vineri, aprilie 26, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Protest la Psihiatrie

Aproximativ 100 de cadre medicale de la Spitalul de Psihiatrie din Poiana Mare au inţiat un protest spontan în curtea unităţii medicale. Medicii şi asistenţii sunt nemulţumiţi de faptul că, deşi le-au crescut salariile, ar putea primi sporuri mai mici decât până acum. Reprezentanţii Spitalului spun că încă nu a fost luată o decizie în acest sens şi că, chiar dacă vor fi reduceri ale sporurilor, salariile per total vor fi mai mari, nu mai mici.

Potrivit medicilor, situaţia a apărut după ce Ministerul Muncii a crescut salariile. Ministerul Sănătăţii a constatat că nu sunt suficienţi bani pentru aceste majorări şi că trebuie operate unele reduceri. Astfel, unităţilor medicale li s-a transmis un cuantum de 30% în care trebuie să se încadreze pentru plata salariilor pe cuantumul de sporuri. La Spitalul Poiana Mare, de la Ministerul Sănătăţii, a ajuns o normă de aplicare a legii cadru în baza căreia s-au mărit salariile şi li s-a transmis că procentul în care trebuie să încadreze cuantumul de sporuri este de 56%, în condiţiile în care până acum era 78%. Practic, se va merge pe minimul prevăzut de lege.

Nu s-a luat încă o decizie. Într-adevăr, de la 78% la 56% trebuie să se scadă de undeva şi această decizie o va lua comitetul director care nici nu s-a ţinut. Deci nu s-a luat nicio decizie. S-au făcut câteva simulări, noi am fost la minister şi de acolo ni s-a recomandat de unde, conform legii, ar trebui să aplicăm. Noi nu putem face nimic, trebuie să respectăm acea circulară, să respectăm legea. Am şi întârziat raportările către Casă (n.r. Casa de Asigurări de Sănătate) cu salariile, tocmai pentru că noi căutăm un cadru legal. De asta am fost şi la minister. Repet, încă nu s-a luat nicio decizie. Un lucru este cert: salariile nu vor scădea”, a precizat, pentru Jurnalul Olteniei, Mihaela Lavinia Sîrbu, directorul medical al Spitalului de Psihiatrie Poiana Mare.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Reprezentanţii spitalului mai spun că nu se pot reduce sporurile personalului auxiliar, întrucât aceşti angajaţi nu au beneficiat de majorări de salarii.

Politica