vineri, mai 3, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Ziua Națională a Produselor Agroalimentare Românești, în piețele din Craiova

Peste 50 de producători agricoli și nu numai și-au expus mărfurile, în Piața Centrală din Craiova, într-un spațiu special amenajat pentru a marca Ziua Națională a Produselor Agroalimentare Românești.

Producătorii au expus la vânzare fructe, legume, miere, carne și preparate din carne, murături și nu numai. De la aceștia au cumpărat produse craiovenii, dar și oficialitățile locale.
„Este un moment de sărbătoare pentru noi, cei care administrăm piețele din Craiova. Urmărim ca prin acest eveniment să punem în valoare produsele tradiționale românești, să scoatem în valoare munca țăranului și, totodată, produsele lor foarte sănătoase. Prin ceea ce facem noi creăm practic un spațiu de expunere a muncii lor, a produselor pe care le obțin cu multă trudă și venim și în sprijinul acestor producători agricoli pentru că, dacă pe de o parte guvernul României ajută foarte mult, în ultima perioadă, prin programele sale, noi ca societate care administrează piețele din Craiova venim în ajutorul dânșilor cu această modalitate de expunere și punere în valoare a produselor tradiționale românești”, a declarat Alin Mărăcine, directorul SC Piețe și Târguri Craiova, în deschiderea evenimentului.
Vicepreședintele Consiliului Județean Dolj, Cosmin Vasile, a vorbit despre importanța asocierii dintre producători.

„Toți căutăm produse românești, toți ne dorim să avem produse sănătoase și cât mai bune calitativ. Piețe și Târguri, municipalitatea, de ceva timp, se ocupă și de a veni în sprijinul producătorilor, să aibă unde expune și vinde marfa. Știu că au investiții inclusiv pentru un spațiu de gros. Atfel producătorii din satele noastre sunt încurajați să își aducă marfa în Craiova să putem găsi produse de la noi. Avem de asemenea proiecte guvernamentale și proiecte pe fonduri europene care încurajează mediul asociativ și noi încurajăm și există exemple de bună practică acolo unde fermierii s-au unit, unde sunt cooperative, deja produc cantități importante, deja au contracte de furnizare cu mari hypermarketuri, distribuitori. Îi încurajăm să creeze cooperative să poată să-și aducă marfa în piețele din oraș, iar noi suntem câștigați pentru că găsim produse de calitate și sănătoase”, a precizat Cosmin Vasile.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Viceprimarul Craiovei, Stelian Bărăgan, a cumpărat fructe de la producătorii prezenți în Piață și i-a invitat pe doljeni să facă același lucru: „După cum vedeți, SC Piețe și Târguri astăzi a pus la dispoziția producătorilor agricoli din județul Dolj și nu numai un spațiu foarte generos în care dumnealor să-și prezinte produsele agroalimentare pe care le produc. Invit cetățenii municipiului Craiova și pe cei ai județului Dolj să treacă prin piața din Craiova să poată cumpăra produse autohtone”.
Prezent la eveniment a fost și directorul Direcției Agricole Dolj, Adrian Popa, care a menționat că peste 40% din mesele din Piața Centrală sunt pentru producătorii agricoli, așa cum prevede legea, amintind și sprijinul guvernului pentru producători:

„Cooperativele care la noi în Dolj la ora actuală sunt 12, cinci ani sunt scutite de taxe și impozite, au acces nelimitat spre fonduri europene, au o întreagă paletă de finanțare, specifică doar pentru ei. În Craiovița, de exemplu, această echipă de tineri (n.r. – Conducerea Piețe și Târguri) a înființat o piață unde doar producătorii își vând produsele. Acolo nu există niciun fel de alt comerciant. Și de ei, în mare măsură depinde sănătatea noastră și a copiilor noștri. (…) Agricultorii doljeni erau reticenți în a se asocia. Mai există și acum această reticență, dar prin ajutoarele financiare, prin aceste ajutoare de minimis care știți că au apărut pe tomate, cele care urmează să apară pe usturoi, și altele care vor veni, ei vor fi ajutați și încet-încet eu vă spun că situația o să vedeți că se va schimba”. Și în Craiovița Nouă, în Piața Orizont, mulți producători și-au expus marfa la vânzare de Ziua Națională a Produselor Agroalimentare Românești. Aici a fost prezent prefectul de Dolj, Narcis Purcărescu.
„Mă bucură faptul că și la noi în județul Dolj avem destul de multe produse, semipreparate care încântă și papilele gustative, încântă și ochiul. Este păcat că nu putem să facem Ziua Recoltei în fiecare lună pentru că doar așa se pot strânge foarte mulți producători, care fiecare să aducă ce are mai bun și mai frumos”, a declarat prefectul județului Dolj. Aici, atmosfera a fost întreținută de o formație de muzică populară tradițională din Desa și mulți au stat la rând pentru a prinde o porție de berbecuț la proțap.
Această piață este alocată Asociațiilor și Cooperativelor din județul Dolj.

Politica