vineri, mai 17, 2024

Ultima ora

spot_img

Sport

CNSP selectează, ANAF controlează

Începând cu ianuarie 2019, Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză va selecta contribuabilii care vor fi propuşi pentru controalele ANAF, în funcţie de domeniul de activitate, cifra de afaceri şi alţi indicatori, arată un acord de cooperare dintre ANAF şi CNSP, încheiat pe 22 ianuarie.

Astfel, CNSP va comunica lunar conducerii ANAF situaţia domeniilor şi a societăţilor comerciale cu grad ridicat de risc de evaziune fiscală, scrie Mediafax.

ANAF va transmite CNSP informaţii cu privire la efectele obţinute în privinţa reducerii evaziunii fiscale, în urma contralelor efectuate. Cele două instituţii îşi propun să aibă iniţiative legislative în domeniu şi vor constitui grupuri de lucru comune.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Documentul semnat de cele două entităţi invocă necesitatea eficientizării activităţii de verificare şi control, prin verificarea doar a contribuabililor cu risc fiscal ridicat, precum şi nevoia elaborării unei metodologii complexe de evaluare unitară a riscurilor.

Acordul precizează că ponderea „economiei neobservate” în PIB a crescut la 22,8% în 2016, de la 20,5% în 2015, continuând să se menţină la pestee 21% în 2017 şi 2018. Aproximativ 160 – 180 de miliarde de lei reprezintă valoarea brută nefiscalizată, ceea ce înseamnă peste 50 de miliarde de lei mai puţin la bugetul consolidat, arată acordul.

Politica