vineri, aprilie 26, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Animalele sălbatice nu vor mai fi exploatate în circuri. Legea, adoptată

Parlamentul României a adoptat, marți, prin Camera Deputaților, legea care interzice folosirea animalelor sălbatice în circuri. Excepție fac câinii, caii, delfinii și unele păsări exotice.

Camera Deputaților, a adoptat, marți, legea care interzice folosirea animalelor sălbatice în circuri. Proiectul de lege a fost admis cu 201 de voturi „pentru”, 7 „împotrivă” şi 58 de abţineri. Proiectul de lege a fost iniţiat de fostul deputat Remus Cernea şi a fost respins de Senat, însă Camera Deputaților este for decizional.

Csibi Magor, director de program în cadrul World Wide Fund for Nature (WWF), a reacționat pe Facebook în urma votului din Camera Deputaților.

Policlinica Buna Vestire Craiova

„O victorie uriașă! Azi, plenul Camerei Deputaților a votat legea care interzice folosirea animalelor în circuri și spectacole! Imaginea de mai jos devine istorie în țara noastră și din fericire nu vor mai exista imagini cu animale maltratate, suferind din cauza unor spectacole sinistre menite să ne distreze. Revolta mea după incidentul de la Circul Globus a fost transformat cu ajutorul vostru într-o mișcare puternică, care s-a finalizat cu o lege nouă care să facă un pas înainte spre o societate mai umană, mai evoluată. În câteva ore, aproape 60.000 de oameni au zis că nu mai vor animale în spectacole, iar vocea noastră a fost preluată de oameni ca Petre Florin Manole sau Korodi Attila, iar legea inițiată în legislatura trecută de Remus Cernea cu ajutorul lui Kuki Alexandru Barbuceanu și Vier Pfoten a adunat votul majorității din Parlament. E de apreciat și precedentul creat de Primăria Municipiul București, a Sectorului 1 și ajutorul de la Anca Florea. Vă mulțumesc tuturor! Azi, ne bucurăm pentru acest pas mare înainte, sperând că și mâine vom reuși să oprim o nouă încercare de a relansa vânătoarea la trofeu la urși, lupi sau pisici sălbatice!”, a scris acesta pe rețeaua de socializare.

Conform propunerii legislative adoptate, „se interzice folosirea animalelor aparţinând subîncrengăturii vertebrate indiferent de gradul de îmblânzire, născute în captivitate sau capturate din natură, în spectacole de circ, circuri ambulante, caravane şi trupe de artişti ambulanţi, precum şi în orice alte tipuri de spectacole similare (…) caii, câinii, unele specii de păsări exotice granivore şi animalele folosite în delfinarii, acvarii. Caii, câinii şi animalele de rentă pot participa la concursuri, târguri, competiţii şi expoziţii de profil organizate şi autorizate conform legii”, potrivit propunerii legislative pentru modificarea art.17 şi art. 25 din Legea nr.205/2004 privind protecţia animalelor.

Animalele, relocate în grădini, rezervații sau sanctuare, în 18 luni

Constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă folosirea animalelor aparţinând subîncrengăturii vertebrate, indiferent de gradul de îmblânzire, născute în captivitate sau capturate din natură, în spectacole de circ, circuri ambulante, caravane şi trupe de artişti ambulanţi, precum şi în orice alte tipuri de spectacole similare, se mai arată în propunere. Totodată, animalele aparţinând subîncrengăturii vertebrate, indiferent de gradul de îmblânzire, născute în captivitate sau capturate din natură, aflate în responsabilitatea unor instituţii publice sau private, vor fi relocate prin grija acestora, în rezervaţii, sanctuare sau grădini zoologice, în termen de cel mult 18 luni de la intrarea în vigoare a prezentei legi.

Politica