sâmbătă, aprilie 27, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

ALDE Dolj: România trebuie să aibă o voce puternică în interiorul Uniunii Europene

Consolidarea poziţiei României în cadrul Uniunii Europene, necesitatea unei Legi a Prevenţiei, Programul naţional de dezvoltare locală şi subvenţiile din agricultură, sunt subiectele majore pe care ALDE Dolj le-a adus în discuţie, la sfârşitul săptămânii trecute.

În cadrul conferinţei organizate de filiala ALDE Dolj, Dumitru Ghinea, preşedintele executiv al partidului, a vorbit despre cât de necesar este ca România să devină o voce importantă în cadrul Uniunii Europene şi să nu accepte o poziţie inferioară.

Suntem într-un moment decisiv în care România poate fi din nou marginalizată în cadrul Uniunii Europene. După cum ştiţi, poziţia domnului Juncker a fost destul de sensibilă pentru noi, fapt care a trezit interesul întregii comunităţi europene şi cu atât mai mult, interesul ţărilor care pot fi afectate de decizia creării unei Europe cu două viteze, concentrice, în care să fim unii mai egali decât ceilalţi. Am văzut că şi preşedintele Iohannis a fost interesat de această situaţie, este vorba de poziţia pe care a avut-o la întâlnirea cu premierul maltez. Această problemă trebuie să coalizeze interesul nostru naţional, trebuie să ne facă să avem o poziţie comună. Sigur că situaţia este determinată de poziţia oamenilor politici din România, este foarte important şi pentru România, dar într-o măsură mare, pentru regiunile mai puţin dezvoltate din ţara noastră ca să avem un parcurs echilibrat, egal cu al celorlalte ţări din Uniunea Europeană. Este important să avem o consultare cu toate partidele politice sau puterile din stat la ora actuală, este important să ajungem la o poziţie comună care să facă în aşa fel încât ţara noastră să aibă o voce puternică în interiorul Uniunii Europene. Apartenenţa la UE reprezintă un pas important în calea dezvoltării şi al evoluţiei şi în acelaşi timp o garanţie a securităţii şi siguranţei naţionale”, a declarat Dumitru Ghinea, preşedintele executiv al Filialei ALDE.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Legea Prevenţiei va stimula mediul economic doljean”

Printre subiectele de actualitate puse în discuţiei în cadrul conferinţei organizată, vineri, s-a numărat şi Legea Prevenţiei. Anişoara Stănculescu, prim-vicepreşedinte ALDE Dolj a vorbit despre necesitatea adoptării unei astfel de legi, care să vină în sprijinul „actorilor economici”.

ALDE susţine o Lege a Prevenţiei completă, adaptată realităţii româneşti, durabilă, o lege care odată aplicată să nu mai fie amendată, modificată de o mie de ori. Este bine că guvernul şi-a luat un răgaz pentru a realiza o lege bună care să aducă încredere, stabilitate şi predictibilitate în interiorul mediului de afaceri. Şi în judeţul Dolj sunt mii de actori economici care aşteaptă această Lege ca un stimulent de încredere că se pot dezvolta respectând legile dar acţionând fără teamă unor amenzi inhibitive la adresa dezvoltării proiectelor lor. Această lege ne va alinia la un mod cu adevărat european de abordare a ideii de sancţionare a greşelilor pe care un agent economic, mai ales la început, le face din cauza lipsei de experienţă. Este bine că Fiscul, statul nu va mai amenda pe cei care greşesc înainte de a fi avertizaţi, îndrumaţi. Bineînţeles cu încadrarea acestora în programul de conformare. O astfel de lege va avea toleranţă zero pentru fapte care aduc atingere sănătăţii şi securităţii persoanei sau pentru munca la negru. Sperăm ca în urmatoarele 45 de zile să avem în vigoare o astfel de lege atât de necesară în societatea românească”, a spus Anişoara Stănculescu. 

Marius Tuță, primarul comunei Bucovăţ a vorbit despre Programul Naţional de Dezvolatere Locală. “Adoptarea cu întârziere a Bugetului de stat va crea o serie de întârzieri în realizarea proiectelor de dezvoltare la nivelul comunităţilor locale şi în judeţul Dolj. Bugetele noastre la nivelul primăriilor le vom adopta abia în această lună. Procedurile privind licitaţiile vor fi întârziate şi pentru unele proiecte de construcţii vom intra în toamnă târziu când condiţiile meteo vor afecta demararea sau după caz finalizarea lor. Ar fi bine pe viitor ca astfel de blocaje să nu se mai întâmple. Bugete la timp înseamnă respect pentru cetăţeni şi pentru viaţa lor. În altă ordine de idei, solicităm Guvernului Grindeanu să facă dreptate pentru primari prin Legea Salarizării Unitare. Sunt realităţi în ierarhia salarizării într-o primărie care nu au nicio legătură cu responsabilitatea funcţiei. Salariul unui primar trebuie să fie cel mai mare din această instituţie dacă vrem să redăm demnitatea şi respectul acestei funcţii. În privinţa banilor pentru dezvoltare noi sperăm că PNDL va fi un program uşor accesibil din perspectiva birocraţiei. Acele condiţionalităţi de care se vorbeşte sperăm să fie abordabile astfel încât acest program chiar să funcţioneze şi să fie un sprijin real pentru noi. Vrem ca banii din acest program să îi folosim pentru dezvoltarea comunităţilor locale şi pentru îmbunătăţirea vieţii oamenilor”- consideră primarul ALDE al comunei Bucovăţ. ALDE afirmă clar că administraţia publică se face cu încredere, cu sprijin, cu prevenţie, cu îndrumare, iar nu cu intimidare sau cu frică! Ar fi bine ca Legea Prevenţiei sau o altă prevedere legislativă să opereze şi în zona administraţiei publice. Avem nevoie şi noi primarii sau funcţionarii din primării de îndrumare şi prevenţie”, a spus primarul Tuţă.

Andra Popescu, vicepreşedinte ALDE Dolj, vine cu o veste bună pentru fermieri. De anul acesta, subvenţiile vor fi acordate în luna martie, spre deosebire de anii trecuţi, când, fermierii primeau aceste sume de bani în iunie-iulie. „Luna martie este o lună extrem de importantă în sensul că în această lună vorbim de plata restanţelor la subvenţiile aferente anului 2016. Primul obiectiv al programului de guvernare, aşa cum aţi putut constata, este plata subvenţiilor pentru fermieri. S-au elaborat şi sunt deja aprobate toate actele normative necesare, s-a înscris în bugetul Ministerului Agriculturii suma necesară pentru acordarea tuturor subvenţiilor destinate fermierilor, inclusiv al celor din judeţul Dolj. Discutăm de un număr de beneficiari care se apropie de 40.000 de fermieri şi ţin să vă reamintesc că în anul 2016, în judeţul Dolj, au fost solicitate la plată peste 400.000 de hectare. În anul 2016, judeţul Dolj a fost într-un eşantion de control în care au fost foarte mulţi beneficiari, discutăm de peste 2.400 de fermieri. Lucrurile au intrat într-o stare de normalitate şi este pentru prima dată când subvenţiile se vor acorda mult mai devreme, în anii precedenţi am avut acordare de subvenţii în luna iunie-iulie. De anul acesta, ele se vor da în această lună, atunci când fermierii au mai multă nevoie de ele. Discutăm de peste 231.000 de fermieri care vor beneficia de subvenţii pe culturi, iar de la 10 martie va începe şi plata subvenţiilor destinate sectorului zootehnic. Plata subvenţiei începând cu luna martie este o bună dovadă a faptului că vorbim de nişte lucruri cât se poate de concrete, banii deja sunt în cont, de pe data de 24 februarie”, a spus Andra Popescu vicepreşedinte ALDE Dolj. 

Politica