vineri, aprilie 26, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Stroe: Hotărârea de Guvern de transmitere la Ministerul Sănătăţii a terenului pentru spitalul regional, scrisă

Spitalul Regional Craiova va demara ca şi proiect public, în termeni concreţi, în următoarele săptămâni, susţine deputatul Ionuţ Stroe, preşedinte PNL Craiova.

Potrivit acestuia, stadiul demersurilor spitalului este unul considerabil mai avansat decât a celorlalte două, din Cluj şi Iaşi.

Stroe spune că va solicita decuplarea proiectului spitalului de la Craiova, astfel încât să devină unul pilot.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Am început în urmă cu câteva săptămâni un proces de informare şi identificare a problemelor care trenează demararea proiectului Spitalului Regional din Craiova. M-am întâlnit cu mai multe persoane direct implicate şi cu răspunderi şi competenţe în derularea acestui proiect care până mai acum câteva săptămâni era oarecum blocat sau se mişca greoi şi încâlcit. Din discuţiile avute, inclusiv cu ministrul Sănătăţii, am reuşit să identificăm situaţia în care se află acest proiect acum şi care sunt paşii ce trebuie urmaţi. Vă pot spune că suntem la câteva săptămâni distanţă de aprobarea actului său de naştere, Hotărârea de Guvern de trecere a terenului necesar din proprietatea Ministerului Apărării în proprietatea Ministerului Sănătăţii. M-am asigurat, luni, că documentul este gata redactat şi urmează să fie pus pe circuitul de semnare/avizare, pentru ca în câteva săptămâni să intre în Ședinţa de Guvern spre aprobare. Acela va fi momentul de naştere, în termeni concreţi, al Spitalului Regional Craiova,” a declarat Stroe.

Preşedintele PNL Craiova mai susţine că ministrul Sănătăţii l-a asigurat că toate documentele subsidiare sunt în lucru pe masa unei echipe de specialişti şi experţi cooptaţi inclusiv din cadrul unor instituţii financiare internaţionale de prestigiu (BEI, BERD).

În acest moment lucrurile stau aşa: terenul este identificat, hotărârea de Guvern de transmitere a acestuia în propietatea Ministerului Sănătăţii este scrisă, intră pe circuitul de avizare, consultanţii şi experţii lucrează la analiza de evaluare a nevoilor şi capabilităţilor viitorului spital (nevoi, oportunitate, specialităţi şi patologii medicale, evaluări financiare, studii tehnice) pe baza căruia se va realiza studiul de fezabilitate şi planul de investiţii, finanţarea este posibilă cu sprijinul unor instituţii financiare, alături de banii europeni şi bugetul public. Sunt de asemenea în măsură să vă spun că situaţia spitalului regional din Craiova, care va deservi 3,5 milioane de locuitori ai regiunii, este una considerabil mai avansată decât a celorlalte două din Cluj şi Iaşi. Programul ministerial presupune un plan care să le includă pe toate trei derulate în acelaşi timp, însă voi solicita decuplarea lor astfel încât Spitalul din Craiova să devină proiectul pilot. Din anii ’70 în România nu s-a mai derulat un proiect de o asemenea anvergură şi dimensiune în sănătate, din vremea când s-au construit actualele dar totodată bătrânele spitale judeţene. Trebuie să profităm de acest moment favorabil mai ales că din punctul de vedere al finanţării, pe lângă banii europeni, mai sunt o serie de instituţii financiare internaţionale care pot să participe atât la faza de pregătire a documentaţiilor cu expertiză dar şi ulterior la construcţia spitalului”, a mai declarat acesta.

Pe de altă parte, deputatul a afirmat că a abordat cu ministrul Sănătăţii a fost situaţia Unităţii de Transfuzii Sanguine.

Din păcate, până în acest moment nu s-a primit niciun aviz din partea acestui for şi am transmis în numele meu ca parlamentar o solicitare de rezolvare cât mai grabnică a acestui dosar. Nu e o noutate pentru nimeni birocraţia din administraţie şi cât de greoi funcţionează instituţiile, multe hârtii se pierd pe circuit, însă, după discuţia cu domnul ministru Vlad Voiculecu, lansez şi public, pe această cale, o solicitare Spitalului Judeţean să retransmită către minister documentaţia spre aprobare, sub promisiunea unei rapide şi atente analize din partea lor.

Sunt extrem de hotărât să folosesc toate prerogativele legale pe care le am pentru a grăbi rezolvarea acestor probleme ale sistemului sanitar craiovean. Durează de prea mult timp şi e o vină colectivă a noastră a intituţionalului (sub toate formele, autorităţi locale şi centrale, parlamentari etc.) că am acceptat ca lucrurile să treneze atâta timp. Mi-o asum, dar în acelaşi timp, mă implic”, a mai spus preşedintele PNL Craiova.

Reamintim că Ministerul Sănătăţii a publicat o listă cu peste o sută de spitale publice şi private care, potrivit ministerului, funcţionează fără unităţi de transfuzie sanguină autorizate. Nouă sunt din judeţul Dolj, între acestea aflându-se şi Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă  din Craiova, cel mai mare spital din regiunea Oltenia.

Reprezentanţii spitalului au declarat pentru Jurnalul Olteniei că au cerut acest aviz de la minister încă de acum un an, dar nu l-au primit.

Încă  de acum un an spitalul nostru a solicitat Ministerului Sănătăţii avizul pentru funcţionarea Unităţii de Transfuzii Sanguine din cadrul spitalului nostru. În prealabil s-a obţinut avizul pentru spaţiile, dotarea şi personalul calificat care va deservi centru de transfuzii sanguine. Acest aviz de la Ministerul Sănătăţii nu a sosit nici până  astăzi, însă  îl aşteptăm  şi sperăm că  nu se va întârzia foarte mult”, a declarat dr. Cristiana Geormăneanu, purtător de cuvânt al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă  din Craiova.

 

Politica