vineri, aprilie 26, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Parohia din Livezile-Mehedinți, la grea încercare, după ce biserica a fost distrusă în totalitate de flăcări! Orice ajutor creștin este binevenit!

„Domnul a dat, Domnul a luat, fie numele Domnului binecuvântat“ (Iov 1, 12). Răsunătoare sunt cuvintele acestea pentru toţi aceia care au credinţă adevărată şi Îl iubesc pe Dumnezeu cu sufletul. Căci până când eşti sănătos şi toate îţi merg bine, nu e lucru mare să fii credincios. Examenul de credinţă începe în clipa când se face noapte în viaţa ta. Când vin încercările şi loviturile. Credinţa cea tare, în clipe ca acestea, îşi arată puterea. Biserica din comuna Livezile, județul Mehedinți, singurul loc de rugăciune al localnicilor, singurul lor loc sfânt, a pierit efectiv de pe suprafața pământului, în urma unui incendiu devastator. Mai mult ca oricând, în aceste clipe de grea încercare, oamenii de aici și preotul paroh, au nevoie de ajutorul semenilor! ,,Cereţi şi vi se va da, căutaţi şi veţi afla, bateţi şi vi se va deschide!”, spune Sfânta Evanghelie.

Au apucat să salveze doar Sfânta Evanghelie din Sfântul Altar, potirul, discul și chivotul. În rest a ars toată biserica…. Picturi, icoane, iconostase, tot s-a făcut scrum…. Preotul paroh și enoriașii din comuna Livezile, județul Mehedinți, sunt puși la grea încercare în aceste zile pentru că în urma unui incendiu devastator au rămas fără biserică. Este greu de spus unde se vor ține slujbele religioase, slujbele de botez, cele de cununii sau slujbele de înmormântare…O soluție temporară, provizorie, de avarie, ar fi camera clopotniței, după cum ne-a declarat preotul paroh Marian Turea: ,,Incendiul la biserica nostră a izbucnit, luni, 30 ianuarie 2017, imediat după terminarea slujbei. Bine că n-a fost lume înăuntru, numai ce plecaseră acasă credincioșii. Un tânăr din sat a observat flăcările, m-a chemat, dar n-am mai putut face nimic. A pus el mâna pe stingător, dar în zadar. Biserica fiind numai din bârne de lemn pe interior s-a întins focul cu repeziciune. Am apucat să salvăm Evanghelia din Sfântul Altar, potirul, discul și chivotul. În rest a ars tot, picturi, icoane, iconostase. Numai un baldachim costase 42 de milioane de lei vechi. Incendiul a pornit de la instalația electrică veche din aluminiu, nu din cupru. Acum singura soluție provizorie pentru slujbele bisericești este camera clopotniței. O voi sfinți și vom merge mai departe. Cu ajutorul lui Dumnezeu vom trece și peste această grea încercare”, ne-a declarat preotul paroh, Marian Turea. Părintele Turea ne-a mai spus cu durere că a solicitat sprijinul primarului comunei pentru curățarea terenului pe care până mai ieri se afla vechea și frumoasa biserică. ,,Vom merge acolo la solicitarea preotului, cu utilajele primăriei și cu 40 de persoane beneficiare ale ajutorului social. Mă gândesc că vor veni și alți oameni din sat să ajute la muncă, într-o astfel de situație tragică, dureroasă pentru comuna noastră, situație cu care nu ne-am mai confruntat. Vreau să vă spun că și noaptea la solicitarea pompierilor noi am lucrat cu buldoexcavatorul acolo la biserică. Pentru că degeaba dădeau pompierii cu apă , că focul tot nu se oprea definitiv . Fumega, pentru că pereții bisericii erau din grinzi de lemn. Am fost nevoiți să doborâm toată clădirea!”, ne-a declarat primarul comunei Livezile, profesorul Adrian Nănuți. Trebuie precizat că în parohia Livezile slujește și părintele Iulie Costăngioară, un preot care și-a adus constribuția și el la reabilitarea bisericii vechi și construcția unei noi biserici. Căci în Livezile există o biserică mândră ca soarele de pe cer dar neterminată și cu lucrările stopate.

Soluția salvatoare: finalizarea rapidă a noii biserici aflate în construcție

Policlinica Buna Vestire Craiova

În comuna Livezile, la nici 50 de metri de biserica distrusă de flăcări, se află o mândră biserică în construcție, ale cărei lucrări au fost stopate din lipsă de bani. Părintele Marian Turea și primarul Adrian Nănuți sunt de părere că, acum, este nevoie mai mult ca oricând de fondurile necesare terminării sfântului locaș. Căci biserica este zidită și acoperită. Mai trebuie tencuită, pictată și amenajată în interior. Preotul Turea estimează costurile acestea la circa 5 miliarde de lei vechi, dar într-o primă fază urgentă este nevoie de 500 de milioane de lei vechi. ,, Pentru biserica nouă dacă putem face rost inițial de 500 de milioane de lei vechi vom putea ține slujbe în interior. Cu acești bani facem tencuiala, punem ferestre, construim scara de la intrare. Ca să o finalizăm, cu picturi și celălalte amenajări interioare ne trebuie să o finalizăm circa 5 miliarde de lei vechi. Pe această cale fac un apel la toți credincioșii, la toate instituțiile publice și la toate societățile private să ajute parohia Livezile cu fonduri, cu cât poate fiecare”, ne-a declarat preotul Marian Turea. ,,Bugetul unei comune este mic, dar, din anul 2013, de când sunt primar, în fiecare an am alocat câte 20.000 de lei pentru biserici. Suma este infim de mică ținând cont de faptul că e nevoie de 5 miliarde de lei vechi pentru finalizarea lucrărilor. Eu voi merge personal cu preotul pe oriunde și oricând ca să facem rost de bani. Voi contribui și personal cum sunt convins că vor face și locuitorii comunei, în limita posibilităților fiecăruia. Da întradevăr este o situație foarte dificilă mai ales acum iarna că nu poți construi nimic din cauza gerului, nu poți turna ciment, nu poți tencui. Soluția provizorie pentru slujbele bisericești până la primăvară rămâne, cum spune preotul, această cameră a clopotniței!”, ne-a declarat la rândul său primarul comunei, Adrian Nănuți.

Președintele CJ Mehedinți: ,,Voi merge acolo persoanal!”

Contactat telefonic, președintele CJMehedinți, Aladin Georgescu, a declarat că nu poate aloca de la bugetul instituției 5 miliarde de lei vechi pentru biserica din comuna Livezile întrucât suma este prea mare însă cu siguranță va aloca niște bani în acest sens. ,,Am alocat anii trecuți, vom aloca și în acest an după ce se aprobă bugetul. Mă voi deplasa personal la fața locului să văd despre ce este vorba dar 5 miliarde de lei vechi nu pot să aloc. Vom face cât putem și noi pentru că bugetul este limitat. Am auzit că a ars biserica, îmi pare nespus de rău”, ne-a declarat, ieri, președintele CJ Mehedinți Aladin Georgescu.

Subprefectul Andrei Stănișoară: ,,Voi ajuta biserica și personal și instituțional”

Contactat telefonic și subprefectul de Mehedinți, Andrei Stănișoară a declarat că se va implica în sprijinirea parohiei Livezile: ,, Am aflat cu regret de cele întâmplate. E o situație care necesită atenția tuturor factorilor de decizie, să rezolvăm această situație prin efortul nostru al tuturor. Personal voi lua legătura cu preotul paroh să văd modalitatea în care voi ajuta biserica personal și instituțional”, ne-a declarat subprefectul Adrei Stănișoară. Biserica din Livezile care a luat foc, i-a plăcut foarte mult și lui Mihai Stănișoară, fostul ministru al Apărării, fost consilier prezidențial al președintelui Băsescu, fost parlamentar de Mehedinți, fost președinte al PDLMehedinți, om politic cu greutate care s-a retras din viața politică de ceva timp. În timpul unei vizite în comuna Livezile alături de prefectul de atunci Ion Mîțu, Mihai Stănișoară a fost invitat de preotul Marian Turea în vechea și frumoasa biserică. Stănișoară senior s-a închinat la icoane și a rămas plăcut impresionant de ce a văzut aici. Când l-am contactat telefonic și i-am spus că biserica din Livezile a ars din temelii, Mihai Stănișoară a rămas aproape fără cuvinte: ,, Incredibil așa ceva! Acea biserică frumoasă din dealul acela frumos, cum să nu mi-o aduc aminte? E regretabil ce s-a întâmplat, cred că merită orice efort să-l facem cu toții să ajutăm parohia. Stiu foarte bine acolo este o biserică în construcție , neterminată. Trebuie cu toții să ne implicăm pentru finalizarea lucrărilor. Am speranța că se poate”, ne-a declarat fostul ministru, Mihai Stănișoară.

Prefectul Nicolae Drăghiea va sprijini și el parohia Livezile

Contactat telefonic, și prefectul Nicolae Drăghiea s-a arătat disponibil să ajute parohia Livezile : ,,Am aflat și eu că a ars biserica veche de la Livezile. În măsura în care comunitatea locală și preotul vor solicita o colectă publică voi participa și eu în nume personal. Dar în afară de asta să vedem ce mai putem face. Ne vom pune cu toții la masă cu cei comunitatea locală, cu cei de la Consiliul Județean că ei au fondurile și vom găsi și alte soluții de finanțare”, ne-a declarat prefectul de Mehedinți, Nicolae Drăghiea. Totodată reprezentantul guvernului în teritoriu a anunțat că dă un semnal prin puterea exemplului ca toți cei care pot să ajute parohia Livezile să o facă.

Parohia Livezile, județul Mehedinți, are cont deschis la Raffeisen Bank Drobeta Turnu Severin. Acesta este RO 27RZBR0000060000625557. Persoană de contact preot Marian Turea, telefon 0758/114.399.

Politica