Conecteaza-te cu noi

Eveniment

Contestaţia primarului din Podari privind începerea procesului de abuz în serviciu a fost amânată

Publicat

pe

Magistraţii Curţii de Apel Craiova au amânat judecarea contestaţiilor formulate de primarul, Constantin Gheorghiţă, din comuna doljeană Podari şi ceilalţi  şase inculpaţi din dosarul în care au fost trimişi în judecată de procurorii DNA Craiova pentru infracţiuni de abuz în serviciu şi fals, împotriva hotărârii prin care Tribunalul Dolj le-a respins excepţiile invocate și a decis începerea procesului. Instanţa a stabilit data pronunţării pe 5 iulie a.c..

Judecătorii de la Curtea de Apel Craiova au decis, la sfârșitul săptămânii trecute, pe 17 iunie a.c., să amâne soluţionarea contestaţiilor formulate de primarul din comuna doljeană Podari, Constantin Gheorghiţă, şi ceilalţi angajaţi ai primăriei inculpaţi în dosar împotriva hotărârii prin care Tribunalul Dolj a decis începerea procesului pentru fapte de corupţie. Astfel, pentru lipsa de apărare a unuia dintre inculpaţi, cauza a fost amânată pe 5 iulie a.c.:„Amână judecarea cauzei având în vedere lipsa de apărare a contestatorului Băbălău Costinel”, după cum se arată în încheierea de ședinţă a Curţii de Apel Craiova. Pe 25 februarie a.c., Tribunalul Dolj a respins toate excepţiile invocate de inculpaţi cu privire la rechizitoriul procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) – Serviciul Teritorial Craiova, dispunând începerea judecării procesului.

 

Terenuri restituite abuziv

Reamintim că, procurorii din cadrul DNA – Serviciul Teritorial Craiova i-au trimis în judecată pe cei şapte inculpaţi la jumătatea lunii decembrie 2015. În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt: 

În data de 26 mai 2008, inculpatul Gheorghiţă Constantin, în calitate de primar al comunei Podari, judeţul Dolj şi preşedinte al Comisiei pentru analiza notificărilor conform Legii nr. 10/2001, a emis în mod abuziv o dispoziţie prin care a aprobat restituirea suprafeţei de 5.000 m.p. unei persoane, iar la data de 30 iunie 2008, a pus-o pe aceasta în posesie cu suprafaţa de 5.000 m.p. în intravilanul comunei Podari, întocmind şi semnând un proces-verbal, alături de inculpatul Prodileanu Petre, viceprimar al aceleiaşi localităţi, cu toate că persoana respectivă nu a fost prezentă, iar comisia nu s-a deplasat efectiv în teren şi nu a procedat la efectuarea de măsurători. Dispoziţia sus-menţionată a fost emisă în două exemplare distincte ca şi conţinut, având însă aceeaşi dată şi număr de înregistrare, una fiind prezentată Instituţiei Prefectului, iar cealaltă beneficiarului restituirii suprafeţei de teren.  Terenul în suprafaţă de 5.000 m.p., obţinut în împrejurările descrise mai sus, a fost vândut, prin intermediul altei persoane, la data de 21 ianuarie 2010 inculpatului Băbălău Costinel. După ce a intrat în posesia terenului, inculpatul Băbălău Costinel a demarat procedurile de înscriere în cartea funciară a dreptului său de proprietate asupra imobilului respectiv. În acest context, în primăvara anului 2010, inculpatul Băbălău Costinel l-a determinat pe inculpatul Pisică Radu Cristian să îl ajute cu întocmirea documentaţiei tehnice necesare pentru obţinerea autorizaţiei de construire cu privire la mai multe imobile aparţinând S.C. ANIF S.A. Dolj care erau deja edificate pe terenul respectiv. La rândul său, inculpatul Pisică Radu Cristian l-a determinat pe inculpatul Albu Iulian Alexandru să întocmească documentaţia tehnică nereală, în beneficiul inculpatului Băbălău Costinel, pe care acesta a folosit-o la obţinerea autorizaţiei de construire. În perioada martie – aprilie 2010, inculpatul Băbălău Costinel, i-a determinat pe inculpaţii Gheorghiţă Constantin, Stan Mioara şi Vlăduţi Mariana, să elibereze autorizaţia de construire/desfiinţare şi certificatul de urbanism, privind construirea unui depozit de materiale şi a unei construcţii anexă, în comuna Podari, judeţul Dolj, deşi construcţiile pentru care a solicitat autorizarea erau deja edificate şi se aflau în patrimoniul S.C. ANIF S.A. Dolj (instituţie de stat), iar pe inculpatul Prodileanu Petre, să încheie procesul verbal de recepţie al lucrărilor.
La data de 6 iulie 2010, inculpatul Băbălău Costinel, pretinzând că este proprietarul clădirilor aparţinând S.C. ANIF S.A. Dolj, situate în comuna Podari, a indus în eroare un cumpărător de bună credinţă cu prilejul încheierii contractului de vânzare-cumpărare privind clădirile respective, obţinând astfel, în mod injust, suma de 106.000 euro ca preţ al vânzării şi cauzând totodată o pagubă în cuantum de 106.863,38 lei (valoare de inventar) în dauna S.C. ANIF S.A. Dolj.  În cauză, procurorii au dispus măsura asiguratorie a sechestrului asupra bunurilor mobile şi imobile deţinute de inculpaţii Gheorghiţă Constantin, Prodileanu Petre, Băbălău Costinel şi Stan Mioara, până la concurenţa sumei de 106.000 euro. În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informaţii şi Direcţiei Generale Anticorupţie.

Primul termen al procesului va fi stabilit după ce Curtea de Apel Craiova va judeca contestaţiile formulate de inculpaţi împotriva hotărârii Tribunalului Dolj.

 

 

Continue Reading
Publicitate

© 2022. Toate drepturile rezervate.