vineri, aprilie 26, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Peste 2.500 metri cubi de lemne au fost tăiate ilegal din pădurile oltene, anul trecut

2.534 de metri cubi de lemne au fost tăiate ilegal în anul 2016, din pădurile din judeţul Olt, valoarea amenzilor ajungând la peste 15 miliarde de lei, potrivit reprezentanţilor Gărzii Forestiere.

Inspectorul şef din cadrul Gărzii Forestiere Râmnicu Vâlcea, care are în administrare şi pădurile din judeţul Olt, inginerul Gheorghe Poenaru, a declarat că cea mai afectată este Pădurea Reşca. „În cursul anului 2016, în Olt, a fost identificat de către personalul Gărzii Forestiere Olt şi al Direcţiei Silvice Olt, ca tăiat ilegal un volum de 2.534 metri cubi, întocmindu-se 14 sesizări penale. Zona cea mai afectată de tăierile ilegale este Reşca. Totodată, Direcţia Silvică Olt a întocmit 481 procese verbale de contravenţii silvice, cu valoarea amenzilor de 1.507.600 lei. Administratorii fondului forestier au luat măsuri pentru stoparea fenomenului infracţional şi recuperarea pagubelor”, a spus Poenaru.

Garda Forestieră Olt a efectuat pe tot parcursul anului trecut şi în primele două luni din 2017 peste 140 de controale, fiind astfel verificată circulaţia materialului lemnos, instalaţiile de debitat şi depozitele de lemn din judeţ, totodată fiind controlate fondurile forestiere. Dacă în 2016 au fost aplicate 68 de amenzi în valoare de 473.500 lei, confiscându-se 149 de metri cubi material lemnos, în acest an contravenţiile au fost de 3.000 lei.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Controalele au scos la iveală şi tăieri ilegale la nivelul judeţului. Astfel, personalul Gărzii Forestiere şi cel de la Direcţia Silvică Olt au stabilit că 2.534 metri cubi de lemn au fost tăiaţi ilegal. Specialiştii olteni au întocmit 14 sesizări penale şi 481 procese verbale de contravenţii silvice, valoarea amenzilor ajungând la sume foarte mari, de 1.507.600 lei.

Hoţii au furat şi camerele de supraveghere

Gheorghe Tudoraşcu, primarul din Dobrosloveni, localitate de care aparţine Pădurea Reşca, spune că tăierile ilegale de lemn de aici nu sunt făcute de oameni nevoiaşi care nu au ce pune pe foc, ci de persoane organizate. Astfel, mai multe dosare sunt în lucru la poliţie sau se află pe rolul instanţelor de judecată. „Sunt persoane din medii defavorizate în aceasta zonă, însă nu ei fac rău pădurii. Tăierile ilegale sunt făcute de alte persoane. Sunt oameni din zonă, din comună, care vând lemnul şi consumă băuturi alcoolice şi fac alte prostii. S-au făcut multe controale, sunt dosare în lucru, pădurea fiind administrată de Ocolul Silvic Caracal. Instanţele de judecată ne-au cerut caracterizări ale persoanelor implicate în astfel de dosare cu tăieri ilegale de lemn, dar nu le dăm decât că sunt elemente rele. Avem un grup de băieţi tineri, care se ocupă cu aceste lucruri, nu sunt oameni amăţi. Sunt implicaţi în mai multe dosare penale. Au tăiat şi nucii de pe marginea DN 64, în iarnă, este un dosar în lucru, pentru că au fost surprinşi de camerele de vedere”, a declarat primarul din Dobrosloveni.

Edilul a adăugat că, pentru a nu mai fi surprinşi în timp ce dau atacul asupra Pădurii Reşca, hoţii din Dobrosloveni au furat chiar şi camerele de luat vederi.

Judeţul Olt are o suprafaţă de fond forestier de 53.758 hectare, din care 31.034 hectare sunt în proprietatea publică a statului, fiind administrate prin cele şase ocoale silvice.

Politica