Termocentralele Olteniei, responsabile de sute de morţi premature

5 din cele 11 termocentrale ale României figurează în top 30 termocentrale cu cel mai mare impact asupra sănătăţii

Poluarea cauzată de cărbune şi impactul pe care aceasta îl are asupra sănătăţii populaţiei nu ţin cont de graniţe, informează GREENPEACE România. Termocentralele din ţara noastră au provocat peste 1.500 de morţi premature.

„Înlăturarea cărbunelui din mixul energetic al ţărilor Uniunii Europene ar aduce beneficii enorme asupra sănătăţii cetăţenilor întregului continent. Acest lucru este dezvăluit de un nou raport publicat recent de către Health and Environment Alliance (HEAL), Climate Action Network (CAN) Europe, WWF European Policy Office (Biroul de politici europene al WWF) şi Sandbag.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Raportul intitulat “Europe’s Dark Cloud: How coal-burning countries make their neighbours sick” (Norul negru al Europei: Cum îşi îmbolnăvesc vecinii ţările producătoare de energie din cărbune) analizează impactul asupra sănătăţii pe care îl are poluarea cauzată de către toate termocentralele din ţările UE pentru care există date (257 din 280 de termocentrale).

Raportul arată că în 2013 emisiile acestor termocentrale au fost responsabile de peste 22.900 de morţi premature, zeci de mii de persoane au fost afectate de boli de inimă şi plămâni, şi au cauzat costuri de sănătate de până la 62,3 miliarde de Euro.

Raportul analizează în premieră traseul transfrontalier al emisiilor cauzate de către termocentrale şi efectele pe care aceste emisii le au.

Cele cinci ţări ale căror termocentrale provoacă cele mai multe morţi premature peste graniţe sunt: Polonia (4,690), Germania (2,490), România (1,660), Bulgaria (1,390) şi Marea Britanie (1,350)”, potrivit GREENPEACE.

În document se arată că 5 din cele 11 termocentrale ale ţării noastre figurează în top 30 termocentrale cu cel mai mare impact asupra sănătăţii: Oradea II (cu un număr de 240 de morţi premature), Rovinari (250), Drobeta (430), Mintia (340) şi Govora (230).

Statele UE cele mai afectate de poluarea provenită de la termocentralele de cărbune din ţările vecine, pe lângă poluarea produsă de termocentralele proprii, sunt: Germania (cu un număr total de 3,630 de morţi premature), Italia (1,610), Franţa (1,380), Grecia (1,050) şi Ungaria (700), iar raportul Europe’s Dark Cloud arată că închiderea chiar şi a unei singure termocentrale ar aduce o îmbunătăţire substanţială a sănătăţii locuitorilor din apropierea acesteia, dar şi a celor din ţările vecine, se mai arată în documentul menţionat.

Specialiştii spun că raportul scoate în evidenţă costurile de sănătate foarte mari care vin la pachet cu dependenţa de cărbune, iar problema ar trebui rezolvată nu de fiecare ţară în parte, ci la nivelul UE.

Suport din partea comunităţii medicale pentru raportul Dark Cloud

“Poluarea aerului face milioane de victime în toată lumea. Creşterea temperaturilor ca urmare a încălzirii globale va agrava problema. Vestea bună este că reducând consumul de combustibili fosili – inclusiv al emisiilor cauzate de cărbune – vom avea oportunitatea unică de a îmbunătăţi calitatea aerului şi de a reduce încălzirea globală protejând astfel sănătatea locuitorilor planetei”, spune dr. Roberto Bertollini, Cercetător Șef la Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi reprezentant al acesteia la Uniunea Europeană.

“Costurile de sănătate generate de producerea energiei din cărbune sunt mai mari decât cele aferente oricărei alte surse de energie. Costurile reducerii emisiilor de gaze cu efect de seră sunt parţial achitate prin reducerea costurilor de sănătate”, spune prof. Paul Wilkinson de la London School of Hygiene and Tropical Medicine (LSHTM).

“Acest raport aduce noi detalii despre efectele nocive ale cărbunelui şi impactul pe care acesta îl are asupra sănătăţii noastre, şi ne arată că ar trebui să fim îngrijoraţi în privinţa termocentralelor pe cărbune. Emisiile poluante provenite de la fiecare dintre aceste termocentrale cauzează probleme şi costuri de sănătate foarte mari. Este necesară eliminarea totală a cărbunelui”, declară dr. Michal Krzyzanowski, fost expert în calitatea aerului la Organizaţia Mondială a Sănătăţii, actualmente profesor invitat în cadrul Environmental Research Group, la King's College London.

“Mass-media a atras recent atenţia asupra emisiilor poluante ale autoturismelor, dar şi asupra emisiilor provenite de la termocentralele pe cărbune, care sunt de asemenea foarte importante. Raportul  Dark Cloud  arată foarte clar că termocentralele pe cărbune reprezintă o sursă importantă de poluare a aerului. Pe lângă asta, raportul cuantifică pentru prima dată efectele acestei poluări asupra sănătăţii şi costurile transfrontaliere pentru sănătate ca urmare a poluării provenite de la termocentralele pe cărbune. Acest raport reprezintă încă un argument în favoarea eliminării cărbunelui din mixul energetic”, spune dr. Joachim Heinrich de la Institutul şi Centrul de Tratament Ambulatoriu pentru Medicina Muncii, Medicina Socială şi de Mediu din cadrul Spitalului Universitar din Munchen.

 

 

 

Populare

Recomandări

Copilul unei profesoare și al unui afacerist a recidivat. Acuzații grave de corupere sexuală și pornografie infantilă, chiar în sala de clasă!

Vineri dimineață (22 septembrie a.c.), redactorul “Jurnalului Olteniei” care...

Oltenii &… Restu’ Lumii – program complet

VINERI – 29 septembrie 2023 Orele 10.10 – 11.11: Primirea...

Căutat de polițiști, după ce a fost la un pas să omoare un om

Polițiștii îl caută pe atacator: „Să nu intervină și...

Primăria Craiova vrea parcare supraetajată lângă Judecătorie

Autoritățile locale din Bănie sunt gata să înceapă un...