vineri, aprilie 26, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Primarul Craiovei despre mirosul de la Mofleni: „Nimic nou. Au fost trimise notificări către firmă”. Garda de Mediu caută și alți responsabili

Garda de Mediu Dolj nu este încă lămurită cu privire la vinovații pentru faptul că în Craiova miroase foarte urât și a dispus controale în acest sens. Primul vizat a fost, așa cum am precizat în ediția de luni a cotidianului regional Jurnalul Olteniei, administratorul depozitului de deșeuri de la Mofleni, ECO SUD, căruia i-au fost impuse luarea unor măsuri.

Primarul Craiovei Mihail Genoiu spune că municipalitatea a atras atenția de mai multe ori administratorului gropii de gunoi de la Mofleni, ECO SUD, cu privire la faptul că orașul este „împânzit” de mirosul de gunoi.

Nu este nimic nou ce se constată la această oră decât observaţiile pe care le-am făcut noi către firma ECO SUD, lista de probleme pe care noi le-am constatat acolo atunci când s-a venit cu solicitarea de majorări de preţuri. Prima solicitare a fost în decembrie 2016, atunci când am început să cerem fundamentarea pentru aceste preţuri şi odată cu aceste fundamentări am solicitat la vremea respectivă şi o analiză a tuturor condiţiilor pe care trebuia să le îndeplinească investiţia de la Mofleni. Au fost trimise notificări către firmă dar de fiecare dată notificările au fost trimise şi către Agenţia de Mediu şi către Garda de Mediu și au fost luate în calcul. Sub sancțiunea neavizării și neautorizării Celulei 6 și a amenzilor date de Garda de Mediu înțeleg că acolo se execută lucrări”, a declarat Mihail Genoiu.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Cât despre întârzierile Salubrității în ridicarea gunoiului de la craioveni, și această situație fiind acum ceva vreme sursă a unui miros insuportabil în unele zone din oraș, oamenii plângându-se chiar că au apărut viermi în pubele până ce acestea au fost ridicate, edilul a afirmat: „Sunt două probleme. Una este legată de faptul că contractul de ridicare a gunoiului a fost ridicat de către ADI Salubris către operatorul regional. Operatorul regional a început operațiunea de montare a containerelor îngropate în orașul Craiova. Dar nu a îngropat niciunul pentru că sunt în perioada de proiectare și obținere a avizelor pentru autorizația de construcție. S-a mers pe ideea să fie 430 de certificate de urbanism, 430 de autorizații, 430 ori x aviz pentru fiecare, pentru ca atunci când ar apărea o problemă ea să poată fi tratată individual. Însă noi nu am abandonat Salubritatea în sensul că am stabilit ca aceste dotări care înseamnă ridicarea gunoaielor din Craiova chiar dacă nu o să mai rămână în obiectul principal al Salubrității vor continua. Motiv pentru care a fost aprobată în ședința de consiliu local de luna trecută un leasing operațional pentru achiziția unor mai multe mașini de ridicat gunoiul, noi, ca să poată să suplinească vârsta înaintată a mașinilor care sunt în flotă la ora aceasta”.

Garda de Mediu Dolj va face verificări și la Salubritate, dar și la alți posibili responsabili pentru mirosul urât din Craiova.

Am inițiat controale la presupuse surse de miros. O să verificăm Salubritatea, Stația de Epurare de la Făcăi, dar și ECO SUD, deocamdată. Am vorbit deja la Primărie să aibă în atenție cum este reglementată vidanjarea în oraș că și aceasta ar putea produce mirosul”, a precizat, pentru Jurnalul Olteniei, Gheorghe Călinoiu, comisarul-șef al Gărzii de Mediu Dolj.

Reamintim că ECO SUD trebuie ca până la mijlocul acestei săptămâni să decolmateze rigolele perimetrale bazei depozitului de deșeuri de la Mofleni.

Politica