Evazioniștii de la Zahărul Corabia, cu peste 100 de ani de pușcărie, apel amânat

Curtea de Apel Craiova a amânat pentru luna viitoare, soluționarea apelurilor declarate de evazioniştii de la Zahărul Corabia împotriva sentinţei Tribunalului Dolj prin care au fost condamnaţi la peste 100 de ani de puşcărie. 18 persoane au fost trimise în judecată în dosarul „Zahărul Corabia”, fiind acuzate de o evaziune fiscală de aproximativ 4,5 milioane euro prin achiziţii intracomunitare, 16 dintre ele fiind condamnate şi două achitate în septembrie anul trecut de magistraţii Tribunalului Dolj.

Judecătorii de la Curtea de Apel Craiova au amânat pentru 18 octombrie a.c., soluţionarea apelurilor celor 16 condamnaţi din dosarul evaziunii de la „Zahărul Corabia”. Hotărârea a fost luată la termenul de pe 13 septembrie a.c., la solicitarea unuia dintre avocaţi, dar și din cauza lipsei de apărare a altui inculpat: „Având în vedere cererea formulată de avocatul Armăşelu Alin Horaţiu, apărător ales pentru apelanta inculpată Popa Ana, pentru amânarea cauzei în vederea pregătiri apărării şi lipsa apărătorului ales al apelantului inculpat Jipescu Iulian Cezar, acordă termen la data de 18.10.2017”, se arată în încheierea de şedinţă a instanţei.
Reamintim c
ă gruparea a fost destructurată în urmă cu mai bine de patru ani, pe 5 noiembrie 2012, când poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO) Craiova, împreună cu procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Craiova, au descins la 10 locaţii – locuinţe şi sedii de societăţi comerciale – majoritatea din Craiova şi comunele limitrofe, dar şi din Corabia şi Caracal, judeţul Olt, Ilfov şi Bucureşti, aparţinând suspecţilor. Aceştia erau acuzaţi că au obţinut beneficii financiare substanţiale, utilizând 24 de societăţi comerciale înfiinţate special pentru derularea de activităţi comerciale ilegale cu zahăr şi ulei. Astfel, potrivit anchetatorilor, suspecţii au înfiinţat, în Bulgaria şi Ungaria, mai multe societăţi comerciale în numele cărora erau efectuate achiziţii intracomunitare de mărfuri din România, scutite de plata TVA. În realitate, prin utilizarea de documente false, mărfurile erau comercializate pe teritoriul României, fără plata taxelor şi impozitelor aferente, prin intermediul altor societăţi comerciale, controlate tot de membrii grupării. După cum au mai comunicat anchetatorii, cu titlu de exemplu, prin intermediul uneia dintre aceste societăţi, respectiv SC Zahărul Corabia SA, a fost creat un prejudiciu de peste 6.300.000 lei, prin înregistrarea fictivă a aproximativ 10.000 tone de zahăr, ca fiind livrare intracomunitară, lucru ce nu corespundea realităţii. Pe 6 noiembrie 2012, nu mai puţin de 14 persoane au fost reţinute în acest dosar: Andrei Dumitru, Felician Popa, Ana Popa, Costinel Carşin, Ion Laurenţiu Chiriac, Costinel Moandă, Gabriela Duinea, Silviu Moandă, Ion Marius Voiculescu, Daniela Popescu, Alexandru Adelin Maria, Dumitru Cristian Udrescu, Rabie Abdalla (director executiv al SC Zahărul Corabia SA) şi Henri Saouma. Toţi cei 14 au fost arestaţi preventiv la momentul respectiv, însă, ulterior, cu toţii au fost eliberaţi, majoritatea fiind plasaţi sub control judiciar de instanţele craiovene.
Procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Craiova au finalizat cercet
ările şi au trimis în judecată 18 persoane în acest dosar de amploare, care s-a înregistrat pe 30 aprilie 2013, pe rolul Tribunalului Dolj, gruparea fiind acuzată de un prejudiciu total, cauzat prin eludarea plăţii taxelor şi impozitelor aferente bugetului de stat, estimat la 4,5 milioane de euro.
Tribunalul Dolj a pronun
ţat pe 13 septembrie 2016 sentinţa. Astfel cinci inculpaţi au fost condamnaţi la câte 10 ani de închisoare. Este vorba de Popa Felician, Dumitru Andrei, Popa Ana, Popa Adrian şi Chiriac Ion Laurenţiu. La opt ani de închisoare a fost condamnat Saouma Henri, iar alţi 10 inculpaţi au primit pedepse cuprinse între 5 şi 7 ani de detenţie: „Aplică  inculpatului CARŞIN COSTINEL pedeapsa principală cea mai grea de 7 ani închisoare cu executare în regim de detenţie (…) aplică  inculpatului MOANDĂ  COSTINEL pedeapsa principală  cea mai grea de 7 ani închisoare cu executare în regim de detenţie (…) aplică  inculpatului MOANDĂ SILVIU pedeapsa principală cea mai grea de 7 ani închisoare cu executare în regim de detenţie (…) aplică inculpatului VOICULESCU ION MARIUS pedeapsa principală cea mai grea de 7 ani închisoare cu executare în regim de detenţie (…) aplică inculpatei DUINEA GABRIELA pedeapsa principală cea mai grea de 7 ani închisoare cu executare în regim de detenţie (…) aplică  inculpatei POPESCU DANIELA pedeapsa principală cea mai grea de 6 ani închisoare cu executare în regim de detenţie (…) aplică inculpatului ABDALLA RABIE pedeapsa principală  cea mai grea de 6 ani închisoare cu executare în regim de detenţie (…) aplică inculpatului JIPESCU IULIAN CEZAR pedeapsa principală cea mai grea de 7 ani închisoare cu executare în regim de detenţie (…) aplică inculpatului MARIA ALEXANDRU ADELIN pedeapsa principală cea mai grea de 5 ani închisoare cu executare în regim de detenţie (…) aplică  inculpatului UDRESCU DUMITRU CRISTIAN pedeapsa principală cea mai grea de 5 ani închisoare cu executare în regim de detenţie (…)”, a decis Tribunalul Dolj.
State Alina Maria
şi Butaru Victoria au fost achitate.
Atât cei 16 inculpa
ţi condamnaţi, cât şi procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Craiova au declarat apel, hotărârea ce se va pronunţa la Curtea de Apel Craiova fiind definitivă.

Populare

Recomandări

Școală abandonată după cutremur

„Părinții și profesori au pus întrebări, dar nimeni nu...

Interlopul Oacă din Caracal nu scapă de închisoare. 13 ani, după gratii

Tribunalul Olt a pronunțat o nouă sentință în cazul...

România a depășit 11.000 de cazuri noi de Covid

De la sub 500 de cazuri noi raportate pe...

Stâlpi chiar în mijlocul trotuarului. Oamenii fac haz de necaz pe Facebook

Unii stâlpi au fost plasați în fața semafoarelor, ceea...