duminică, mai 5, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Cruce scoasă din apa Gilortului. „Mă arunc de 11 ani să prind crucea”

Un tânăr gorjean se aruncă în apa rece a Gilortului de 11 ani pentru a scoate crucea aruncată de preot în dimineața de Bobotează. Bărbatul spune că tradiția îi poartă noroc și că niciodată nu se îmbolnăvește după ce scoate crucea din apă.

 

Singurul tânăr gorjean curajos, în vârstă de 32 de ani, care s-a aruncat în apa rece a Gilortului de 11 ani, s-a încumetat să intre și la minus 6 grade.

„Mă arunc de 11 ani să prind crucea. Mă simt foarte bine. Apa este rece, dar nu a fost o problemă, pentru ca nu m-am îmbolnăvit niciodată de când prind crucea. Apa este mică şi probabil din cauza asta nu s-a mai aruncat nimeni, pentru că ne-am lovi de pietre. M-am aruncat să nu se piardă tradiţia”, a spus gorjeanul curajos.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Sute de oameni din Bălcești au luat parte la eveniment.

„Apa este foarte mică, dar se ştia de tradiţie şi puteau să facă un gâldan, ceva, să nu se piardă tradiţia. Sunt sute de oameni care vin aici în fiecare an, de Bobotează”, a spus o localnică.

De altfel, oamenii sunt bucuroși că tradiția nu se pierde. Preotul din comună a sfințit apa Gilortului.

„E bine să consumăm această apă până pe data de 14 ianuarie, când are loc sfârşitul praznicului, iar în cursul anului se păstrează într-o sticlă curată, la loc de cinste în casa noastră, și se consumă în zilele de post, dimineaţa, pe nemâncate, însoţită de rugăciune”, a spus preotul din comuna Bălcești.

 

Politica