vineri, aprilie 26, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Medici de familie și pacienți din Dolj, la protest în Capitală

Aproximativ 60 de medici de familie, asistenți și pacienți din Dolj vor participa la protestul organizat, astăzi, în Piața Victoriei, de către Societatea Națională pentru Medicina de Familie (SNMF).

Activitatea cabinetelor medicale din județ nu va fi afectată, a precizat, pentru Jurnalul Olteniei, dr. Adriana Dogaru, președinta SNMF Dolj.

Medicii de familie protestează față de birocratizarea sistemului de sănătate și cer un act medical curat şi o asistenţă primară puternică.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Pe 2 noiembrie, aproximativ 30 de medici de familie din Dolj au pichetat Prefectura Dolj. Președintele Societății Medicilor de Familie Dolj a arătat atunci că s-a dorit și pichetarea Casei de Asigurări de Sănătate Dolj, însă nu s-a primit aprobare, municipiul Craiova fiind singurul oraș din țară în care medicii de familie s-au confruntat cu această situație.

Cadrele medicale susțin că nu pot oferi servicii de calitate pacienților.

Nu putem să oferim condiții pacienților pentru a le asigura starea de sănătate așa cum scrie în curricula noastră de pregătire și cum practicam mai demult, din cauza, în primul rând, încărcării sistemului, a birocratizării și a lipsei de timp, în concluzie, dar și a lipsei finanțării. Guvernanții ar trebui să aibă grijă de medicina de familie, așa cum este și indicația Uniunii Europene, pentru că medicina de familie este de bază în sistemul de sănătate”, a declarat dr. Adriana Dogaru.

Totodată se cere creșterea procentului alocat medicilor de familie din totalul fondului Sănătății aferent anului 2018, de la 5,5% la 10%.

În plus, se încearcă tragerea unui semnal de alarmă cu privire la lipsa personalului medical.

Cam în cinci ani, unul din patru medici se va pensiona, deci va rămâne o populație de circa cinci milioane de asigurați neacoperiți din punct de vedere al medicului de familie. La oraș, poate pacienții se mai pot descurca, dar la țară este singurul care stă în calea bolilor și ajută pacienții”, a mai declarat președinta SNMF Dolj.

Doljul are, în prezent, 423 de medici de familie, 176 dintre ei desfășurându-și activitatea în Craiova.

Politica