miercuri, mai 8, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Impozitul pe paragină şi Colegiul „Carol I” au aprins spiritele în consiliul local

 

Consilerii locali PNL s-au contrat cu unul dintre consilierii PSD şi cu executivul, joi, la şedinţa de consiliu local, în legătură cu impozitul pe paragină care urmează să fie impus cetăţenilor din 2017, dar şi pe problema reabilitării Colegiului Naţional „Carol I”, aflat în clasa de risc seismic II. Consilierii opoziţiei au spus că este anormal să se impună un astfel de impozit cetăţenilor atunci când clădirile proprii ale municipalităţii stau să cadă. Executivul a anunţat, pe această cale, că în anul 2017 vor fi prinse în buget sumele necesare pentru scoaterea la licitaţie a proiectului tehnic, cât şi a execuţiei de lucrări atât pentru Colegiul „Carol I”, cât şi pentru Opera Română Craiova, aflată în aceeaşi clădire.

Consilierii locali PNL au ridicat, joi, în şedinţa consiliului local, problema impozitării suplimentare cu 500% a clădirilor şi a terenurilor neîngrijite, taxă care ar urma să intre în vigoare din anul 2017, însă cu o perioadă de conformare înainte de a fi aplicată suprataxarea. În cadrul punctului privind aprobarea taxelor şi impozitelor pentru anul 2017, aceştia au spus că mărirea este exagerată.

La acest punct de pe ordinea de zi aş vrea să vă spun, din capul locului, că impozitarea cu 500% a terenurilor şi clădirilor neîngrijite este, după părerea mea, exagerată şi nu pot fi de acord cu o asemenea măsură”, a spus Marinel Florescu, consilier local PNL. Acesta a spus că în cazul în care o persoană cu venituri reduse nu poate plăti acest impozit, se poate ajunge la executarea silită şi la pierderea proprietăţii respective, completând, totodată, că este nevoie de o majorare, dar nu atât de mare.

Policlinica Buna Vestire Craiova

În acelaşi timp, şi colegul său de partid, Marian Vasile, a spus că nu este cazul aplicării unor asemenea impozite când însăşi primăria are clădiri cu probleme.

Vasile: „Să nu dăm dovadă de aroganţă maximă”

Rog colegii de la PSD, ALDE şi PMP să nu se comporte ca nişte baroni pe moşia craiovenilor. Să nu dăm dovadă de aroganţă maximă şi să ne aducem aminte de proverbul care spune că, înainte să vezi paiul din ochiul altuia, trebuie să vezi bârna din ochii tăi. Vom da dovadă de lipsă de bun simţ şi lipsă de ruşine maximă dacă noi vom vota să mărim impozitele craiovenilor pentru clădiri neîngrijite cu 500% când primăria cade pe noi. Când clădirile noastre sunt într-o stare de degradare maximă, sunt pericol pentru cetăţeni, şi pot face referire şi la Colegiul „Carol I”, dar în special la clădirea în care ne aflăm”, a explicat Vasile, spunând că a propus, în comisii, un amendament ce prevede o majorare de 50% a impozitului pentru astfel de clădiri şi terenuri.

La rândul său, şi Flavius Sirop, consilier local PNL, a spus că s-a ales aplicarea plafonului maxim pentru toate capitolele ce privesc impozitele şi taxele.

Haideţi să nu mai punem biruri să împovărăm tot pe cei care muncesc, tot pe cei care aduc plusvaloare şi investesc în economia craioveană. M-am uitat în lege, v-aţi dus cu impozitarea aceasta până la plafonul maxim la care permite legea, la fiecare capitol în parte. Nu este normal să gândim aşa”, a spus consilierul PNL.

Înţepături şi împunsături

Înainte să-i dea cuvântul viceprimarului Mihail Genoiu, pentru că primarul Lia Olguţa Vasilescu se află în concediu fără plată din 24 noiembrie şi până pe 12 decembrie, preşedintele de şedinţă, Lucian Dindirică, consilier PSD, a încercat să răspundă acestor intervenţii, spunând că propunerea aceasta în cadrul Codului Fiscal a venit chiar de la Ilie Bolojan, secretarul general al PNL.

Amendament propus la Codul Fiscal pentru anul 2015, a fost propus de domnul Ilie Bolojan, care era secretar general al asociaţiei municipiilor din România, aşa că atunci când faceţi afirmaţii referitoare la acest amendament… Dacă şeful dumneavoastră de partid spune că este bine…”, a spus Dindirică.

Domnule preşedinte, nu faceţi parte din executiv, nu trebuie să ne răspundeţi. Luaţi-vă concediu fără plată şi mergeţi cu doamna primar dacă vreţi să faceţi politică”, i-a replicat Vasile.

Întrerupt de Vasile, Dindirică i-a răspuns: „Trebuie să învăţaţi să aveţi un dialog, în primul rând. Ține de bunul simţ, aici, în consiliul local”.

Impozitarea, decisă în cele din urmă de Consiliul Local Craiova

În cele din urmă, viceprimarul Genoiu a încercat să explice care este scopul impozitării cu 500% şi cum va fi ea aplicată.

În privinţa cotei de 500%, bineînţeles este dreptul dumneavoastră, al nostru, al consilierilor, să stabilim cuantumul ei, 500% fiind un maxim. Ca mod de aplicare, în cursul zilei de astăzi se vor definitiva normele de aplicare ale acestei taxe. Procedura va fi suită pe site, mâine cel târziu va fi acolo şi va stabili felul în care se vor aplica aceste suprataxe (…) După ce proprietarul a parcurs perioada transmisă şi nu a întreprins nimic, urmează să se înainteze documentaţia făcută de Disciplina în Construcţii către o comisie stabilită la nivelul primăriei. Comisia va stabili ce se întâmplă şi dacă acea clădire este sau nu amendată cu cota suplimentară cu 500%. Scopul nu este de a majora bugetul cu această taxă, dar nici nu putem să stăm într-o stare în care sunt situaţii foarte multe în care, la audienţe, pe site-ul primăriei sau la numerele de telefon ale primăriei, cetăţeni reclamă terenuri cu gunoaie, neîmprejmuite şi pe care sunt o grămadă de lucruri care nu ar trebui să se întâmple”, a spus Mihail Genoiu.

O intervenţie a venit şi din partea secretarului Primăriei Craiova, Ovidiu Mischianu, care a spus că, în cele din urmă, tot consilierii vor aproba sau nu aceste impozitări suplimentare.

Conform unui raport al Poliţiei Locale, au fost transmise 59 de notificări pentru salubrizarea terenurilor, 19 notificări pentru împrejmuirea terenurilor, 30 de notificări pentru repararea faţadelor. Au fost aplicate 63 de sancţiuni contravenţionale din care 29 amenzi şi 34 avertismente. Pe fondul proiectului de hotărâre, după îndeplinirea procedurii de inventariere, după trecerea prin comisia care va fi înfiinţată, actul final prin care se dispune impozarea este hotărârea consiliului local”, a spus Mischianu.

Reabilitările Colegiului „Carol I” şi a Operei Române Craiova, scoase la licitaţie în 2017

Discuţia privind reabilitarea Colegiului Naţional „Carol I” a continuat şi la un alt punct de pe ordinea de zi, la cel privind rectificarea bugetului municipiului. Tot consilierul Marian Vasile a intervenit, cerând explicaţii cu privire la omiterea unei sume de bani în rectificare pentru reabilitarea clădirii.

Dacă tot vă erijaţi în primar (adresându-i-se preşedintelui de şedinţă, Lucian Dindirică – n.r.) sau avocat al primarului şi ne răspundeţi la întrebări, vă rog să ne răspundeţi şi la acest punct: de ce nu aţi prins bani pentru reabilitarea Colegiului „Carol I”? Mai ales în contextul în care obligăm cetăţenii să plătească impozite de 500 de ori mai mari pentru clădiri neîngrijite, iar noi, la o rectificarea bugetară din septembrie, am luat, efectiv, banii pentru proiectul tehnic de la acest colegiu”, a întrebat Marian Vasile.

Directorul Direcţiei Investiţii, Achiziţii şi Licitaţii din cadrul Primăriei Craiova, Maria Nuţă, a fost invitată să vorbească în plen despre stadiul proiectului de la Carol I. Aceasta a spus că, în perioada următoare, vor fi scoase la licitaţie proiectarea tehnică şi execuţia pentru clădirea în care se află atât Colegiul „Carol I”, cât şi Opera Română Craiova.

După câte ştim, Carol I a avut expertiză şi DALI (documentaţie de avizare a lucrărilor de intervenţie – n.r.) făcută cu firma de prestare servicii de proiectare Hachiko (SC Hachiko Design SRL – n.r.). Indicatorii tehnico-economici au fost aprobaţi în şedinţă de consiliu. Pentru că Hachiko nu poate să continuie proiectarea, vom scoate proiectarea tehnică (PT – n.r.) şi execuţia în procedură de licitaţie. Deci, termenul este, atât pentru Carol I şi Opera Română, doi ani”, a explicat Maria Nuţă.

Viceprimarul Mihail Genoiu a completat informarea, încheind cu faptul că „s-a mers pe ideea de bugetare PT + execuţie, care va fi prinsă în bugetul pe 2017 şi se va licita să meargă mai departe”.

Politica