marți, mai 7, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Eugen Apjok, antrenor România U20: „Stagiul de la Marcoussis a fost benefic şi cred că băieţii au căpătat mai multă încredere în ei”

Naţionala de U20 a României a revenit în ţară după un stagiu de pregătire făcut la Marcoussis, la “Centrul Naţional de Rugby”. Stejăreii se vor pregăti la cluburi în această săptămână urmând ca duminică, 19 martie, să se reunească pentru Campionatul European de U20 ce va avea loc la Bucureşti, pe Stadionul “Arcul de Triumf”. România va debuta pe 26 martie, cu Belgia, de la ora 17:00.

Antrenorul echipei, Eugen Apjok, a vorbit pentru frr.ro despre cum a decurs stagiul din Franţa şi meciul de pregătire cu echipa de U19 a “cocoşilor”, încheiat cu rezultatul de 22-7 (0-0, 10-0, 12-7) pentru gazde.

Cum a fost acest stagiu la Marcoussis?

Policlinica Buna Vestire Craiova

Am beneficiat de cele mai bune condiţii de pregătire. Am văzut ce înseamnă o bază modernă, cu aparatură modernă de pregătire. A fost un stagiu benefic, mai ales că ne-am putut antrena în centrul uneia dintre echipe mari, cu tradiţie din Europa.

Ce a însemnat pentru echipă acel meci de pregătire cu echipa de U19 a Franţei?

Am jucat cu o echipă care ştie rugby, o echipă cu un stil diferit de joc de al nostru. Mă bucur că am făcut o primă repriză bună, unde au funcţionat foarte bine momentele fixe şi apărarea, drept dovadă rezultatul a fost 0-0, apoi cu schimbările făcute, în celelalte două reprize au început să apară şi problemele. Băieţii nu au mai răspuns celor ce le-am cerut, au avut probleme mari în atac, sub presiune nu am luat deciziile corecte, nici când am avut posesia.

Ce au învăţat băieţii din acest meci?

Ne-a prins foarte bine pentru că am întâlnit un adversar cu un alt stil de joc, mult mai apropiat de cel al viitorilor adversari de la Campionatul European. După acel meci am făcut analiza video şi am lămurit anumite aspect pe apărare. Cred că după această întâlnire băieţii au devenit mai puternici şi mai încrezători în ei, pentru că au reuşit ca în prima parte să facă faţă unei echipe mult mai puternice.

Aţi făcut şi un antrenament comun cu echipa de U19 a Franţei…

Da, a fost un antrenament benefic, cu o zi înainte de meci. Înaintaşii au avut un antrenament de 45 de minute împărţit în trei reprize de 15 minute, în prima s-a pus accent pe jocul cu balon lent atât în atac, cât şi în apărare, în cea de-a doua s-a lucrat marginea, molurile în atac şi apărare, iar în cea de-a treia – grămezile ordonate, în atac şi apărare. Am acoperit tot ce aveam nevoie, am văzut ce avem de lucrat, care ne sunt punctele slabe. Apoi treisferturile, tot în cele trei reprize au făcut atac-apărare din momente fixe şi lansări de joc, în cea de-a doua s-a pus accent pe luarea deciziilor în atac, adică atacarea spaţiilor libere şi în ultima, jocul în spatele apărării, dacă reuşim să trecem de prima linie de apărare, cum putem continua jocul de acolo. Între cele două antrenamente s-a făcut unul de 20 de minute cu efectiv complet, din momente fixe.

Stejăreii au făcut recuperarea după meci cu naţionala de seniori a Franţei…

A fost un moment frumos. Băieţii au avut emoţii, chiar şi la antrenamentul comun cu cei de la U19. Am rămas surprinşi de profesionalismul francezilor, de atitudinea echipei de seniori, care foarte relaxaţi, au dat mâna cu băieţii, au discutat cu ei. Sper că Stejăreii au învăţat ceva din toate aceste lucruri, pentru că nu te întâlneşti în fiecare zi cu Picamoles, Maestri…

Cum vi s-au părut jucătorii la finalul acestui stagiu?

Categoric au fost impresionaţi de ce au văzut la Marcoussis, cu atât mai mult cu cât au întâlnit şi echipa de seniori a Franţei. Noi am gândit aceste stagii ca pe o simulare pentru Campionatul European, ne-am dorit să avem trei meciuri în opt zile, aşa cum vom juca în această competiţie.

Ce urmează pentru ei?

Săptămâna aceasta se vor pregăti la cluburi. Am adresat cluburilor rugămintea de a-i lăsa să se pregătească după programul individual pe care l-a primit fiecare, să nu facă contact şi să nu joace în meciurile de pregătire, pentru a-i avea apţi la Campionatul European. Ştiu că este nevoie de ei, sunt importanţi pentru cluburi, însă sperăm să avem ajutorul tuturor şi să respectăm toţi aceeaşi idee. Duminică, 19 martie vom intra în cantonament pentru această competiţie şi sper că până atunci să reuşim să mai recuperăm din jucătorii accidentaţi pentru că avem multe probleme pe treisferturi.

Aţi preluat această echipă la începutul anului. Ce aţi reuşit să îmbunătăţiţi la ea?

Apărarea. În ultimele stagii de pregătire am încercat să lămuresc şi să fiu sigur că toţi jucătorii au înţeles sistemul de apărare. Progresul s-a văzut clar în meciurile jucate la Iclod şi Cluj, în trei partide luând doar trei eseuri.

Primul adversar va fi Belgia. Ce ştiţi despre ea?

Nu avem nicio informaţie despre ce joacă de aceea încercăm să ne concentrăm mai mult pe jocul nostru, să ne urmăm planul de joc. Ne vom da seama de jocul lor după primele minute de meci, după care vom putea să le dăm indicaţii jucătorilor. Primul meci va fi cel mai greu pentru trebuie să îl câştigăm ca să putem rămâne în lupta pentru câştigarea competiţiei. Obiectivul nostru este de a câştiga Campionatul European.

Politica