sâmbătă, mai 4, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Lucian Duţă: Coplata în sănătate limitează accesul pacienţilor la servicii medicale de bază

Coplata serviciilor medicale private a fost adoptată de Guvern. Astfel, pacienții români se vor putea trata, la alegere, la privat, iar o parte din costul tratamentului ar urma să fie suportat de Casa de Asigurări de Sănătate: practic, pacientul va putea „lua cu el” la privat suma pe care CNAS o decontează în prezent la stat pentru serviciul medical respectiv, urmând să plătească din buzunar doar diferența de bani dintre această sumă și tariful de la privat.

Fostul şef al CNAS, Lucian Duţă, spune despre OUG pentru coplata în Sănătate, că va limita accesul pacienţilor la servicii medicale de bază. El spune că măsura este binevenită atâta vreme cât priveşte doar sistemul privat, dar că va pune în pericol accesul pacienţilor la analize şi la specialişti, informează Mediafax.

Lucian Duţă spune că actul normativ pe care guvernul l-a adoptat miercuri pune în pericol accesul pacienţilor la servicii medicale de bază, cum este accesul la seturi minimale de analize şi la medici specialişti.

Policlinica Buna Vestire Craiova

De asemenea, toate laboratoarele, spune acesta, care sunt acum private, se vor ”înghesui” să opteze pentru coplată, punând în pericol accesul pacienţilor la seturi minimale de analize.

”Ca să fie foarte clar, toate laboratoarele sunt private în România şi toate se vor înghesui acum să-şi pună coplată. Ce vor face oamenii care nu au cum să plătească această coplată pentru analize? Mai ales în rural, cu pensiile mici pe care le au bătrânii de acolo, cu amărâţii care sunt acolo, în momentul în care li se vor cere bani pentru nişte analize, vor renunţa. Se vor duce acasă şi vor alege să zacă în pat, în loc să se ducă la medic. Aceasta este aberaţia pe care vrea (guvernul – n.r.) să o introducă astăzi. Faptul că ar introduce coplată pentru serviciile spitaliceşti, dacă vrei să mergi la spitalul privat, e corect. Nu spune nimeni că acest lucru, în principiu, nu este corect. Dar nu şi când vrei să-l extinzi şi în zona de servicii medicale de bază. Pentru că ea (ministrul Sănătăţii Sorina Pintea – n.r.) vrea să le introducă inclusiv pentru serviciile de ambulatoriu. Adică, dacă vrei să te duci la un medic specialist, trebuie să plăteşti. Până acum nu trebuia să plăteşti, era gratuit. Cu alte cuvinte, dacă, de exemplu, medicul de familie te trimite să te vadă un cardiolog sau un gastroenterolog, trebuie să fii pregătit că vei plăti în plus. Acestea sunt cele două coordonate pe care doamna ministru (Sorina Pinte a- n.r.) nu le înţelege: că, practic, limitează accesul pacienţilor la servicii medicale. Adică, dacă n-ai bani nu ai unde să te tratezi decât, eventual, urgenţa la spital. Aici e gravitatea”, a mai spus Lucian Duţă.

El a explicat şi cum va fi afectat pacientul de noua măsură pe care guvernul intenţionează să o adopte în circuitul medic de familie-analize-specialist şi atrage atenţia că, pe de altă parte, măsura îi discriminează pe medicii de familie, tocmai pentru că şi aceştia sunt tot furnizori privaţi, dar care nu vor beneficia de actul normativ programat miercuri pentru adoptare în guvern.

”Circuitul pacientului la ora asta îl duce către medicul de familie, iar medicul de familie îi va spune ‘domnule, eu nu mă pot orienta, trebuie să te vadă un specialist şi atunci trebuie să plăteşti.’. Pacientul va spune, stai domle puţin, eu mă duc la un furnizor de servicii private – atenţie, că ambulatoriile sunt private la ora asta, nu mai sunt de stat – care e în contract cu banii public, dar, pe de altă parte va spune: eu am contract cu banii publici dar trebuie să mai dai nişte bani în plus. La fel se va întâmpla şi cu laboratoarele. Dacă ar limita măsura strict la servicii medicale spitaliceşti, ea este ok, dar nu o poţi extinze şi la ambulatorii şi la laboratoare. Pentru că, atunci, vine întrebarea logică, dar de ce nu şi la medicul de familie? Pentru că aceştia sunt furnizori privaţi de servicii medicale, nu sunt de stat. Or, creează în primul rând discriminare, pentru că nu-i lasă şi pe medicii de familie şi, apoi, cel mai grav lucru este că limitează accesul pacienţilor la servicii medicale de bază. (…) Noi nici nu avem infrastructura necesară pentru asemenea lucruri”.

Potrivit proiectului de act normativ, propus de Guvern, persoanele asigurate vor avea posibilitatea să acceseze servicii medicale aferente spitalizării continue, ambulatoriului clinic de specialitate si ambulatoriului paraclinic, la furnizorii privaţi, pentru care, din bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate se suportă tarifele decontate şi furnizorilor publici, iar asiguratul, cu acordul prealabil în scris, va plăti o contribuţie personală, care va fi cunoscută de la momentul accesării serviciului medical.

Politica