vineri, aprilie 19, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Constructorul Muzeului Internaţional Brâncuşi ar putea fi acţionat în instanţă

 

Construcţia Muzeului de la Craiova dedicat sculptorului Constantin Brâncuşi bate pasul pe loc, iar Consiliul Judeţean (CJ) Dolj dă vina pe constructor, pe care vrea să îl acţioneze în instanţă şi să-i ceară daune. Contractul de lucrări a încetat, iar pentru ducerea la bun sfârşit a proiectului ar putea fi organizată o nouă licitaţie, pentru găsirea unui alt constructor.

Consiliul Judeţean (CJ) Dolj, beneficiarul lucrării, a decis să nu mai continue contractul cu firma constructoare a Centrului Turistic Interactiv „Constantin Brâncuşi”, din curtea Muzeului de Artă Craiova, , contract care, de altfel, a încetat de drept pe 7 noiembrie, şi să organizeze o nouă licitaţie. Aceasta pentru că stadiul lucrărilor a rămas la 6%. În plus, actualul constructor va fi acţionat în instanţă şi i se vor cere daune.

Vinovată este firma care a câştigat această licitaţie şi care nu a dus la bun sfârşit proiectul. Am încheiat toate contractele pe care le aveam cu ei, iar acum suntem în faza de mediere. După această perioadă ne vom îndrepta împotriva firmei şi îi vom solicita toate daunele, tot ce s-a cheltuit până acum, inclusiv daune morale”, a declarat, joi, Ion Prioteasa, preşedintele Consiliului Judeţean Dolj.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Ileana Măjină, directoarea Direcţiei de Afaceri Europene din cadrul CJ Dolj, a explicat că stadiul proiectului integral este de 30%, iar lucrările ce trebuia executate au fost realizate numai în proporţie de 6,7%.

Reprezentanţii Consiliului Judeţean Dolj au precizat că nu se aşteaptă ca în urma medierii, care se va încheia pe 30 noiembrie, să ajungă la un consens cu firma câştigătoare şi că, cel mai probabil, va fi organizată o nouă licitaţie pentru atribuirea lucrărilor.

Centrul  Turistic Interactiv „Constantin  Brâncuşi” este realizat de Consiliul Judeţean (CJ) Dolj în curtea Muzeului de Artă din Craiova, prin Programul Operaţional Regional 2007-2013. Conform contractului de finanţare, valoarea totală a proiectului este de 32 milioane lei, 14,8 milioane lei reprezentând suma solicitată prin Programul Operaţional Regional 2007-2013, din care, până la sfârşitul anului trecut, s-au plătit aproape 202.000 lei. Aceştia au fost singurii bani pe care autoritatea judeţeană i-a putut deconta la termen. Cheltuielile din acest an, precum şi cele care vor urma sunt considerate neeligibile şi vor fi suportate de la bugetul Consiliului Judeţean Dolj. În plus, Consiliul Judeţean Dolj riscă să piardă şi cei 202.000 lei din banii europeni. Aceasta pentru că termenul de finalizare a contractului de finanţare nerambursabilă este 31 martie 2017.

Contractul de finanţare pentru această lucrare a fost semnat în iunie 2014. Un an mai târziu, în urma licitaţiilor, lucrarea a fost adjudecată unui consorţiu de firme din Italia. Ordinul de începere a lucrărilor a fost dat pe 22 iunie 2015, având un termen de 9 luni pentru finalizarea lucrărilor.

Construcţia a fost întârziată şi ca urmare a faptului că la începerea lucrărilor, au fost însă descoperite neconcordanţe între situaţia din teren şi cea existentă în documentaţie. Mai exact, s-a constatat existenţa unei conducte de termoficare, poziţionată diferit faţă de avizul obţinut de la Complexul Energetic Oltenia – emis la momentul obţinerii Autorizaţiei de Construire. „Ca urmare, a fost necesară adaptarea proiectului tehnic şi obţinerea unei noi autorizaţii de construire, în conformitate cu situaţia existentă în teren, în data 8.12.2015. În urma lucrărilor de excavaţie s-a constatat existenţa unei magistrale de apă, funcţionale, pe întreaga lungime a incintei clădirii proiectate, instalaţie care nu figura în documentele aferente emiterii Autorizaţiei de Construire, la capitolul Avize. SC Compania de Apă Oltenia SA a realizat lucrările de deviere a conductei de apă potabilă. Până la data eliberării noii autorizaţii nu au putut fi executate decât lucrări care nu necesitau reautorizare şi, de asemenea, în lunile de iarnă, lucrările au fost sistate temporar, în funcţie de condiţiile meteo”, potrivit Consiliului Judeţean Dolj.

Potrivit proiectului Centrului Turistic Interactiv „Constantin Brâncuşi” construcţia include un pavilion subteran multifuncţional,  iar  la suprafaţă  o construcţie de sticlă ce va avea în interior o imagine a „Ovoidului“. Aceasta va fi realizată tot din sticlă, va avea o înălţime de 15 metri, iar în inetriorul acesteia ar urma să fie realizată o hologramă a „Păsării Măiastre“,  opera lui Constantin  Brâncuşi.

Clădirea va fi  prevăzută cu un lift pentru vizitatori, două săli de conferinţe, două săli de spectacol, un atelier de creaţie, dar şi o sală de expoziţie.

Politica