sâmbătă, aprilie 27, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Asistenţa socială, un domeniu cu multe provocări, în dezvoltare la Dolj

A fi asistent social nu este doar o meserie, prespune vocaţie şi dăruire, iar pentru ca munca în acest domeniu să dea roade este nevoie de implicarea mai multor factori. Pe lângă personalul specializat care să se ocupe de copii sau adulţi cu nevoi speciale este nevoie de bani, bani pentru ca instituţiile care lucrează în domeniul asistenţei sociale să poată funcţiona şi să dezvolte serviciile oferite.

În Dolj, asistenţa socială a reprezentat mereu o prioritate pentru autorităţile judeţene, afirmă directorul Direcţiei Generale pentru Asistenţă Socială şi Protecția Copilului (DGASPC) Dolj, Florin Stancu.

În judeţul Dolj, asistenţa socială a constituit o prioritate, de la înfiinţarea instituţiei, din 2005, până în prezent şi continuă să fie tratată ca o prioritate, inclusiv din punct de vedere financiar. Judeţul Dolj este unul dintre judeţele mari din ţară şi implicit sunt şi probleme sociale mai multe. Prin grija oamenilor care lucrează în acest domeniu şi cu suportul financiar al Consiliului Judeţean Dolj s-au putut organiza structuri organizatorice, servicii sociale, astfel încât să acopere nevoile populaţiei din municipiul Craiova şi din judeţul Dolj. Nu s-a terminat cu totul, în continuare sunt probleme şi sunt nevoi asupra cărora ne aplecăm cu toată atenţia şi asupra cărora încercăm să găsim soluţii. Nu găsim soluţii întâmplător ci prin metodă ştiinţifică, având în vedere strategii de dezvoltare. Am ales să facem strategii de dezvoltare şi planuri de acţiune pe perioade mai scurte astfel încât să răspundem cât mai rapid nevoilor populaţiei. Din această perspectivă strategia de dezvoltare vorbeşte de înfiinţarea de noi centre în urbanul mic şi în mediul rural din judeţul nostru, astfel încât să fim cât mai aproape de cei aflaţi în nevoie şi serviciile sociale să fie poziţionate chiar acolo în comunitate. Nu ascundem faptul că, în timp, ne-am dori ca aceste servicii sociale să fie preluate de comunităţile locale, de primării, astfel încât să se gestioneze chiar cu totul în sânul comunităţii”, a declarat Florin Stancu, directorul DGASPC Dolj.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Mare parte din bugetul Doljului pe 2018 merge în acest an către asistenţa socială, iar Direcţia Generală de Asistenţă şi Protecţia Copilului (DGASPC) Dolj a primit şapte milioane de lei de la Consiliul Judeţean pentru investiţii în centrele din subordine, precum şi pentru înfiinţarea unora noi. Este vorba despre un centru de recuperare pentru adulţi cu handicap ce ar urma să fie deschis în Călăraşi, alocarea CJ Dolj pentru acest obiectiv fiind de 1.230.000 lei, iar un altul la Ciuperceni, pentru care se alocă 500.000 lei. De asemenea, în Segarcea va fi deschis un centru pentru recuperarea copiilor cu handicap, iar pentru acest obiectiv alocarea de la bugetul Doljului este de 1.500.000 lei.

În plus, Centrul „Sf. Apostol Andrei” din Craiova urmează a fi extins pentru a putea găzdui aici copii din judeţ cu probleme, pe perioada recuperării lor, alocarea prin programul de investiţii pentru anul 2018, pentru acest obiectiv fiind de un milion de lei.

Reamintim că anul acesta, circa 40% din bugetul propriu al judeţului Dolj pentru 2018, care se ridică la aproape 480 milioane lei, merge către zona socială, după cum a precizat preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa.

La Protecţia Copilului şi în alte zone în care trebuia să vină tot de la bugetul statului bani, n-au venit şi atunci suntem nevoiţi să îi îndestulăm întâi pe ei şi e vorba de o sumă destul de mare adică circa 40% din acest buget care se duce către zona socială”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Dolj.

În ceea ce priveşte personalul din sistem, directorul DGASPC Dolj spune că se face o permanentă selecţie pentru a fi găsiţi oamenii potriviţi.

De-a lungul timpului au fost probleme şi variaţii ale numărului de personal, conform legislaţiei care s-a modificat de la un moment la altul, câteodată chiar într-un mod contradictoriu, astfel încât aveam nişte standarde de calitate care vorbeau de un anume număr de personal mai mare şi nişte standarde de cost care vorbeau de un număr mai mic de personal. Lucrurile s-au reglat în ultimul timp şi în acest moment s-a găsit formula prin care să se îmbine calitatea cu costul astfel încât serviciile să fie oferite acoperind nevoile celor care ajung în sistemul de asistenţă socială. Asistenţa socială este o muncă de vocaţie, o muncă prin care dăruieşti foarte mult şi asta nu se învaţă neapărat într-o şcoală, nu se poate deprinde neapărat în practică, trebuie să fii construit pentru a oferi şi pentru a fi alături de semenii aflaţi în nevoie. Încercăm să găsim oamenii potriviţi la locul potrivit şi selecţia aceasta în asistenţă socială este una continuă având în vedere că este şi o muncă, un efort care erodează foarte tare”, a precizat Florin Stancu.

Pe lângă personalul care lucrează în centrele Direcţiei, instituţia are şi echipaje mobile care asigură recuperare la domiciliu persoanelor cu handicap, inclusiv copiilor.

Domeniul de activitate al Direcţei se axează în principal pe problematica copilului aflat în dificultate şi a persoanei adulte cu handicap, însă din noiembrie anul trecut, au fost extinse atribuţiunile şi către zona persoanelor vârstnice sau a altor persoane aflate în dificultate, după cum a mai afirmat Stancu.

Este foarte devreme să vorbim despre o strategie pe acest domeniu, legea a fost modificată, noi, în această lună o să avem un proiect de hotărâre de consiliul judeţean în care să modificăm regulamentul propriu, urmând ca în viitor să facem o strategie şi pe acele componente”, a spus el.

Inclusiv persoanele care au fost victime ale abuzului în familie se pot adresa Direcţiei Generale pentru Asistenţă Socială şi Protecția Copilului Dolj.

Violenţa domestică este un fenomen, din păcate, în creştere, care există peste tot în lume şi care a luat amploare în ţările cu tradiţie democratică din Uniunea Europeană, un fenomen cu care încercăm să ne luptăm pe toate căile. Am creat un centru pentru cuplul mamă-copil victime ale abuzului, iar de curând, de anul trecut, un centru în care putem să găzduim victime ale violenţei domestice indiferent dacă sunt însoţite sau nu de un copil şi dacă şi copilul este sau nu victima acestor abuzuri şi sperăm noi să putem dezvolta aceste servicii şi să putem să venim în sprijnul celor care sunt victime ale acestui fenomen”, a încheiat Florin Stancu.

Politica