Conecteaza-te cu noi

Eveniment

Ofiţerul şpăgar de la PMS, în aşteptarea sentinţei

Publicat

pe

Magistraţii Curţii de Apel Craiova au amânat, luni, pronunţarea în privinţa apelului declarat de Andy Valentin Alexe, ofiţerul şpăgar de la Penitenciarul de Maximă Siguranţă (PMS) Craiova, împotriva sentinţei din 16 decembrie 2015 prin care judecătorii Tribunalului Dolj l-au condamnat la 4 ani de închisoare cu executare pentru luare de mită, trafic de influenţă şi constituire de grup infracţional organizat.

Magistraţii craioveni se vor pronunţa în cazul său pe 11 iulie.

Reamintim că, inspectorul principal de penitenciar Andy Valentin Alexe, de 33 de ani, având funcţia de ofiţer coordonator agenţi escortă în cadrul PMS Craiova, a ajuns după gratii pe 24 octombrie 2013, în urma unei acţiuni a ofiţerilor Serviciului Judeţean Anticorupţie Dolj, procurorilor DIICOT – Serviciul Teritorial Craiova şi cu sprijinul SRI Dolj.

Încă din luna februarie 2013, ofiţerii Serviciului Judeţean Anticorupţie Dolj s-au sesizat din oficiu cu privire la faptul că, în PMS Craiova se introduc în mod frecvent telefoane mobile pentru deţinuţi, cu sprijinul unor cadre ce îşi desfăşoară activitatea în acest penitenciar, dosarul fiind instrumentat iniţial sub coordonarea unui procuror de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Dolj. În urma cercetărilor efectuate în cauză, anchetatorii au reuşit să afle că Alexe era “ofiţerul care coordona întreaga activitate, atât a deţinuţilor aflaţi în penitenciar prin intermediul telefoanelor pe care aceştia le primiseră în modul arătat mai sus, cât şi a persoanelor din afara penitenciarului care îl sprijineau în desfăşurarea activităţilor infracţionale, în acest sens apelând la sprijinul a două persoane de încredere ce se ocupau cu colectarea aparatelor telefonice şi a sumelor de bani pretinse”, după cum se arată în comunicatul Direcţiei Generale Anticorupţie din octombrie 2013.

Pentru că ancheta a scos la iveală indicii că s-ar contura existenţa unui grup infracţional, sprijinit şi coordonat de ofiţerul în cauză, dosarul a fost declinat la DIICOT – Serviciul Teritorial Craiova, ofiţerii anticorupţie craioveni continuând activităţile de cercetare penală în baza ordonanţelor de delegare. Astfel, pe 16 octombrie 2013, la sediul Serviciului Judeţean Anticorupţie Dolj s-a prezentat o femeie care a depus un denunţ, sesizând faptul că inspectorul principal Alexe i-a cerut suma de 600 de euro pentru a interveni la comisia din cadrul PMS Craiova pentru schimbarea regimului de detenţie al fratelui său şi încă 150 de euro pentru introducerea unui telefon mobil în celula acestuia. Anchetatorii au pus la punct toate detaliile, iar miercuri, 23 octombrie, sub coordonarea procurorului de caz, s-a organizat prinderea în flagrant a ofiţerului. Acesta s-a întâlnit într-un local din Craiova cu femeia, aşa cum stabiliseră anterior, aceasta i-a înmânat 750 de euro şi telefonul mobil, însă imediat şi-a făcut apariţia echipa operativă. Alexe a fost dus la sediul DIICOT – Serviciul Teritorial Craiova, a fost reţinut 24 de ore, iar în ziua următoare a fost arestat preventiv pentru luare de mită, trafic de influenţă, introducerea de obiecte interzise la deţinere în penitenciar, constituirea şi sprijinirea unui grup infracţional organizat.

Pe 14 aprilie 2014, s-a înregistrat la Tribunalul Dolj dosarul în care Andy Valentin Alexe a fost trimis în judecată pentru constituirea unui grup infracţional organizat, două zile mai târziu fiindu-i înlocuită arestarea preventivă cu măsura arestului la domiciliu. Ulterior, în luna iulie 2014, a scăpat şi de arestul la domiciliu, rămânând sub control judiciar.

 

 

Continue Reading

© 2021. Toate drepturile rezervate.