vineri, aprilie 26, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Ministrul pentru Mediul de Afaceri, la CJ Dolj: „Esenţa Start-up Nation este de retrezire a spiritului antreprenorial”

Ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat, Ştefan – Radu Oprea, a fost prezent, vineri, la Consiliul Judeţean Dolj, unde a avut o întâlnire cu reprezentanţii administraţiei doljene, ai mediului de afaceri, dar şi din mediul academic.

Ministrul le-a vorbit celor prezenţi despre programele guvernamentale de sprijinire a mediului de afaceri.

Scopul acestei întrevederi este de a dialoga cu mediul de afaceri din Dolj, Craiova, astfel încât să avem o idee foarte clară despre cum se desfăşoară lucrurile, despre nevoile pe care le aveţi dumneavoastră ca atunci când încercăm să îndeplinim obiectivul de bază al acestui minister, acela de a genera politici publice, care să fie în folosul mediului de afaceri, dumneavoastră să aveţi afaceri din ce în ce mai profitabile. Pentru a îndeplini politicile publice care au fost deja generate avem câteva instrumente cu care încercăm să impulsionăm economia, să o dezvoltăm spre anumite direcţii despre care noi credem că sunt esenţiale. Vorbim despre programele pe care ministerul le gestionează. Start-up Nation este incontestabil vedeta acestui program, cred că este cel mai cunoscut. Esenţa Start-up Nation este de retrezirea spiritului antreprenorial, ca cei care au îndrăzneala să îşi ia destinul în propriile mâini să aibă această posibilitate. Cei 200.000 lei pe care statul român îi pune la dispoziţia fiecărui antreprenor care încearcă să îşi dezvolte astăzi o firmă cred că este un început şi un start foarte bun. Încercăm să spunem împreună cu cei care au aplicat în Start-Up Nation 2017 povestea de succes a lor şi vom fi în continuare în Craiova să vedem cinci sau şase poveşti de succes. Suntem într-un moment de evaluare la toate agenţiile regionale astfel încât să putem să finalizăm cât mai repede etapa 2017”, a spus ministrul.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Potrivit lui Oprea, în Craiova au fost semnate 630 de contracte, la creditare au avut acces peste 400 de firme, iar finalizate, însemnând că s-a făcut ultima plată, sunt peste 200.

Ministrul pentru Mediul de Afaceri a vorbit şi despre celelalte programe aflate în derulare sau care urmează a fi lansate.

Lansăm şi celelalte programe pe care le gestionează ministerul – Programul pentru Promovarea Capacităţilor Comerciale, cei 250.000 lei alocaţie financiară nerambursabilă, 10% contractare pentru cei care deja sunt în afaceri cu o vechime de cel puţin un an. Probabil că la începutul lui august această schemă va deveni funcţională. Îi aşteptăm şi pe cei din judeţul Dolj să depună aplicaţii pentru această schemă. De asemenea, microindustrializare, sunt 450.000 lei alocaţie financiară nerambursabilă, 10% cofinanţare vă aşteaptă şi pe dumneavostră, pe cei din Dolj şi pe cei din regiune. Avem programul de sprijinire a meşteşugarilor şi a artizanilor. Anul acesta, pentru că suntem în anul centenar, vom desfăşura un târg de sprijinire a meşteşugarilor la Muzeul Satului, unde îi aşteptăm şi pe cei din această zonă. Foarte important pentru ceea ce înseamnă perspectivă de dezvoltare a afacerilor în această zonă este şi posibilitatea de a ieşi la export. Aveţi la dispozoţie târgurile şi expoziţiile finanţate de Minister”, a mai spus Oprea.

El a vorbit şi despre noua schemă de ajutor de stat care vin în sprijinul companiilor româneşti: „Noua schemă de ajutor de stat vine să dea deschidere şi pentru firmele cu capital românesc, pentru că a scăzut nivelul investiţiei pentru care poţi primi ajutor de stat, de la 10 milioane la 3 milioane euro. Şi atunci îndemn şi firmele cu capital românesc să depună proiecte, pentru că am asculta dorinţa lor şi astăzi schema de ajutor de stat nu mai are o perioadă limitată de 30 de zile şi este o schemă continuă, se poate aplica oricând pe schema de ajutor de stat pentru investiţii”, a spus Oprea.

Preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa, a declarat, la rândul său: „Este a doua întâlnire cu acest minister şi cu atât mai mult cu cât înainte am avut o întâlnire cu Ministerul Muncii şi cu doamna ministru Lia Olguţa Vasilescu. Sperăm ca şi alte ministere să vină să îşi prezinte programele alături de noi. Sigur că este foarte important să ştim că viitorul economiei pe care noi îl considerăm IMM-urile să poată să aibă un cuvânt foarte puternic de spus şi bineînţeles să arătăm cu ce putem să îi ajutăm. Prin programul Start-up Nation s-au creat peste 21.000 de locuri de muncă. În ceea ce ne priveşte pe noi, Consiliul Judeţean, sigur că şi noi am pus umărul şi suntem gata să acordăm în continuare orice ajutor putem, două parcuri industriale, unul plin 100% cu aproape 1.600 locuri de muncă create aici, un al doilea parc industrial care este în curs de ocupare şi, bineînţeles, programul nostru special pentru infrastructură, pentru investiţii, aeroportul din Craiova”.

În cadrul întâlnirii de la Consiliul Judeţean Dolj, beneficiarii programului Start-up Nation care au avut nelămuriri le-au adresat ministrului, iar ulterior acesta a vizitat câteva firme din oraş care s-au înscris în program.

Politica