vineri, aprilie 26, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Foto/Video: Un profesor a protestat în faţa ISJ Olt, însoţit de soţia însărcinată şi de cei doi copii

img_4511Aurel Dascălu, un profesor din judeţul Olt, a protestat, miercuri, în faţa sediului Inspectoratului Şcolar din Slatina, însoţit de cei doi copii ai săi şi de soţia sa, care este însărcinată, fiind nemulţumit de atitudinea ISJ privind interpretarea metodologiei mişcării de personal.

Profesorul a primit autorizaţie de a protesta timp de 12 zile, în lunile martie, aprilie şi mai, între ora 14.00 şi ora 16.00. Aurel Dascălu a venit la protest însoţit de cei doi copii ai săi şi de soţia sa, care este însărcinată. El şi-a instalat în faţa sediului ISJ o masă cu un laptop şi o boxă, punând melodii cu mesaje civice. De asemenea, profesorul a postat pe gardul instituţiei mai multe bannere cu mesaje privind demersul său.

Aurel Dascălu a declarat că metodologia mobilităţii personalului didactic prevede, la pretransfer, că unităţile de învăţământ pot să impună orice fel de condiţii, chiar şi discriminatorii, fără a fi trase la răspundere de lege. Protestatarul se plânge că dascălii pot fi supuşi unor astfel de abuzuri şi nu sunt apăraţi de nimeni, nici măcar de sindicate.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Nemulţumirea mea nu este singulară, în sensul că nu sunt eu singurul nemulţumit, dar majoritatea nu are curajul să spună acest lucru. Legea spune că poţi să te transferi, însă ministerul a permis prin metodologie crearea unor condiţii specifice care, în funcţie de atitudinea fiecăruia, pot să sune destul de ciudat. Cred că este pe aici pe undeva o condiţie să ai nota zece la examenul de titularizare la matematică. Cred că nimeni din ţară nu reuşeşte acest lucru. E clar că cineva blochează aceste posturi pentru alte etape ale mobilităţii personalului. Vă daţi seama că este nedrept şi, în primul rând, sindicatul ar trebui să reacţioneze, lucru pe care nu-l face. Pe domnul Barbu (Ionel Barbu – preşedintele Sindicatului Învăţământului Preuniversitar Olt) îl bănuiesc că a bătut demult mâna cu cineva şi cred că la sindicat ar trebui ca mandatele să fie ceva mai scurte. Cred că dumnealui s-a obişnuit cu scaunul de preşedinte, care este foarte comod. Sunt convins, însă, că are putere foarte mare şi dacă sindicatul s-ar implica puţin, s-ar rezolva aceste probleme”, a declarat Aurel Dascălu.

Omul susţine că este împiedicat să se transfere pe un post mai aproape de casă, arătând că tocmai acesta ar trebui să fie spiritul etapei de pretransfer şi transfer.

Eu sunt profesor de limba română la două şcoli şi vreau să mă transfer. Sunt la Spineni şi la Optaşi şi vreau să mă transfer cu o parte din catedră la Poboru. Am şi o specialitate pe matematică iar postul de profesor de matematică este liber. N-a fost blocat timp de ani de zile, adică n-a avut condiţii speciale, dar l-au blocat anul acesta pentru că ştiu că mi-am manifestat intenţia de a veni pe orele de matematică, fiind la mine acasă. Acesta este rolul mişcărilor de personal la transfer şi pretransfer, apropierea de domiciliu, ca să ai cadre didactice stabile, să nu mai facă naveta. Se pare că postul este păstrat pentru cineva care vrea să se titularizeze. Etapele se fac însă într-o ordine: întâi este pretransferul, apoi vine titularizare pe articolul 253. S-au creat nişte condiţii în aşa fel încât eu să nu mă încadrez ca să nu mă pot transfera”, a mai declarat Aurel Dascălu.

E important ca cineva să ia atitudine”

El a explica şi de ce a ales să protesteze alături de soţie şi de cei doi copii, susţinând că demersul său poate fi şi o lecţie de democraţie. „E important ca cineva să ia atitudine. Ţara asta n-are lideri, eu sunt propriul meu lider. Nu trebuie să mă urmeze nimeni. Sistemul, când are ocazia, îţi dă un şut ca să-l ţii minte. Sunt convins că atunci când vor avea ocazia mă vor călca în picioare. Sper să trezesc acea fărâmă de conştiinţă din aceşti oameni care ar trebui să ne fie model, dar sunt destul de pesimist. Soţia mă susţine fiind nevoită. Nu vreau să implic foarte mult copiii în lucru acesta, dar pentru ei este o lecţie de democraţie. Este important să ştie că atunci când sunt abuzaţi au ocazia să spună nu şi e dreptul lor, până la urmă. Prefer să fiu sărac, dar să fiu lăsat să spun ceea ce mă doare. Dacă fiecare din cei care sunt abuzaţi s-ar ridica, abuzurile ar începe să dispară”, a mai arătat profesorul.

Profesorul a obţinut autorizaţie de la Primăria Slatina pentru a protesta în fiecare zi de miercuri, timp de 12 săptămâni de acum încolo.

Am o autorizaţie pe 12 săptămâni, în fiecare miercuri eu voi fi aici. Nu cred că voi rezolva mare lucru, dar va fi un semnal şi s-ar putea cu timpul să se mai trezească şi alţii”, a conchis Aurel Dascălu.

Politica