vineri, aprilie 26, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Creaţia poetului Adrian Păunescu, purtată pe “Drumuri Brâncuşiene”

Artişti din ţară şi din străinătate, reprezentanţi ai administraţiei locale, dar şi craioveni de toate vârstele, au fost prezenţi, miercuri, pe esplanada Teatrului Naţional „Marin Sorescu” din Craiova pentru a sărbători cea de-a IV-a ediţie a Simpozionului Internaţional de Sculptură în Piatră „Drumuri Brâncuşiene” de la Craiova.

Suntem la a IV-a ediţie a Simpozionului “Drumuri Brâncuşiene”. Au fost invitaţi şi acceptaţi 8 sculptori care au săpat în piatră de Vratza şi în marmură de Ruşchiţa şi un invitat special, în afara concursului, Gabriel Rizea, cel care a sculptat în lemn”, a spus Luiza Mitu, director Casa de Cultură “Traian Demetrescu” Craiova

Anul acesta, evenimentul a avut ca temă creaţia poetului Adrian Păunescu şi a reunit artişti români şi străini din ţări precum Rusia şi Bulgaria.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Nu ştiu cum aş putea vorbi eu înaintea unei doamne, nu ştiu cum aş putea vorbi altfel decât povestindu-vă câte ceva şi cântând câte ceva. Eu cred că momentul de aici arată, nu numai sculptura în piatră şi în lemn, care s-a făcut pornind de la tema Adrian Păunescu, ci arată şi un alt fel de sculptură şi aş vrea, cu acest prilej, să invite în scenă un grup minunat care reprezintă statuile vii ale poeziei şi folk-ului, pentru că sculptura în piatră este ceea ce rămâne după un poet şi sculptura în suflete prin poezie şi cântec este ceea ce rămâne, în mod special, în Craiova”, a spus Andrei Păunescu, fiul poetului Adrian Păunescu.

Andrei Păunescu şi tinerii din “Generaţia Folk” i-au bucurat pe craiovenii care s-au adunat în faţa teatrului cu cântece pe care Adrian Păunescu şi Cenaclul Flacăra ni le-au lăsat ca moştenire.

E minunat să te afli între nişte sculpturi în piatră care vor rămâne aici atât cât natura poate să ţină nişte pietre frumoase pe pământ şi că există aceste cântece minunate care sunt un altfel de sculptură. Îi mulţumesc Mădălinei Amon, care este autoarea acestui grup frumos care îi învaţă pe aceşti tineri ceea ce în foarte mare măsură Adrian Păunescu a scris şi a lansat prin Cenaclul Flacăra. Este acolo o sculptură care reprezintă un dac şi acel dac ne aduce aminte de un cântec al Cenaclului Flacăra absolut extraordinar numit “Căciula”, un cântec despre demnitatea noastră şi despre identitatea noastră. ”Cu căciulile pe frunte, stăm de veacuri ca un munte” şi în veacuri o să stea aceste statui făcute aici, la tabăra de sculptură din Craiova. Cred că nu sunt deloc oraşe în România în care să se facă aşa ceva. Iată că, în câteva săptămâni, lucruri minunate şi durabile se află deja pentru dumneavoastră aici, în centrul Craiovei”, a mai spus Andrei Păunescu.

Din cei 62 de sculptori care s-au întrecut anul acesta în a-şi arăta talentul în sculptură, 8 dintre ei au fost selectaţi, iar cele 8 sculpturi rezultate vor împodobi oraşul în următoarele zile.

Anul acesta am avut un simpozion întradevăr de excepţie la care au participat 62 de sculptori din 25 de ţări. Vă daţi seama ce bază de selecţie am avut şi asta se reflectă în operele pe care le vedeţi aici, care sunt foarte frumoase, care vor rămâne timp de aproximativ o lună pe această esplanadă şi aşteptăm idei de la craioveni, ca să vedem unde le vom amplasa în oraş, probabil că multe dintre ele îşi vor regăsi locul în Grădina Botanică, pe care urmează s-o inaugurăm în perioada următoare. Aş vrea să profit de acestă ocazie şi să anunţ care este tema Simpozionului de sculptură, ediţia a V-a de anul viitor şi aceasta este Macedonski, un poet craiovean care şi-a finalizat studiile liceale la Colegiul Carol I din Craiova, un poet romantic şi simbolist şi sunt absolut convinsă că şi anul viitor vom avea parte de sculptori de excepţie, cum am avut şi anul acesta, poate chiar dintre ei vor veni din nou şi anul viitor”, a declarat Olguţa Vasilescu, primarul Craiovei.

Primarul i-a înmânat lui Andrei Păunescu o diplomă în semn de recunoştiinţă pentru ajutorul pe care l-a oferit acesta în organizarea taberei de sculptură.

Îi înmânez prima diplomă lui Andrei Păunescu, care ne-a ajutat foarte mult la acestă tabără de sculptură şi care a înţeles şi dumnealui şi familia, că anul trecut când era programat Simpozionul Păunescu, să fie Tudor Gheorghe, pentru că împlinea o frumoasă vârstă de 70 de ani şi întâmplător face parte chiar din familia Păunescu pentru că este finul lui. Îţi înmânăm această diplomă de excelenţă, îţi mulţumim foarte mult pentru ceea ce faci şi pentru imaginea tatălui tău şi pentru că ne ajuţi ca în fiecare an să organizăm Zilele Adrian Păunescu”, a precizat primarul Craiovei.

De asemenea, artiştii care au expus sculpturile, au fost premiaţi şi ei. Printre aceştia se numără Tiberiu Mursa, care a realizat lucrarea intitulată “Adrian Păunescu”, Gabriel Sitaru cu lucrarea “Interconexiune stelară”, Dan Nica –“Precuvântare”, Adrian Emil Popescu, Alin Neacşu- “Balerina Adolescentă” inspirată dintr-un poem al lui Adrian Păunescu care se numeşte „Adolescenta”, sculptorul craiovean Gabriel Rizea – “Jilţul poetului”, Agnessa Petrova din Bulgaria- “Lumină dinăuntru”, din Spania Daniel Perez şi din Rusia Glebos Tkachenko, care a sculptat un rinocer, lucrare inspirată dintr-un poem al lui Adrian Păunescu, scris special pentru copii, şi care se numeşte “Vânătorii de rinoceri”.

Lucrările vor fi expuse timp de aproximativ o lună.

 

Politica