vineri, aprilie 26, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Tensiuni în școlile din Dolj din cauza lefurilor

Au fost informați că unităților școlare nu le-au fost alocate fonduri suficiente pentru această lună și că există riscul să nu își ia salariile întregi. Vorbim despre dascălii doljeni care nu vor face niciun compromis în acest sens. Aceștia așteaptă și voucherele de vacanță neavând însă nici până la această dată vreo înștiințare despre tichete. Cel mai mare risc, în toată această problemă din învățământ, este declanșarea unor forme de protest.

Mai mulți profesori din județul Dolj acuză faptul că au apărut tensiuni la nivelul unităților școlare după ce au apărut informații potrivit cărora bugetele pentru școli sunt insuficiente. Tocmai din această cauză există riscul ca salariile nete să aibă de suferit, ceea ce înseamnă o serie întreagă de nemulțumiri în rândul dascălilor. „Și noi am fost înștiințați că nu ar fi bani suficienți luna aceasta, pentru școli. Sper ca în cele din urmă să rezolve. Nu ai cum să propui ca temporar să accepți un salariu mai mic. Este bătaie de joc. Vor să ne vadă și pe noi în stradă, la protest? Deocamdată așteptăm să vedem soluțiile financiare. De acceptat nu vom accepta. Nu face nimeni niciun compromis, cel puțin între colegii mei. Așteptăm și acele tichete de vacanță. Trece vara și nu cred că le vom primi”, a spus unul dintre profesorii craioveni.

În momentul în care salariile nete vor fi diminuate, eu voi fi în stradă alături de profesori”

Policlinica Buna Vestire Craiova

Președintele Sindicatului Învățământul „Spiru Haret” Dolj, profesorul Constantin Lungulescu, confirmă și el că au apărut discuții în acest sens. Sunt ceva promisiuni că lucrurile vor intra în normal și că cel puțin luna aceasta nu vor fi probleme cu salariile dascălilor doljeni. „Eu le-am dat un sfat imediat după ce mai mulți directori au început să facă acele consilii profesorale în cadrul cărora cadrele didactice au fost anunțate că pentru școli au fost dați mai puțini bani. Mai exact, un buget cu 15% mai mic. În acest caz și salariile nete ar trebui să scadă ceea ce nu este posibil, legal vorbind. Nu ai cum să faci acest lucru. Chiar i-am rugat pe profesori să fie foarte atenți și la ceea ce semnează. Pentru această lună am speranța că se vor rezolva lucrurile. Vineri aflăm exact. Cheltuielile cu personalul au crescut și automat este nevoie de bani mai mulți. Am vorbit la Minister și cred că se va rezolva situația până vineri. Calea amiabilă, cu argumente, este cea mai indicată. În momentul în care salariile nete vor fi diminuate, eu voi fi în stradă alături de profesori. Vom vedea cum vor sta lucrurile în viitor dar sper să nu ajungem în astfel de situații”, a declarat Lungulescu.

Politica