joi, aprilie 25, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

S-a încheiat procesul evazioniștilor de la Zahărul Corabia

După mai bine de trei ani de proces, judecătorii Tribunalului Dolj au anunțat că au finalizat procesul celor 18 persoane din judeţele Dolj şi Olt, mare parte administratori de societăţi comerciale, trimise în judecată de procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Craiova în aprilie 2013, într-un dosar vizând o evaziune fiscală de aproximativ 4,5 milioane de euro. Marți, 30 august a.c., a fost ultimul termen de judecată, instanța anunțând că pronunțarea sentinței va fi făcută pe 13 septembrie a.c. Inculpaţii sunt acuzaţi că au înfiinţat 24 de societăţi comerciale prin intermediul cărora au derulat activităţi comerciale ilicite, folosindu-se de faptul că pentru achiziţiile intracomunitare sunt scutite de plata TVA.

După mai bine de trei ani de judecată, în care au avut de-a face cu diverse strategii de întârziere, zeci de amânări, magistrații Tribunalului Dolj au reușit să încheie procesul evazioniştilor de la SC Zahărul Corabia. La ultimul termen, de marți, 30 august a.c., instanța a anunțat că urmează să fie pronunțată sentința în cazul celor 18 inculpați acuzați de o evaziune fiscală de peste 4,5 milioane de euro: „  În baza art. 391 alin. 1 Codul de procedură penală, deliberarea şi pronunţarea vor avea loc la data de 13.09.2016. Pronunţată în şedinţa publică din data de 30.08.2016”, după cum se arată în încheierea de ședință a instanței.

Reamintim că gruparea a fost destructurată în urmă cu mai bine de trei ani, pe 5 noiembrie 2012, când poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO) Craiova, împreună cu procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Craiova, au descins la 10 locaţii – locuinţe şi sedii de societăţi comerciale – majoritatea din Craiova şi comunele limitrofe, dar şi din Corabia şi Caracal, judeţul Olt, Ilfov şi Bucureşti, aparţinând suspecţilor. Aceştia erau acuzaţi că au obţinut beneficii financiare substanţiale, utilizând 24 de societăţi comerciale înfiinţate special pentru derularea de activităţi comerciale ilegale cu zahăr şi ulei. Astfel, potrivit anchetatorilor, suspecţii au înfiinţat, în Bulgaria şi Ungaria, mai multe societăţi comerciale în numele cărora erau efectuate achiziţii intracomunitare de mărfuri din România, scutite de plata TVA.

Policlinica Buna Vestire Craiova

În realitate, prin utilizarea de documente false, mărfurile erau comercializate pe teritoriul României, fără plata taxelor şi impozitelor aferente, prin intermediul altor societăţi comerciale, controlate tot de membri grupării. După cum au mai comunicat anchetatorii, cu titlu de exemplu, prin intermediul uneia dintre aceste societăţi, respectiv SC Zahărul Corabia SA, a fost creat un prejudiciu de peste 6.300.000 lei, prin înregistrarea fictivă a aproximativ 10.000 tone de zahăr, ca fiind livrare intracomunitară, lucru ce nu corespundea realităţii. Pe 6 noiembrie 2012, nu mai puţin de 14 persoane au fost reţinute în acest dosar: Andrei Dumitru, Felician Popa, Ana Popa, Costinel Carşin, Ion Laurenţiu Chiriac, Costinel Moandă, Gabriela Duinea, Silviu Moandă, Ion Marius Voiculescu, Daniela Popescu, Alexandru Adelin Maria, Dumitru Cristian Udrescu, Rabie Abdalla (director executiv al SC Zahărul Corabia SA) şi Henri Saouma. Toţi cei 14 au fost arestaţi preventiv la momentul respectiv, însă, ulterior, cu toții au fost eliberaţi, majoritatea fiind plasați sub control judiciar de instanțele craiovene.

Procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Craiova au finalizat cercetările în cauză şi au întocmit rechizitoriul prin care au dispus trimiterea în judecată a celor 14 inculpaţi, dar şi a altora care nu au fost reţinuţi la momentul destructurării grupării, sub acuzaţia de evaziune fiscală, în total fiind inculpate 18 persoane în acest dosar de amploare. Dosarul a fost înregistrat pe 30 aprilie 2013, pe rolul Tribunalului Dolj, gruparea fiind acuzată de un prejudiciu total, cauzat prin eludarea plăţii taxelor şi impozitelor aferente bugetului de stat, estimat la 4,5 milioane de euro.

 

Politica