ducea la Colectiv, mă lăsa acasă cu sora mea, şi frământam pâine şi o coceam până seara. Când venea acasă, găsea pâinea coaptă”, a spus femeia.

În simplitatea ei, femeia şi-a dat seama cât este de bună pâinea frământată de mâinile ei atunci când a fost apreciată de înalţi specialişti ai Ministerului Agriculturii.

 (P) conform contract 70/31.05.2019

Politica