miercuri, mai 8, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

„Evaluarea activităţii Grupării de Jandarmi Mobile „Fraţii Buzeşti” Craiova, pentru anul 2018”

Gruparea de Jandarmi Mobilă „Fraţii Buzeşti” Craiova are ca zonă de responsabilitate teritorială judeţele Dolj, Mehedinţi, Gorj, Vâlcea, Olt, Argeş şi Teleorman, fiind destinată organizării şi executării misiunilor de asigurare şi restabilire a ordinii publice şi de combatere a infracţionalităţii.

Unitatea are în compunere structura de comandament, un detaşament intervenţie antiteroristă şi patru detaşamente mobile ordine publică.

Principalele obiective si direcţii de acţiune ale unităţii au fost circumscrise obiectivului prioritar privind operaţionalizarea Grupării de Jandarmi Mobile Craiova în domeniul asigurării şi restabilirii ordinii publice, combaterii infracţionalităţii în zona de responsabilitate şi pe segmentul misiunilor de amploare.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Unitatea noastră a asigurat măsurile de ordine publică în toată zona de responsabilitate la 246 misiuni. (…) De asemenea, am participat cu efective, în sprijin, la misiuni de asigurare a ordinii publice în afara zonei de responsabilitate, 3 în municipiul Bucureşti şi 1 în municipiul Alba Iulia – prilejuită de sărbătorirea a 100 de ani de la Marea Unire.

De menţionat este faptul că misiunile de asigurare a ordinii publice organizate şi executate de unitate au presupus participarea unui public numeros totalizând peste 950.000 persoane, ceea ce a generat o medie de aproximativ 4000 de participanţi / misiune. (…) Efectivele unităţii au participat la executarea misiunilor de menţinere a ordinii şi siguranţei publice, în sistem integrat, pentru prevenirea, combaterea şi descurajarea faptelor de natură penală sau contravenţională şi prezervarea unui climat optim de ordine şi siguranţă publică.

În baza planurilor de cooperare, la solicitarea inspectoratelor de poliţie şi de jandarmi judeţene, Gruparea de Jandarmi Mobilă Craiova a participat în zone cu risc criminogen ridicat la misiuni de menţinere a ordinii şi liniştii publice în mediul urban şi rural, executând misiuni în sistem integrat, astfel: 1.770 patrule de jandarmi, executate în mediul urban; 80 patrule de jandarmi, executate în mediul rural; 15 acţiuni punctuale în zone de interes operativ; 771 acţiuni comune în zona instituţiilor de învăţământ.

Efectivele Detaşamentului Intervenţie Antiteroristă au executat 108 acţiuni de protecţie antiteroristă în zona Aeroportului Internaţional Craiova, precum şi în zonele aglomerate din municipiul Craiova.

Un aport deosebit în îndeplinirea cu succes a misiunilor de asigurare şi menţinere a ordinii şi siguranţei publice au avut şi cei 11 câini serviciu din dotare, aceştia fiind folosiţi la 88 misiuni de asigurare a ordinii publice la manifestări sportive, precum şi la 40 misiuni de menţinere a ordinii publice prin patrule de jandarmi în mediul urban şi în alte locuri şi medii cu potenţial criminogen ridicat.

Prevenirea şi combaterea faptelor antisociale – Pe această linie s-a urmărit completarea şi actualizarea bazei de date, schimbul de date cu organele de poliţie şi structurile similare din cadrul IJJ din zona de competenţă teritorială a unităţii, precum şi colaborarea cu specialiştii celorlalte instituţii cu atribuţii în domeniul ordinii publice.

Au fost constatate de către structurile operative ale unităţii 322 infracţiuni, iar împreună cu poliţia sau alte instituţii efectivele de jandarmi au constatat 202 (141) infracţiuni.

Au fost aplicate 1471 sancţiuni contravenţionale, dintre care 292 avertismente şi 1179 amenzi în valoare de 431.000 lei .

Gruparea de Jandarmi Mobilă Craiova a primit spre executare un număr de 161 mandate de aducere. (…) Pentru prevenirea comiterii de fapte antisociale, efectivele unității au fost implicate in derularea a 10 programe de prevenire proprii, fiind organizate si desfășurate 124 de acţiuni specifice.

Tot în anul 2018, unitatea noastră are în dotare o aeronavă fără echipaj uman (dronă), care urmând procedurile legale nea fost atribuită cu titlul gratuit. Având în vedere complexitatea misiunilor din competenţă, cu ajutorul acesteia se vor putea monitoriza zonele de desfăşurare a misiunilor, contribuind la îmbunătăţirea timpului de reacţie al forţelor de ordine şi sprijinirea personalului în activitatea de constatare a faptelor antisociale, identificarea autorilor şi probarea acţiunilor a acestora.

În acest moment, exceptând BSIJ, suntem singura unitate teritorială care avem în dotare o astfel de tehnică. Suntem întrun stadiu avansat în ceea ce priveşte înmatricularea militară a dronei şi atestarea personalului navigant al acesteia de către Statul Major al Forţelor Aeriene

Cooperarea interinstituţională. (…) Au fost executate 4751 acţiuni în cooperare cu alte instituţii, astfel: 4.335 acţiuni cu poliţia (razii, filtre, controale, descinderi) în zone şi locuri cu potenţial criminogen ridicat; 10 acţiuni cu DIICOT/BCCO; 45 cu organele administraţiei publice locale; 164 cu organele silvice; 16 acţiuni cu organele piscicole; 4 acţiuni cu Serviciul pentru Imigrări al Judeţului Dolj; 30 acţiuni cu CEZ. (…) La această dată, unitatea noastră are o încadrare de 94,73%, iar pe categorii de funcţii, aceasta este în proporţie de 77,27% la ofiţeri, 96,99% la subofiţeri, iar la personal contractual 85,71%.

Au fost acordate personalului 278 recompense, 15 cadre fiind avansate în grad înaintea expirării stagiului minim. Totodată, au fost aplicate şi 2 sancţiuni disciplinare, respectiv un „avertisment” şi o „mustrare scrisă”.

Nu au fost înregistrate situaţii în care personalul să fi fost implicat în cazuri de corupţie.

(…) În luna decembrie, unitatea a preluat, prin ordin de distribuţie, de la IGJR, 4 autoturisme noi Dacia Duster. De asemenea, au fost achiziţionate 2 autoturisme noi Peugeot Expert 8+1 locuri.Totodată, s-a efectuat casarea a 13 autovehicule, din care 4 autocamioane transport efective, 1 autobuz, 8 autoturisme.

La această dată unitatea are un grad de dotare cu mijloace de transport de 65%. (…) În anul 2018 au fost iniţiate două proceduri simplificate care s-au finalizat prin încheierea a două Acorduri-cadru de furnizare de autovehicule.

96,79 % din totalul achiziţiilor directe s-au efectuat prin intermediul Sistemului Electronic al Achiziţiilor Publice. (…) Dotarea cu tehnică, luând în calcul principalele categorii, este de aproximativ 66%.

Gruparea de Jandarmi Mobilă „Fraţii Buzeşti” Craiova

Politica