vineri, aprilie 26, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Mai multe sirene de alarmare din localităţile judeţului Olt sunt defecte sau lipsesc

Un amplu exerciţiu va fi desfăşurat de IGSU, săptămâna viitoare, la nivel naţional, pentru testarea şi verificarea unor echipamente din componenţa sistemului de înştiinţare, avertizare şi alarmare în situaţii de protecţie civilă – PROCIV 2017. La nivelul judeţului Olt, mai multe localităţi nu au asigurate mijloace de alarmare (sirene), iar altele sunt defecte.

Potrivit ISU Olt, populaţia judeţului poate fi avertizată şi alarmată, în cazul producerii unor situaţii de urgenţă, prin intermediul celor 262 de sirene existente la nivelul localităţilor. La nivelul judeţului Olt, în anul 2016, au fost executate peste 50 de exerciţii de alarmare la nivelul localităţilor. „Anul trecut au fost organizate 52 de exerciţii, în 52 de localităţi, în cadrul cărora au fost verificate şi sistemele de înştiinţare-alarmare. Scenariile au fost diverse de la cutremur, inundaţii până la accident radiologic şi accidente la baraje hidrotehnice. Toate localităţile în care s-au organizat exerciţiile au sisteme de înştiinţare-alarmare. Principalele nereguli constatate: nu sunt asigurate surse alternative de alimentare cu energie electrică; nu sunt întreţinute, iar accesul la acestea nu este restricţionat unui număr limitat de persoane; nu asigură alarmarea populaţiei din toate satele comunelor, acestea fiind dispersate”, a declarat purtătorul de cuvânt al ISU Olt, plutonierul major Alin Băsăşteanu.

El a adăugat că, în afară de alarmarea cu ajutorul sirenelor, se pot folosi ca mijloace secundare sirene de mână, portavoci, instalaţii de amplificare şi difuzoare stradale, tobe, goarne etc.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Nu au asigurate mijloace de alarmare (sirene) următoarele localităţi: sirene defecte – Movileni, Văleni, Făgeţelu şi Bărăşti; fără sistem de avertizare-alarmare – Baldovineşti, Bălteni, Bobiceşti, Călui, Crâmpoia, Dobrun, Ghimpeţeni, Grădinile, Oporelu, Perieţi, Sârbii-Măgura, Şerbăneşti, Tătuleşti, Vădastra, Vâlcele şi Valea Mare.

Potrivit unui comunicat de presă, în perioada 18-21 aprilie, în localităţi din ţară va fi declanşat mecanismul de înştiinţare a autorităţilor privind iminenţa producerii unor evenimente deosebite şi vor fi acţionate echipamentele dedicate de avertizare/alarmare a populaţiei din zone posibil a fi afectate de dezastre, prin intermediul semnalelor acustice.

Simulările vor începe marţi, 18 aprilie, iar timp de patru zile vor fi verificate atât fluxurile de transmitere a mesajelor de înştiinţare către autorităţi, cât şi modul de funcţionare a mijloacelor de alarmare a populaţiei (sirene) existente la nivelul comunităţilor.

În perioada vizată, locuitorii Capitalei şi cei din judeţele ţării vor auzi semnalul de alarmare, compus din cinci sunete a câte 16 secunde fiecare, în intervalul orar 10.00 – 15.00. De asemenea, în funcţie de caracteristicile tehnice, vor fi testate şi echipamentele care permit transmiterea mesajelor de avertizare vocală către populaţie.

 

 

Politica