vineri, aprilie 26, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Mehedinţi. Incendiile distrug pădurile

Nu mai puțin de 30 de incendii de pădure au fost înregistrate, în județul Mehedinți, de la începutul anului. Au fost afectate 177,7 hectare de pădure, arată Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva, într-un comunicat de presă.

Potrivit documentului menționat, Mehedințiul se află pe locul doi pe țară în ceea ce privește numărul de incendii și suprafața de pădure afectată, pe primul loc situându-se județul Gorj.

Numărul incendiilor produse în pădurile de stat administrate de Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva a crescut în prima jumătate a anului, depăşind numărul total al incendiilor de pădure înregistrate pe parcursul anului trecut. Astfel, în primul semestru din acest an s-au înregistrat 199 de incendii în pădurile de stat administrate de Romsilva, în timp ce anul trecut au fost înregistrate în fondul forestier proprietatea statului 135 de incendii, care au afectat 452,9 hectare. Condiţiile climatice din lunile martie şi aprilie au favorizat producerea incendiilor în suprafeţele de fond forestier, numărul incendiilor produse în primul semestru al anului depăşind astfel media perioadei similare a ultimilor ani. Cele mai multe incendii de pădure au avut drept cauză propagarea focului din terenurile limitrofe fondului forestier aflat în proprietatea publică a statului.

Policlinica Buna Vestire Craiova

În total, suprafaţa afectată de incendii pe primele şase luni ale anului, în pădurile de stat, a fost de 1.048,8 hectare, inclusiv 73,7 hectare regenerate recent, fiind distruşi 28.720 de puieţi forestieri plantaţi în cursul recentelor campanii de împăduriri.

Cele mai multe incendii au fost înregistrate în judeţul Gorj, 56 de la începutul anului, urmat de Mehedinţi, cu 30 de incendii, şi Alba, cu 23 de incendii. Cele mai întinse suprafeţe afectate, cumulate, s-au înregistrat în judeţele Gorj, cu 443,5 hectare, Mehedinţi, cu 177,7 hectare, şi Hunedoara, cu 150,6 hectare”, arată Romsilva.

Totodată, Regia Naţională a Pădurilor, care administrează 3,14 milioane de hectare fond forestier aflat în proprietatea publică a statului, recomandă cetăţenilor care îşi petrec timpul liber în zone limitrofe pădurilor sau care fac drumeţii prin zone împădurite să supravegheze focul, iar la plecare, să verifice cu atenţie stingerea acestuia.

Între cauzele producerii incendiilor care au afectat păduri din Mehedinți se află și arderea necontrolată a vegetației uscate.

Având în vedere numărul mare de incendii produse la nivelul judeţului, pentru a preveni izbucnirea lor, ca urmare a folosirii focului deschis pentru igienizare, reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență Mehedinți recomandă cetăţenilor ca arderea să se execute:

– în condiţii meteorologice fără vânt;

– în zone, care să nu permită propagarea focului la fondul forestier sau construcţii şi să nu afecteze reţelele electrice şi de comunicaţii;

– să se desfăşoare numai pe timp de zi sub supraveghere permanentă.

cetăţenii să dispună de mijloace şi materiale pentru stingerea eventualelor incendii, să nu părăsească locul arderii înainte de a stinge focul şi să nu acopere focarele cu pământ.

Arderea resturilor vegetale, a gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile, fără obţinerea permisului de lucru cu foc – emis de Primărie, cu avizul Gărzii de Mediu, şi fără luarea măsurilor pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi precum şi amenajarea locurilor pentru utilizarea focului deschis în condiţii şi la distanţe care favorizează propagarea focului la construcţii, depozite, culturi agricole, păduri, plantaţii şi alte vecinătăţi constituie contravenţie şi se sancţionează cu amenda de la 1.000 la 2500lei.

Se exceptează de la această obligație, arderea vegetației uscate și a resturilor vegetale în cadrul gospodăriilor cetățenești, dar cu respectarea strictă a măsurilor generale de stingere a incendiilor.

 

Politica