vineri, mai 3, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Viitorul SJU Craiova, pus sub semnul întrebării de Ministerul Sănătăţi

Viitorul Spitalului Judeţean din Craiova, unitate medicală în care administraţia doljeană a băgat zeci de milioane de euro, este incert. Clădirea este încadrată la gradul 2 de risc seismic, iar în această perioadă se lucrează la o nouă expertiză tehnică ce ar urma să arate dacă SJU Craiova mai poate rămâne în picioare. Chiar și așa, o parte dintre medici și o parte dintre paturile de la spitalul județean vor fi mutate la cel regional.

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a declarat, miercuri, la Craiova că o parte dintre paturile de la Spitalul Județean de Urgență din Craiova vor fi mutate în spitalul regional, care, potrivit oficialului de la Bucureşti, va fi construit până în 2023.

Construcţia Spitalului Regional Craiova, precum şi Cluj şi Iaşi, prevede şi reducerea numărului de paturi din acest judeţ. Adică tendinţa este de a se reduce numărul de paturi de acuţi, creşterea numărului de paturi pentru îngrijiri de lungă durată şi cronici, iar pacienţii să fie trataţi inclusiv în spitalizare de zi şi ambulatoriu, reducând astfel duratele de spitalizare şi crescând indicii de utilizare”, a explicat Sorina Pintea, ministrul Sănătății.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Și o parte dintre medicii din SJU Craiova vor lucra în cel regional, a mai spus ministrul.

Din 538 milioane euro, cu TVA, 50 milioane euro sunt destinați redesingului acestui spital”, a completat Pintea.

Secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Cristian Grasu, nu a exclus varianta ca SJU Craiova să fie desființat: „Craiova a intrat cu prioritate pe lista spitalelor regionale deoarece o expertiză tehnică făcută clădirii Spitalului Județean de Urgență din Craiova a demonstrat cu ceva ani în urmă că există probleme de structură a clădirii. În acest moment Consiliul Județean reface acea expertiză pentru a stabili toate detaliile și pentru a lua deczia finală despre ce se întâmplă cu acea clădire: va dispare ca utilitate publică dacă are probleme serioase de infrastructură care costă prea scump să fie reparate, sau va fi regândită, reabilitată și folosită în continuare”.

În schimb, președintele Consiliului Județean Dolj, Ion Prioteasa a dat de înțeles că unitatea medicală poate fi salvată.

Suntem pe finalul expertizei și i-am cerut celui care o realizează să ne spună mai multe lucruri chiar în condițiile în care ar fi probleme majore acolo, să ne spună cum și care ar fi soluțiile de îndreptare. Din ce știm, de-a lungul timpului și din discuțiile pe care le-am avut cu Ministerul, cu doamna ministru și cu domnul secretar de stat, s-a pus problema chiar ca la un moment dat 2 etaje, dacă este cazul, să dispară și în felul acesta să se ia o presiune de pe clădire și astfel să se consolideze pe fiecare aripă în parte și să nu pierdem această capacitate de spitalizare pentru că sunt așa de puține locuri de spitalizare și nu ne putem dispensa de ele. Trebuie să găsim o formulă în așa fel încât să le băgăm într-un anumit circuit. Aici, sigur, intervin acești bani care sunt alocați prin acest program al spitalului regional și, bineînțeles, și o contribuție a autorităților publice județene”, a conchis Ion Prioteasa.

Politica