sâmbătă, aprilie 27, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Parcarea cu plată prin SMS – funcţională, dar inactivă

Sistemul parcării cu plată prin SMS la nivelul municipiului Craiova este funcţional, însă nu este pornit. Deşi felul în care va funcţiona acesta a fost pus la punct, municipalitatea nu va activa această modalitate de a achita parcarea din zona centrală decât după ce modernizarea străzii A.I. Cuza va fi încheiată. Cum va funcţiona sistemul, citiţi în cele ce urmează.

Primăria Craiova a transmis, printr-un răspuns la o solicitare formulată de Jurnalul Olteniei, că sistemul de plată al parcărilor prin intermediul unui mesaj text (SMS) este funcțional, dar că „punerea în funcțiune a sistemului de plată prin SMS se va realiza după execuție lucrărilor de reparații și fluidizare a străzii A.I. Cuza”.

Cum și unde se trimite SMS-ul?

Policlinica Buna Vestire Craiova

Reprezentanții municipalității au și detaliat felul în care va funcționa sistemul parcării cu plată prin SMS, numărul de telefon și codurile necesare taxării parcării fiind deja stabilite.

Plata parcării se realizează prin trimiterea unui SMS la numărul scurt 7420, în care este menţionat codul aferent opţiunii de plată şi numărul de înmatriculare al maşinii, astfel: Parcarea cu plată – 385 NRÎNMATRICULARE (ex.: 385 DJ00ABC) – pentru o oră de parcare; Parcare ocazională – 386 NRÎNMATRICULARE (ex.: 386 DJ00ABC) – pentru o zi de parcare; – 387 NRÎNMATRICULARE (ex.: 387 DJ00ABC) – pentru o lună de parcare”, se arată în răspunsul transmis.

Parcarea cu plată costă doi lei/oră, iar taxa pentru parcarea ocazională pe domeniul public, cu plată prin SMS, a vehiculelor care nu sunt înregistrate în evidenţa fiscală a municipiului Craiova se achită, conform opţiunii solicitantului, pe zi sau pe lună şi în cuantumul stabilit prin hotărâre a Consiliului Local al Municipiului Craiova. Cuantumul este de un leu/zi şi 12 lei/lună.

Aplicație disponibilă pentru simplificarea plății

După ce SMS-ul a fost expediat, utilizatorii ar trebui să primească un mesaj care confirmă ca parcarea a fost activată. Spre exemplu, „DJ00ABC e parcat pentru 1h în Craiova, parcarea cu plată. Plata expiră la 17/08/2017 14:35. Cost 0,50 EUR+TVA/SMS”, spun reprezentanții municipalității. Totodată, aceștia precizează că lipsa SMS-ului de răspuns indică faptul că parcarea nu a fost plătită, dar și că două sau mai multe SMS-uri consecutive însumează timpul de parcare.

Pentru a simplifica modalitatea de expediere a SMS-urilor de parcare, conducătorii auto au la dispoziție aplicația mobilă gratuită TPARK, pentru Android, iOS și Windows Phone, prin intermediul căreia pot realiza plata parcării prin SMS, fără a mai memora numerele scurte sau codurile aferente duratelor de parcare, în 29 de orașe din România”, au mai spus cei de la Primărie. Acest sistem a fost implementat, contra sumei de 10.047 de lei, de către SC Piconet SRL, o societate comercială din Timișoara. Aceeași firmă a implementat sistemul de plată a parcării prin SMS și la Cluj, Timișoara, Bacău, Oradea, Satu-Mare, Arad, Brașov, Baia Mare și Bistrița.

Parcarea cu plată prin SMS va putea fi realizată pe 139 de locuri din zona centrală, împărțite astfel: str. Romul – 28 de locuri; str. Al.I. Cuza (sectorul cuprins între intersecţia cu str. Unirii şi intersecţia cu str. Arieş) – 94 de locuri; str. C.S. Nicolăescu Plopşor (sectorul cuprins între intersecţia cu str. Al.I.Cuza şi intersecţia cu str. Olteţ) – 17 locuri.

Orarul parcărilor publice cu plată din orașul Craiova este de luni până duminică, în intervalul 00:00-24:00. Reamintim că, pe lângă parcarea cu plată prin SMS, craiovenii care au autovehiculele înregistrate în evidența fiscală a municipiului Craiova – și care aparţin atât persoanelor fizic, cât și celor juridice – plătesc o taxă de 40 de lei/an.

În ceea ce privește încheierea modernizării străzii A.I. Cuza, municipalitatea își dorește ca aceasta să fie gata în jurul începerii anului școlar. Chiar dacă nu va fi finalizată în totalitate, reprezentanții Primăriei au explicat, în mai multe rânduri, că se dorește ca măcar carosabiliul să fie gata, pentru a nu încurca traficul rutier, strada A.I. Cuza fiind una dintre cele mai circulate artere din municipiu.

Politica