vineri, aprilie 26, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Consilierii municipali și-au votat indemnizațiile pentru următorii cinci ani

Consilierii municipali ai Craiovei și-au votat, în cadrul Ședinței de Consiliu Local, de joi, cuantumul indemnizațiilor pe care urmează să le primească în perioada 2017-2021. Întrucât în proiect era stabilit doar maximul acestei remunerații, Bianca Predescu, consiler PSD, a venit cu un amendament legat de suma minimă pe care o pot primi consilierii. Mai exact, consilierii care se prezintă atât la o ședință de consiliu cât și la una de comisie, au dreptul la o indemnizație egală cu 10% din indemnizația lunară a primarului. Cei care participă doar la una dintre cele două ședințe nu vor pierde în totalitate dreptul la plată, ci vor primi jumătate din indemnizația lunară, lucru neprecizat în prima formă a proiectului.

Consilierul PSD, Bianca Predescu, a explicat amendamentul adus proiectului, acesta fiind votat în unanimitate în comisia juridică.

În comisia juridică, s-a formulat un amendament pe care îl susțin și care a fost votat în unanimitate. Am propus ca articolul 2 să aibă două aliniate. Primul aliniat este cel care rămâne, iar aliniatul 2 să aibă următorul conținut: „participarea doar la cel puțin o ședință de consiliu sau cel puțin o ședință de comisie dă dreptul la o indemnizație de jumătate din indemnizația prevăzută la articolul 1 din prezenta hotărâre”. Dacă un consilier se prezintă la toate ședințele, e foarte bine. Dacă se prezintă la o ședință de consiliu și una de comisie va beneficia de cuantumul de 10% din indemnizația lunară a primarului, dar dacă se prezenta numai la una dintre ele, el nu primea nimic. Acest text nu este prevăzut în proiectul de hotărâre și atunci am cerut, în cadrul comisiei juridice, să ne lămurim care este rațiunea legii. Legiuitorul vorbește despre indemnizația de ședință, fără să distingă între acestea. Și atunci eu am propus acest aliniat 2, cu situația avută în vedere. Dacă participi la o ședință de consiliu sau o ședință de comisie ai dreptul la o indemnizație, dar pe jumătate, pentru că maximum îl poți primi numai dacă participi la ambele. Dacă participi la una nu este egal cu zero, pentru că tu, totuși, ți-ai exercitat calitatea și ai participat la o ședință”, a explicat Predescu.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Vot împotrivă de la ALDE

Primarul municipiului Craiova, Mihail Genoiu, i-a solicitat secretarului să verifice dacă proiectul este legal, actul primind undă verde. Astfel, Executivul și-a însușit amendamentul și proiectul a fost supus la vot cu modificarea respectivă. Proiectul a trecut, cu un singur vot împotrivă, cel al consilierului ALDE, Dumitru Mănescu.

Gradul de îndatorare al urbei, alt punct nevralgic

Un alt punct de pe ordinea de zi a ședinței care a stârnit reacții în rândul liberalilor a fost tot legat de partea financiară. Consilierii municipali PNL au votat împotriva proiectului privind aprobarea bugetului de venituri și cheltuieli al municipiului Craiova, pe primele nouă luni ale acestui an. Aceștia au cerut explicații cu privire la gradul de îndatorare al urbei, primarul venind cu lămuriri în acest sens.

Legat de gradul de îndatorare al Craiovei, acesta nu a crescut absolut deloc în ultimii cinci ani. Nu a fost încheiat niciun credit, nici în acest mandat, nici în cel trecut. Mai mult, chiar a scăzut acest grad. Suntem la 5% și am fost undeva la 9% grad de îndatorare. Legea ne permite să ajungem la 30%, iar unele localități din țară chiar se situează pe aici. Consider că noi chiar avem o situație bună, din acest punct de vedere”, a precizat edilul Craiovei.

Politica