vineri, mai 17, 2024

Ultima ora

spot_img

Sport

Testele rapide pentru depistarea gripei lipsesc de la „Babeş”

Spitalul Clinic de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie „Victor Babeş” din Craiova nu are în prezent teste rapide pentru depistarea gripei. Reprezentanţii unităţii medicale au făcut luni comandă pentru aceste teste care pot indica dacă este vorba sau nu despre gripă în 15 minute.

„Este vorba despre teste rapide care sunt teste imunocromatografice de orientare. Acest diagnostic de gripă se pune și s-a pus întotdeauna și pe clinică. Este o afecțiune cu simptomatologie cu o definiție de caz clară, simplă și acest diagnostic poate să fie pus chiar de către medicul de familie. Dacă această gripă se complică sau dacă apare la pacienți care prezintă un risc mare, având alte afecțiuni, acolo este recomandată internarea și supravegherea mai strictă. Noi suntem foarte aglomerați, la ora actuală, ca spital de aceea facem apel la medicii de familie să ne ajute. Și dumnealor pot ajuta pacienții, fără ca aceștia să mai vină la camera de gardă a unităților spitalicești”, a declarat Georgiana Grecu, medic epidemiolog în cadrul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase „Victor Babeș” Craiova.
Între timp, în unităţile medicale s-au impus restricţii în ceea ce priveşte accesul persoanelor din afară. La Spitalul Clinic Judeţean e Urgenţă Craiova, de exemplu, timpul de vizitare a fost redus la 15 minute, fiind permis accesul unui singur aparţinător al pacientului internat.
În Dolj, deocamdată activitatea gripală este considerată de specialiştii în sănătate publică drept „sporadică”, în judeţ fiind depistat până acum un singur caz. Doljeanul care a avut gripă a fost tratat la domicilu.

La nivel naţional, însă, 43 de oameni au murit din cauza gripei. Aceştia sufereau şi de alte afecţiuni şi nu erau vaccinaţi antigripal.
Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a anunţat, vineri, că România este în pragul unei epidemii, precizând însă că pentru a putea fi declarată stare de epidemie trebuie ca săptămâna aceasta numărul cazurilor diagnosticate de gripă să fie mai mare decât cel estimat, notează mediafax.ro. Datele sunt aşteptate a fi făcute publice marţi.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Politica