luni, aprilie 29, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Craiova. Monede antice, vândute pe internet

Un craiovean a fost prins de polițiști în timp ce vindea pe internet 25 de monede romane, iar în urma unei percheziții efectuate la domiciliul acestuia au fost depistate și alte monede antice. Tânărul le găsise cu ajutorul unui detector de metale.

picture749 de monede antice și două brățări alcătuite din astfel de monede au fost ridicate de polițiști de la domiciliul unui craiovean, de 27 ani.

Craioveanul a fost depistat de polițiști din cadrul Serviciului de Investigații Criminale – Biroul Patrimoniu în timp ce vindea, pe internet, un lot de 25 de monede romane cu 1.200 lei. Tânărul a fost „ofertat” de polițiști sub acoperire și, crezând că sunt cumpărători, a mai redus din preț și a povestit că deține și alte monede și obiecte de patrimoniu.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Polițiștii au descins la locuința craioveanului.

În baza unui mandat de percheziţie emis magistrații Judecătoriei Craiova s-a procedat la percheziţionarea locuinţei acestuia de unde au mai fost ridicate două brăţări alcătuite din monede antice, precum şi un lot de 24 de monede antice (6 tetradrahme thasiene, o drahmă Histria şi 17 monede din perioada creştină)”, a precizat Amelia Barbu, purtător de cuvânt al Inspectoratului de Poliție al Județului Dolj.

Tânărul le-a povestit polițiștilor că deține un detector de metale pe care l-a folosit în diferite căutări în situri și pe lângă situri arheologice, astfel găsind monedele de patrimoniu. Legea prevede ca atunci când o persoană găsește obiecte de patrimoniu este obligată să le ducă la poliție, primind în schimb 30% din valoarea lor. Pentru că nu s-a prezentat la poliție, craioveanul va fi cercetat penal, dar pentru că și-a recunoscut fapta și a colaborat cu oamenii legii nu a fost reținut.

Polițiștii doljeni au întocmit în cauză un dosar de cercetare penală și se continuă cercetările în vederea stabilirii întregii activităţi infracționale, sub aspectul săvărşirii infracţiunilor de furt și ”accesul cu detectoare de metale sau utilizarea lor în zonele cu patrimoniu arheologic, fără autorizarea” conform prevederilor Ordonanței 43/2000 privind protecția patrimoniului arheologic”, a mai precizat Amelia Barbu, purtător de cuvânt al Poliției Dolj.

Monedele și brățările găsite de polițiștii craioveni au fost ridicate în vederea cercetării şi expertizării.

Politica