vineri, aprilie 26, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Forumul Carierei, la Universitatea din Craiova. Astăzi, se inaugurează şi Infrastructura de Cercetare în Știinţe Aplicate

Zeci de firme, instituţii şi autorităţi de management locale şi regionale îşi vor da întâlnire, în perioada 12-13 octombrie, la sediul facultăţilor Universităţii din Craiova, pentru a participa la prima ediţie a Forumului Carierei. Evenimentul se adresează studenţilor, angajatorilor, dar şi instituţiilor cu rol de educare profesională şi urmăreşte dezvoltarea dialogului între elevi, studenţi şi potenţialii angajatori, dar şi găsirea unui loc de muncă specific domeniului absolvit de fiecare student.

Forumul Carierei este organizat de Universitatea din Craiova, Consiliul Judeţean Dolj, INCESA, Convenţia Organizaţiilor Studenţeşti – Universitatea din Craiova, Asociaţia Studenţilor din Facultatea de Litere din Craiova şi Casa de Cultură a Studenţilor Craiova. De altfel, tot astăzi se inaugurează şi Infrastructura de Cercetare în Știinţe Aplicate (INCESA), o investiţie de aproape 13 milioane de euro, realizată de Universitatea din Craiova, cu finanţare europeană în cadrul Programului Operaţional Sectorial Creşterea Competitivităţii Economice (POSCCE). lNCESA dispune de 4 centre şi 12 laboratoare de cercetare – inovare cu perspective de dezvoltare în domeniile consultanţei economice şi management, construcţii şi dezvoltare durabilă.

Studenţii sunt prioritatea noastră, încercăm să le creăm acest traseu prin universitate şi apoi găsirea unui loc de muncă. Sunt peste 50 de firme, CEZ România, FORD, BCR, BRD, HELLA. Vor fi ateliere ale creaţiei, aici, în sediul central al Universităţii, cu partenerii strategici, iar în sediile tuturor facultăţilor se vor organiza asemenea ateliere ale carierei cu angajatori specifici pentru facultatea respectivă. La agricultură sunt trei-patru firme din domeniul agriculturii, la inginerie electrică sunt două-trei firme pe specificul facultăţii. N-am fi putut duce la bun sfărşit aceste acţiuni singuri, de aceea avem parteneriate cu autorităţile locale, am avut proiecte depuse şi câştigate de ONG-urile studenţeşti. Iată, acţiunea studenţilor atât la nivelul Consiliului Judeţean, cât şi la nivelul Casei de Cultură a Studenţilor. Forumul Carierei este un eveniment dedicat studenţilor, avem un parteneriat foarte bun cu organizaţiile studenţeşti care s-a implicat. În echipa care a pregătit aceste evenimente au fost şi 5-6 studenţi”, a declarat Cezar Spînu, rectorul Universităţii din Craiova.

Policlinica Buna Vestire Craiova

În proiectul de sprijinire a studenţilor pentru găsirea unui loc de muncă sunt implicate atât autorităţile locale cât şi organizaţiile studenţeşti sau Casa de Cultură a Studenţilor din Craiova.

Ne bucurăm foarte mult că am reuşit să facem acest parteneriat şi Casa de Cultură a Studenţilor să se implice şi ne-am dori să ne implicăm şi mai mult în partea de sprijinire a studenţilor în a-şi găsi un loc de muncă, dar şi în partea de pregătire a lor, în ceea ce înseamnă practică. Suntem alături de Universitate, Universitatea este alături de noi, împreună suntem alături de studenţi, pentru că scopul Universităţii şi al Casei de Cultură a Studenţilor sunt studenţii, pregătirea lor şi oferirea de condiţii bune pentru toate activităţile”, a declarat Ionuţ Dumitrache, directorul Casei de Cultură a Studenţilor.

Forumul Carierei vizează formarea unor reflexe de orientare în carieră pentru elevi şi studenţi, crearea motivaţiei pentru învăţarea pe toată durata vieţii, crearea şi dezvoltarea unor mecanisme suport pentru evoluţia în carieră, intensificarea colaborării între Universitatea din Craiova şi mediul socio-economic în vederea asigurării unor parcursuri individualizate de formare şi inserţie profesională, dar şi consolidarea şi extinderea parteneriatelor strategice şi operaţionale între Universitatea din Craiova şi mediul socio-economic.

Avem proiecte semnate în derulare sau finalizate în valoare de peste opt milioane de euro. Avem aceste proiecte exclusive în domeniul ştiinţelor aplicate, la agenţi economici, la comunităţile locale, dar în aceste proiecte, doresc să subliniez neapărat faptul că au fost implicaţi şi sunt implicaţi în mod constant studenţii. INCESA nu este numai o unitate prin care noi valorificăm rezultatul cercetării şi potenţialul nostru, avem cele mai înalte tipuri de certificare, avem competenţe locale, avem competenţe la distanţă prin intermediul colegilor noştri din alte centre universitare şi din alte ţări. Noi încercăm să oferim agenţilor economici, partenerilor noştri, soluţii nu numai bazate pe ceea ce avem noi ci şi pe ceea ce pot să ne ofere ei. Ne dorim foarte tare ca să-i implicăm pe studenţi, ei să afle cum facem şi după ce vor fi angajaţi, să se întoarcă cu încredere la noi pentru a-şi realiza şi dezvolta propriile proiecte”, a declarat Geo Mănescu, directorul INCESA.

Consiliul Judeţean Dolj s-a alăturat acestui proiect şi sprijină crearea de locuri de muncă în judeţul nostru.

Consiliul Judeţean Dolj este parte a acestui parteneriat, este o bucurie şi-o onoare să fim angrenaţi în acest eveniment deosebit de important, care aduce la aceeiaşi masă şi oferta de locuri de muncă şi cererea de pe piaţa muncii. Forumul Carierei este la prima ediţie, sper să ajungă la cât mai multe ediţii, este necesar pentru că, din păcate suntem într-o regiune care suferă de nevoia de locuri de muncă. Consiliul Juideţean, prin ceea ce face, a sprijinit tot timpul crearea de locuri de muncă şi aduc ca exemplu, crearea unui parc industrial unde sunt în prezent 1.600 de angajaţi, crearea celui de-al doilea parc industrial care are ca obiectiv crearea a cel puţin 600 de locuri de muncă şi sperăm ca pe viitor să sprijinim noi proiecte care crează locuri de muncă. Cu privire la INCESA, aş vrea să spun că unul din cele mai importante puncte este acela că UE pune un deosebit accent pe ceea ce înseamnă structurile de inovare, cercetare. Faptul că există un asemenea centru la noi în municipiu, este doar un beneficiu al Universităţii. Vor fi proiecte europene ale firmelor, ale instituţiilor, ale autorităţilor administrative, care prin simplul fapt că există un asemenea centru, vor primi punctaj în plus. Faptul că şi firmele şi studenţii au un loc unde pot face o practică de specialitate, pot dobândi competenţe în diversele meserii, nu face decât să ne bucure şi pe viitor să ne determine să facem cât mai multe parteneriate cu Universitatea”, a declarat Cosmin Vasile, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Dolj.

 

Politica