vineri, mai 10, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Centrul de Resurse și Angajament și-a deschis porțile. Este primul din Europa

Centrul European de Resurse şi Angajament înfiinţat de Ford şi Asociaţia EDUCOL a fost inaugurat, joi, în prezența mai multor oficiali.

Centrul deschis în Craiova este primul din Europa și cel de-al patrulea la nivel global, după cum au precizat reprezentanţii Ford. Condus de partenerul non-profit Asociația Pentru Educație SV Oltenia (EDUCOL) într-un sediu oferit de către Primăria municipiului Craiova, CRAF va acționa ca un hub de antreprenoriat social.

„Tinerii noștri vor beneficia atât de sprijin financiar româno-american, cât și de consiliere și îndrumare într-un mediu profesionist, astfel că vor putea să-și urmeze „visul american” chiar acasă, în Oltenia, atingându-și obiectivele personale și ajutând la dezvoltarea comunității. Scopul nostru este acela de a încuraja ideile inovatoare și de a oferi oportunitățile prin care tinerii pot să contribuie și să crească”, a declarat profesorul Leonardo-Geo Mănescu, președintele EDUCOL.

Policlinica Buna Vestire Craiova


Pentru funcţionare, CRAF va fi susţinut cu 1 milion de dolari, pe o perioadă de patru ani de Ford Motor Company Fund și GlobalGiving. În plus, pentru renovarea clădirii în care funcționează centrul s-a acordat o finanțare de 100.000 dolari.

„Suntem fericiți că putem colabora cu EDUCOL și cu Primăria pentru a extinde la Craiova proiectul Centrelor de Resurse și Angajament”, spune Jim Vella, președinte al Ford Motor Company Fund. „Vrem să muncim împreună pentru a îmbunătăți viața tinerilor, întărind constant comunitatea și oferind acces la oportunități și resurse care ajută oamenii să-și atingă potențialul”.
Prezent la eveniment, primarul Craiovei, Mihail Genoiu a afirmat: „Nu ascund faptul că au existat foartă multă neîncredere și scepticism față de acest proiect. Vreau să îi mulțumesc colegului meu, viceprimarul Stelian Bărăgan, care a crezut foarte mult în acest proiect și care a dat la o parte toate scepticismele și neîncrederile față de ceea ce înseamnă acest EDUCOL și acest Centru de Resurse și Angajament. Pentru noi, comunitatea, este un lucru extraordinar pentru că venim cu acest centru în sprijinul tinerilor, al comunității, iar eu vreau să asigur întreaga comunitate craioveană că alături de Universitatea din Craiova, alături de Ford noi vom deveni, în foarte scurt timp, cel mai apreciat oraș din România. Și când spun acest lucru am în vedere foarte multe proiecte în care vom fi implicați cu toții și o să vedeți că imaginea Craiovei în următorii ani va fi cu totul alta”, adăugând că intenționează să schimbe mașina cu care circulă la serviciu, cu un model Ford.
Președintele Consiliului Județean Dolj, Ion Prioteasa, a declarat: „Am învățat că Ford, acolo unde se află, încearcă să întoarcă ceva și către comunitate. Acest lucru se petrece și acum și Ford se comportă ca un cetățean respectabil. Poate nici nu se găsea un loc mai bun decât acesta, pentru că este în fața Aeroportului din Craiova și între două parcuri industriale care aparțin Consiliului Județean și care înseamnă investiții, înseamnă locuri de muncă și înseamnă ceea ce Craiova așteaptă foarte mult, respectiv ca cei termină Universitatea, școala, să poată să-și găsească un loc de muncă”.
Rectorul Universității din Craiova, Cezar Spînu, a spus că înființarea acestui centru a fost o „provocare imensă” pentru toți cei care s-au implicat în proiect
„Universitatea din Craiova, de câțiva ani, și-a deschis porțile către mediul socio-economic și s-a intrat într-o nouă etapă de dezvoltare, într-o etapă care aduce beneficii nu numai studenților ci și comunității noastre. Acesta este țelul nostru”, a mai menționat rectorul.
CRAF Craiova le va permite studenților și proaspăt absolvenților Universității din Craiova să construiască și să lanseze programe sociale inovative și sustenabile în cadrul unor business-uri create cu scop social, pentru a încuraja progresul și economia comunității. În acest sens, Ford Fund și EDUCOL au dat startul unei competiții în cadrul căreia studenții au fost inspirați să conceapă proiecte care se adresează nevoilor comunității.

În cadrul competiției, EDUCOL a oferit consiliere și îndrumare, cu scopul de a-i ajuta pe studenți să definească propunerile înainte de a le transmite spre analiză către organizație, Ford România, Ford Fund, Primăria Craiova și Federația Studenților Universității din Craiova.
După ce au adaptat proiectele pentru a răspunde la feedback-ul primit, echipele au transmis propunerile finale. Mai departe, aceștia își vor îmbunătăți ideile privitoare la proiect în cadrul unor workshop-uri din seria „Human Design Thinking” realizate de Henry Ford Learning Institute. Această organizație non-guvernamentală din Michigan (Statele Unite) utilizează metodologia „Design Thinking”, alături de alte metode, menite să-i ajute pe partenerii academici și de business să asimileze informații în mod creativ și să rezolve astfel o gamă largă de probleme.

Proiectele câștigătoare de la CRAF Craiova care vor primi până la 50.000 de dolari pentru a porni business-ul sunt:
– EcOil-Cuv – ce presupune explorarea colectării uleiului uzat dedicat reciclării și transformarea sa în săpun organic, cu scopul de a micșora impactul negativ asupra mediului.
– GoBike Craiova, proiect ce constă în înființarea unor centre de închierere a bicicletelor la preț accesibil, totul pentru a stimula mobilitatea și un stil de viață sănătos.
– Centrul de Asistență și Îndrumare Școlară și Socială, program afterschool conceput pentru a integra copiii din medii defavorizate și care este bazat pe o serie de cursuri de limbi străine.
„Atributul acestor proiecte câștigătoare este că toate sunt sustenabile. Studenții primesc sprijin din partea Ford Fund în primul an, iar ideea lor antreprenorială trebuie să supraviețuiască apoi în mod independent. Scopul este să încurajăm noua generație să gândească neconvențional și să inoveze, iar primul Centru de Resurse și Angajament Ford din Europa o va ajuta să facă acest lucru”, a spus Ian Pearson, Președintele Ford România și Directorul fabricii din Craiova.
CRAF completează cele două proiecte asemănătoare care există deja în Detroit (SUA) și pe cel din Africa de Sud, inuagurat de asemenea în 2018. Planurile de viitor vizează extinderea în Asia, prin deschiderea unui Centru în Bangkok (Thailanda) la începutul anului 2019.

Centrul din Craiova poate, de asemenea, să stimuleze colaborarea dintre partenerii locali non-profit, voluntarii Ford și mentorii educaționali pentru a crește eficiența programelor care vizează încurajarea angajărilor și comunitatea în general. Prin acestea, cei interesați pot să-și dezvolte noi talente, să deprindă noi abilități și să ajute astfel comunitatea din care fac parte.

Politica